Hvem sier dere at jeg er?

«Du er Messias, den levende Guds Sønn.»

I Markus 16:13–16 leser vi det som kalles «Peters bekjennelse»:   

Da Jesus kom til distriktet rundt Cæsarea Filippi, spurte han disiplene sine: «Hvem sier folk at Menneskesønnen er?» De svarte: «Noen sier døperen Johannes, andre Elia, og andre igjen Jeremia eller en annen av profetene.» «Og dere,» spurte han, «hvem sier dere at jeg er?» Da svarte Simon Peter: «Du er Messias, den levende Guds Sønn.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Cæsarea Filippi ligger nord for Genesaretsjøen og var et gammelt avgudssted. Jesus og disiplene forlot Galilea, og reiste antakeligvis hit for å være alene. Etter å ha oppholdt seg her, dro de mot Jerusalem for å feire den siste påsken sammen.

«Peters bekjennelse» er begynnelsen på den delen av evangeliene der Jesus underviser disiplene i hvem han er, og hva som skal skje med ham.

Han begynner fra nå av å tale om at han skal lide og dø, og dette omtales gjerne som et vendepunkt i evangeliene. Denne teksten er sentral i bibelhistorien, i teologien, i kirkens bekjennelse og har mange bibelske referanser.

Jesus ba disiplene fortelle ham hvem folk trodde han var. Han var opptatt av hva det alminnelige folket mente om ham. Det er altså grunnleggende for vår tro å vite hvem Jesus er.

«Noen sier døperen Johannes, andre Elia, og andre igjen Jeremia eller en annen av profetene.»  Disiplene skisserer ulike svar fra folket, som henviser til mektige skikkelser.

Svarene viser at de har høye tanker om Jesus, men de ser ham ikke som Messias. Det er Jesu guddommelighet og tjeneste som blir bekreftet ved Peters svar.

Messias var en betegnelse Jesus ikke hadde brukt om seg selv, men han vedkjente seg det overfor Peter. Han blir også bekreftet som Guds sønn.

Senere, under forhøret med Det høye råd, ser vi det samme. Øverstepresten spør Jesus: «Er du Messias, Sønn av den velsignede?» Jesus svarte: «Jeg er det.» (Mark 14,62

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Peter er den av disiplene som står fram og svarer: «Du er Messias, den levende Guds Sønn.»  Noen av det viktigste ved bekjennelsen er at Peter ikke «bare» tror i sitt hjerte, men at han også bekjenner med sin munn.

Slik vi leser i Romerbrevet «Med hjertet tror vi så vi blir rettferdige, med munnen bekjenner vi så vi blir frelst.» Troen er altså ikke en privatsak vi skal ha for oss selv. Jesus sier vi skal bekjenne vår tro, og han utfordrer disiplene og oss til å vite hvem vi tror på.

Likevel er det kanskje ikke denne teksten som er sentral i vårt daglige liv som kristne, etterfølgere av Jesus.

Jeg er oppvokst i et aktivt kristent hjem og ble tidlig interessert i teologi. Analyse av bibeltekster var min favorittsyssel fra ungdomsskolen, gjennom gymnaset og videre på teologistudiet.

Jeg synes det er viktig å vite hva jeg tror og nyttig med tanke på trosforsvar å kjenne Bibelen. Men altfor ofte, i møte med andre mennesker, er de teologiske spissfindighetene mindre viktige. For når det kommer til frelsen. Hva er avgjørende?

Min far var godt kjent i sin Bibel og når jeg hadde spørsmål jeg ikke fant svar på i teologiske lærebøker, spurte jeg gjerne ham. Han ble, for mange år siden, hardt rammet av et hjerneslag.

Etter dette ble han spurt om å lese en bibeltekst som en hilsen til menigheten han er aktiv i. Jeg var spent på hva han ville velge. Noe om helbredelse, om Guds vrede, om synd?

Han valgte Peters bekjennelse. Etter alle debatter og tolkninger av tekster er det denne bekjennelsen som står seg gjennom livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Troen kommer av forkynnelsen, sier Paulus. Det er altså vår oppgave som Jesu etterfølgere å fortelle hvem han er, slik at andre kan tro.

Det betyr ikke at det er uviktig hva vi mener om ulike bibelske sannheter. Men det er dette som avgjør vårt forhold til Gud, at vi vet hvem Jesus er. Det er dette vi må forkynne og bekjenne til våre venner.

Vi som kjenner Jesus har mulighet til å gi et riktig svar på hans spørsmål. «Du er Messias, den levende Guds Sønn.»

Da Jesus kom til distrikt­et rundt Cæsarea Filippi­, spurte han disiplene sine: «Hvem sier folk at ­Menneskesønnen er?» De svarte: «Noen sier døper­en Johannes, andre Elia og andre igjen Jeremia eller en annen av profet­ene.» «Og dere», spurte han, «hvem sier dere at jeg er?» Da svarte Simon Peter: «Du er Messias, den levende Guds Sønn.»

Matteus 16:13–16

Behov for mer inspirasjon?