BEKYMRET: – Ekstreme muslimer skaper problemer for samfunnet, sier parlamentsmedlem Alma Lama. Her i nasjonalforsamlingen i hovedstaden Pristina i Kosovo.

Radikal islam uroer Europas yngste stat

Etter syv år som selvstendig stat, er lokale toppolitikere bekymret for Syria-farere og radikale muslimske misjonærer fra utlandet.

– Radikal indoktrinering er et problem som truer staten Kosovo, sier Alma Lama, folkevalgt i statens nasjonalforsamling.

Den tidligere journalisten sloss for kvinners rettigheter og mot religiøs fundamentalisme i et land der flertallet er moderate muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nytt land

I mars var det 15 år siden Nato bombet Jugoslavia og Milosevics regime, som undertrykte albanere bosatt i den daværende Kosovo-provinsen.

Ved erklæringen av selvstendighet i 2008 var lederne opptatt av å være en sekulær stat i Europa med moderate muslimer.

Nå frykter toppolitikere at det ansiktet utad kan bli ødelagt av radikale muslimer og Syria-farere.

Truet av muslimer

– Etter krigen kom noen utenlandske, såkalte humanitære hjelpeorganisasjoner til Kosovo og startet med å indoktrinere fattige folk som trengte hjelp til å overleve. De fikk gratis trening, kurs, mat og annet, skriver Lama til Dagen i e-post.

Hun har selv fått politibeskyttelse på grunn av trusler fra radikale muslimer etter at hun uttalte at jenter i offentlige skoler ikke bør bære hijab.

– I dag er mange unge mennesker indoktrinerte av ekstremistideologi. Wahabisme (streng religiøs retning innen islam, journ.anm.) har dessverre sine etterfølgere i dag, og de skaper problemer for samfunnet, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fengslet for terror

Det gir seg blant annet utslag i viljen til å bruke religiøst motivert vold.

Forrige uke arresterte Kosovos politi tre personer mistenkt for å danne terroristgrupper og rekruttere folk til dem.

Før jul ble en kosover arrestert da han returnerte fra Syria, etter mistanke om terrorisme, ifølge nettstedet Friends of Kosovo.

Også den Nato-ledete styrken i landet, Kosovo Force, melder at rekruttering til kampene i Syria er et voksende problem. Krigføring i utlandet ble forbudt ved lov tidligere i år for å hindre rekruttering.

Kristne sekter

Petrit Selimi er viseutenriksminister i Kosovo og har studert og jobbet i Norge.

Han bekrefter overfor Dagen at «det fins små muslimske wahabi-sekter som er åpne for å bruke vold», men påpeker at det også fins kristne fundamentalister, blant annet serbiske ortodokse nasjonalister.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noen sekter sier at Kosovo er Jerusalem og de må rense ut islam og muslimene, sier Selimi.

– Hvordan takler dere alle disse gruppene?

– For det første sørger vi for at politiet og sikkerhetsstyrker følger med på oppstarten av alle typer ekstreme grupper og stanser dem. For det andre investerer vi mye for å fremme toleranse og en agenda for interreligiøs dialog. Det er viktig for å vise at det mulig å ha en dialog og ha en samlet misjon for et bedre liv, sier viseutenriksministeren.

Ser opp til Frankrike

Han tror på en sekulær stat som i Frankrike.

– På videregående skole hos oss er det ikke lov til å bære hijab og religiøse symboler. Det er konstitusjonelle steg vi har tatt for å sikre likhet for alle, sier viseutenriksministeren.

Ni av ti innbyggere i Kosovo er muslimer, men det er sjelden de går på religiøse møter, ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos i 2011.

Selimi understreker at mange er mer kulturelle enn tradisjonelle muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Min familie har en muslimsk tradisjon, men jeg drikker alkohol og jeg spiser spagetti carbonara med svin. Det er et sekularisert samfunn, sier Selimi.

Favoriserer islam

Pastor Artur Krasniqi er derimot ikke imponert over de interreligiøse konferansene som holdes i regi av Petrit Selimi og regjeringen. Krasniqi leder den internasjonale evangeliske menigheten Fellowship of the Lord's people i hovedstaden Pristina.

– På konferansen i fjor fikk ingen av de religiøse samfunnene si noe, men kun de internasjonale gjestene. Vi var bare observatører, sier Krasniqi til Dagen.

Han kritiserer regjeringen for å favorisere islam, la de ortodokse gjøre som de vil, og bygge en stor, katolsk katedral i hovedstaden «for å få europeere til å tro at landet er pro Vesten».

– Rykter sier at det vil skje en muslimsk revolusjon når folk kommer tilbake fra Syria. Vi er redd for det, sier pastoren.

Lov mot rekruttering

Petrit Selimi opplyser til Dagen at det er snakk om «titalls, ikke hundrevis» Syria-farere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis og når de kommer tilbake vil de bli arrestert, sier viseutenriksministeren.

Norges ambassadør til Kosovo og Albania, Jan Braathu, understreker overfor Dagen at radikalisering av muslimske miljøer er et fenomen man ser over hele Europa, også i Norge.

Kosovo

Erklært selvstendig i 2008, noe Serbia aldri har godtatt. Staten er anerkjent av 106 land.

Lørdag 28. juni var det 625 år siden det store slaget på Kosovo-sletta, der ortodokse serbere tapte for det muslimske ottomanske riket i 1389.

Kosovo er en sekulær stat, men anerkjenner offisielt islam, jødedom, katolisisme, ortodoks og evangelisk kristendom.

Les også
Mot løsning for Gimlekollen i Kosovo
Les også
Norge anerkjenner Kosovo
Les også
Bondevik holder tett om Serbia-bombing
Les også
Hevder Balkan tiltrekker seg islamister
Les også
Frykter islamsk fundamentalisme på Balkan