Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Sover troende mennesker bedre om natten?

«Troende mennesker sover bedre om natten», hevdes det i Dagen 19. januar, med referanse til en studie fra USA ved blant andre Terrence D. Hill.

Studien viser ikke det, og forfatterne av rapporten påstår heller ikke noe slikt. De sier at deres studie indikerer et slikt samsvar. Studien har en del svakheter, noe forfatterne til dels selv gjør oppmerksom på:

• Siden de aller fleste respondentene er kristne, blir tallene for muslimer og ikke-religiøse for små til å trekke noenlunde sikre konklusjoner. Og studien sier absolutt intet om dem som tror på andre religioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Studien kontrollerer ikke for helsetilstand, kosthold, mosjon, støy, luftforurensninger, røyking, bruk av rusgifter, fattigdom, mobil- og annen skjermbruk før sengetid og andre faktorer som påviselig kan påvirke nattesøvnen. Slike faktorer kan være skjevfordelt mellom troende og ikke-troende, eller mellom tilhengerne av ulike religioner.

• I USA finnes svært få ikke-religiøse. Dette ikke-religiøse mindretallet er kanskje også litt utenom A4 på andre områder, noe som i sin tur kan påvirke nattesøvnen av andre grunner enn at de ikke er religiøse.

• Undersøkelsen er basert på hva de 1401 respondentene selv rapporterer om søvnkvaliteten. Men forskning viser at støy kan forårsake søvnforstyrrelser uten at folk er oppmerksom på det selv, og at selvrapportering av søvnkvalitet i forbindelse med støykartlegging derfor ikke er å stole på (jf. f.eks. Burden of disease from environmental noise – Quantification of healthy life years lost in Europe av WHO Europe og EU-kommisjonen). Det samme gjelder formodentlig også søvnforstyrrelser av andre årsaker enn støy.

• Kan det være forskjeller på områder hvor alt annet enn en kristen tro er nærmest utenkelig – og områder med et mer avslappet forhold til slike spørsmål, som California? Og er det blant de kristne forskjell på dem som for eksempel tror på helvete og dem som ikke gjør det?

• For et betydelig mindretall er nattesøvn helt uaktuelt, i alle fall i perioder. De må eller ønsker å holde seg våkne om natten en betydelig del av den: Nattarbeid er nødvendig for mange leger, sykepleiere, transportarbeidere, politifolk, vektere, brannfolk, ansatte på skjenkesteder og så videre. Vi vet at skift- og turnusarbeid er ugunstig for søvnkvaliteten, også i perioder hvor en jobber dagskift og derfor kan sove om natten. Slike yrker er ikke nødvendigvis likt fordelt mellom ulike trosretninger. I Norge er for eksempel andelen pakistanere (dvs. oftest muslimer) høyere blant drosjesjåfører enn i befolkningen for øvrig.

Denne undersøkelsen gjør ikke mer enn å indikere at de kristne, i et land hvor de aller fleste er kristne, oppgir at de i gjennomsnitt sover noe bedre enn det ikke-kristne mindretall.