Hos hver enkelt

Hvis du tar imot Jesus er ikke det bare en liten forandring i livet, det er det største og viktigste valget du tar, som har evige konsekvenser.

Det er heller ikke et valg som bare gjelder deg selv, men du blir nå en del av en menighetsfamilie! Og i den menighetsfamilien, som egentlig er den verdensvide kirken, 2,2 milliarder kristne verden over, er vi ment å finne vår plass i en lokal menighetsfamilie.

Fordi det ikke finnes solokristne, og fordi vi er best sammen. Og i menigheten er vi mer enn varme relasjoner og tilhørighet, vi er også et tjenestefellesskap, som sammen er kalt til å nå vår lille verden med nyhetene om Jesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kan vi gjøre på så mange måter, og for at vi skal være et helt, sunt fellesskap trenger vi mye forskjellige folk, med ulike talenter og: dagens tema; forskjellige nådegaver!

Nådegave kommer fra ordet charisma; og betyr gaver med opphav i Guds charis, hans uforskyldte bamhjertighet i Kristus. Gaver gitt oss av bare nåde. Og gaver som kanaliserer Guds nåde.

Gaven er at du kan noe nå, som du ikke gjorde før – eller at du gjør noe nå som Gud nå fyller og gjør til noe mer enn et vanlig talent.

Nådegavelisten i 1 Kor 12 begynner slik:

Det er forskjellige nådegaver, men Ånden er den samme. Det er forskjellige tjenester, men Herren er den samme.

«Det er forskjellige kraftige virkninger, men Gud er den samme, han som er virksom og gjør alt i alle. Hos hver enkelt gir Ånden seg til kjenne slik at det tjener til det gode.

Gud gir altså veldig forskjellige gaver, men Ånden er den samme! Det er akkurat som om det settes opp et stort skilt helt i begynnelsen: Ingen sammenligning!

Vi har for lenge tillatt enkelte gaver å bli ansett som mer åndelige enn andre, eller som mer betydningsfulle enn andre. Men Gud er den samme, Ånden gir seg til kjenne, gjennom den enkelte, slik at det tjener til det gode!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For ved én og samme Ånd blir det gitt én å tale visdom, en annen å formidle kunnskap, én får ved den ene Ånd en spesiell trosgave, en annen får nådegaver til å helbrede, og én får kraft til å gjøre under. Én får den gave å tale profetisk, en annen å bedømme ånder, én får ulike slag av tungetale, og en annen kan tyde tungetale.

Alt dette gjør den ene og samme Ånd, som deler ut sine gaver til hver enkelt slik han vil.»

Jeg tror mange av oss, uansett alder, kunne bedt Gud om klarhet i hvilke nådegaver vi har og hvordan vi best kan bruke disse til ære for han. Ikke minst tror jeg at Gud, alle gode gavers giver, ønsker å gi oss flere gaver, skape noe nytt – uansett alder og modenhet!

Vi legger ofte begrensinger på oss selv, mens Gud ønsker å sprenge disse. I Romerne 12 er også diakontjenesten, hjelpetjenesten og barmhjertighetsgaven tatt tydeligere med.

Vi har forskjellige nådegaver, alt etter den nåde Gud har gitt oss. Den som har profetisk gave, skal bruke den i samsvar med troen, den som har en diakontjeneste, skal ta seg av sin tjeneste.

Den som gir av sitt eget, skal gjøre det uten baktanker, den som er satt til å lede, skal gjøre det med iver, den som viser barmhjertighet, skal gjøre det med glede.

For å være en kirke med troverdighet i 2018 tror jeg vi må bli kjent for våre gode gjerninger, vår hjelp til de med størst behov, vårt hjertelag med mennesker på flukt, vårt tilsvar til mennesker som lengter og søker etter trygghet og fred.

Vi har vel hatt mange nok møter og arrangementer, nå tror jeg tiden er inne for å bety en større forskjell utover våre egne rekker. Nådegavene er menighetens arbeidsutrustning, men jeg tror ikke de var ment kun til innvortes bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Din arbeidsplass, ditt hjem, ditt nabolag og sosiale omgangskrets trenger at du bruker dine gaver der! Din giverglede, din bønn for sykdom, dine kunnskapsord eller barmhjertighet. Vær deg selv, vær naturlig og vær modig!

Det er forskjellige nådegaver, men Ånden er den samme. Det er forskjellige tjenester, men Herren er den samme. Det er forskjellige kraftige virkninger, men Gud er den samme, han som er virksom og gjør alt i alle.

Hos hver enkelt gir Ånden seg til kjenne slik at det tjener til det gode. For ved én og samme Ånd blir det gitt én å tale visdom, en annen å formidle kunnskap, én får ved den ene Ånd en spesiell trosgave, en annen får nådegaver til å helbrede, og én får kraft til å gjøre under.

Én får den gave å tale profetisk, en annen å bedømme ånder, én får ulike slag av tungetale, og en annen kan tyde tungetale. Alt dette gjør den ene og samme Ånd, som deler ut sine gaver til hver enkelt slik han vil.

1. Kor 12:4-11

Her finner du flere andakter