Vårt Land-redaktør åpen om troskrisen

Erling Rimehaugs kone Mette, var den eneste han stolte på da han opplevde en dyp, åndelig krise.

Nå kommer bok om opplevelsen, «Når Gud blir borte», i nytt opplag.

I forordet takker Erling Rimehaug kona for at hun lot ham være i fred, men ikke forlatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var på tide. Jeg burde jo gjort det i første­ut­ga­ven, smi­ler Er­ling Rime­haug.

Han sit­ter i Kroge­næs-so­fa­en ved siden av sin kone, Mette, i deres hjem på Kors­voll i Oslo. Det han re­fe­re­rer til er andre opp­lag av hans bok «Når Gud blir borte». Her han skre­vet et nytt for­ord hvor han de­di­se­rer boka til sin kone.

- Jeg viste jo ikke noe om det. Du sa ikke noe før boka gikk i tryk­ken, ler Mette

- Men man må jo ikke si alt, leg­ger hun til.

Lang vei

I 2000 kom boken til Er­ling ut, der han for­tel­ler om sin de­pre­sjon og ån­de­li­ge krise. Gud, som all­tid hadde vært der, var blitt borte. Sam­funns­re­dak­tø­ren i Vårt Land be­fant seg i et ån­de­lig mørke, et kaos med syke­mel­ding og de­pre­sjon.

- Mette var en uvur­der­lig støt­te i den tiden. Boka kom ut midt oppi det hele, så jeg tenk­te vel litt for seint på de­di­se­rin­gen da.

For to uker siden mar­ker­te paret at de hadde vært kjæ­res­ter i 50 år. De traff hver­and­re på Hur­dal Verk. Da Er­ling ble syk, hadde de vært et par lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvor­dan var det å for­hol­de seg til en ek­te­fel­le i den vans­ke­li­ge pe­rio­den, Er­ling? En som stod deg så nær?

- Jeg hadde mye angst, hun var den enes­te jeg stol­te på og for­holdt meg til uten pro­ble­mer. Det var ikke noe vans­ke­lig for min del. Jeg ser i etter­tid at hun gjor­de mange rik­ti­ge ting som kan­skje ikke andre hadde gjort.

Mette får samme spørs­mål og smi­ler.

- Vi var gans­ke ak­ti­ve li­ke­vel i den tiden. Vi lå ikke helt på lat­si­den.

- Jeg har fø­lel­sen av at jeg lå på so­fa­en hele førs­te året, sky­ter Er­ling inn.

- Nei, nei. Du gikk på ski og jog­get. Vi slut­tet ikke med det vi gjor­de som fa­mi­lie. Koret vi var med i var en ve­sent­lig del av vårt liv. Der fort­sat­te vi.

Er­ling min­nes at han var borte ett års tid fra koret.

- Barna var flyt­tet ut, så de ble ikke di­rek­te be­rørt. De ble nok litt for­skrek­ket, når de etter en stund fikk vite hvor dår­lig det stod til, for­tel­ler Er­ling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke mas

Mette ser­ve­re bol­ler med jord­bær­syl­te­tøy. Jule­de­ko­ra­sjo­nen er fort­satt syn­lig. Den skal først ned når det blir or­dent­lig lyst, for­kla­rer hun.

I det nye for­or­det til boken tak­ker Er­ling sin kone for at hun lot ham være i fred, men ikke for­latt.

- Jeg mer­ket jo at det var det beste for ham, sier hun.

- Du maste ikke på meg om noe, for­kla­rer Er­ling.

- Nei, jeg gjor­de kan­skje ikke det. Jeg holdt sik­kert på med alt mulig, det var mye å ta seg av her i huset.

- End­ret det for­hol­det mel­lom dere?

- Jeg vet ikke. Vi hadde jo kjent hver­and­re så lenge, sier Mette og ser spør­ren­de bort på sin mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Du ten­ker jo så mye du, ler hun.

- Vi hadde jo holdt på med vel­dig mye ak­ti­vi­te­ter, vært vel­dig en­ga­sjer­te på fri­ti­den. Så ble det plut­se­lig slutt. For­hol­det ble ikke bare det vi gjor­de.

Gjen­kjen­nel­se

Da førs­te opp­lag av boken skul­le lan­se­res, rømte Er­ling lan­det. Han orket ikke å være her. Han var liv­redd for re­ak­sjo­ne­ne, han var sik­ker på at folk ville se ned på ham. Det skjed­de ikke. Tvert imot, han ble kon­tak­tet av en masse folk som ville at han skul­le komme å snak­ke om sine opp­le­vel­ser

- Jeg ble vel­dig over­ras­ket. Jeg trod­de ingen andre hadde det slik som meg. Sam­ti­dig valg­te jeg jo å pub­li­se­re boken fordi jeg fikk sig­na­ler om at det var av in­ter­es­se. Jeg får fort­satt fore­spørs­ler om å tale.

Rime­haug opp­le­ver at åpen­he­ten, også i kris­ten mil­jø­er, er blitt stør­re.

- Det er mange flere som har skre­vet om dette emne nå. Sam­ti­dig er det ste­der jeg taler hvor de inn­røm­mer at det er førs­te gang de tar opp tema. Men det at jeg blir in­vi­tert er vel en form for åpen­het, ler han.

Gud for­svant

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva gjor­de kri­sen med guds­bil­det ditt, Er­ling? En tro­s­kri­se gjør jo at mange mis­ter troen?

- Da jeg be­stem­te meg for å skri­ve boken, leste jeg et in­ter­vju i Vårt Land. Man­nen i saken de­fi­ner­te seg som fra­fal­len kris­ten, han hadde ikke noe tro len­ger. Jeg tenk­te at jeg har det ak­ku­rat som denne man­nen, men jeg har fort­satt en tro.

I andre bøker har Rime­huag skre­vet om nett­opp guds­bil­det i slike kri­ser.

- Jeg har en grunn­leg­gen­de over­be­vis­ning om at Gud er der. Det er ikke stor fø­lel­ses­over­be­vis­ning eller noe slikt, livet går opp og ned, men Gud er der bare. In­gen­ting kan for­and­re det.

- Men du opp­lev­de at han ble borte?

- Ja, ab­so­lutt. Men det var ikke noe inn­slag av ate­is­me. Det var bare at han ikke ville ha noe med meg å gjøre. Det hadde vært mye enk­le­re om jeg var over­be­vist om at han ikke fan­tes. Da ville jeg ikke ha be­høvd å for­hol­de meg til ham, sier Er­ling Rime­haug.

Dagen