Frihet krever absolutter

«Ve dem som kaller det onde godt og det gode ondt, de som gjør mørke til lys og lys til mørke, bittert til søtt og søtt til bittert!» (Jes 5,20).

Alle mennesker har en oppfatning om rett og galt, ondt og godt. Vår frihet er derfor knyttet til moralske definisjoner. Moral berører våre følelser, våre valg og evne til å vurdere. Tillit til og respekt for andre, egen overbevisning, identitet og tilhørighet – alt dette påvirkes av moralske valg. Dette viser at vi ble skapt i Guds bilde.

Forskning avdekker at naturen styres av lovmessigheter og vi er nødt til å respektere dem hvis vi skal ha en framtid. Mange mener at politiske beslutninger forstyrrer naturen og fører til global oppvarming.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Moralske valg kan forstyrre den åndelige balansen, slik den er grensesatt i de ti bud. Mennesket har utfordret disse absoluttene siden Adam og Evas dager på jorden. Synd, sykdom, ulykker, vold og død er konsekvensene vi har høstet. Likevel er det fortsatt mange som ikke ser sammenhengen.

Naturlover og morallover setter grenser for menneskelig aktivitet. Frihet er ikke å finne nye måter vi kan omgå disse absoluttene. Frihet og bærekraft blir forløst når vi lærer å respektere og samarbeide med naturen og moralen. Det er både godt og søtt for mennesker av alle slag.

Her finner du flere andakter