Menighet med helbredelse som grunnvisjon

I Menigheten Arken i Stockholm søker flere hundre mennesker forbønn her hver uke.

Fra toalettet i garderoben hører jeg spontan sang ute i korridoren. «Jesus, du er underbar, vi elsker deg». Stemmen viser seg å tilhøre Linda Bergling, kvinnen som etter 40 år i helbredelsestjeneste er mer sprudlende enn noensinne. Vi hilser på hverandre og går inn på kontoret, der ektemannen Gunnar Bergling venter.

Han må kvele en latter når jeg spør hva som er det mest positive som skjer i menigheten Arken akkurat nå. Og det er forståelig. For hvordan besvarer man et sånt spørsmål i en menighet som hver uke betjener flere hundre mennesker i forbønn, har et omfattende arbeid med TV, konferanser og misjon og som i snart tre tiår har sett utallige bønnesvar og gjenopprettede mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Takknemlige

- Vi er så takknemlige for det som har vært, men nå opplever vi et nytt gudsnærvær og nye mennesker som får oppleve helbredelse, sier Gunnar.

- Ja, sist søndag kunne en person med «frossen skulder» plutselig løfte armen i været. Han ropte og skrek av glede, forteller Linda.

I den stride strømmen av mennesker som nå søker hjelp på Arken, er det mange med psykiske problemer. Denne våren har de hatt tre helbredelsesdager hver måned, nesten helt fullsatte.

Deltakerne får undervisning og blir betjent i et av de 30 koselige forbønnsrommene. For å kunne måle i hvilken grad mennesker blir hjulpet og helbredet bruker man det samme formulæret som blir brukt ved Karolinska institutet.

- Vi kan for eksempel måle hvordan forbønnen virker på stress, søvn og angst. Og vi har fantastiske resultater, sier Linda med et takknemlig smil.

Her i «Kronäggs» gamle lokaler, dit menigheten flyttet i 2005, er arelene store - over 10 000 kvadratmeter og med en kirkesal med 1300-1400 sitteplasser.

Nytt senter

Et hjerte i menighetens arbeid er konferansene «Jesus helbreder og gjenoppretter». Menigheten tar med seg det samme konseptet til andre land som Linda reiser til. Hun kom nettopp hjem fra en slik konferanse i Norge, og snart bærer det av sted til Finland.

I Calcutta i India har Arken kjøpt 4000 km2 med land der man nå har bygd et nytt senter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det skal bli barnehjem, menighetslokale, pastorutdannelse, klinikk og frivillighetssentral. Det er nydelig i lyseblått og gult og i flere etasjer, forteller Linda.

Menigheten Arken tilhører ikke noe trossamfunn, men er en del av Nasjonalt nettverk for karismatisk vekkelseskristendom. Tungetale, helbredelse og sang og dans i Ånden er selvfølgelige deler av menighetens DNA.

- Vi hadde ikke holdt ut hvis vi ble tvunget til å gi opp denne friheten, sier Linda.

Hun påpeker at dagens mennesker er vant til puber og idrettsanlegg der folk både skriker, hopper og jubler.

- Men vi i kirken forventes å være som døde sild, mener hun litt frustrert.

- Da jeg som marxist ble en kristen, var det fordi jeg så det levende livet og fikk høre om Guds kraft.

Ilden og kjærligheten

Pastorparet holder ikke opp med å snakke om ilden og kjærligheten til Jesus og betydningen av gudsmøtet. Man lurer på hvordan denne menigheten har klart å bevare sin lidenskap i snart 30 år.

- Kjærligheten til Jesus, kommer det lynraskt fra Linda.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å drive en stor organisasjon, helt avhengig av frivillige gaver, medfører også en sunn avhengighet av Gud, mener Gunnar.

- Vi må be inn det vi trenger hver måned, sier han.

Strømmen av hjelpesøkende mennesker er ytterligere en grunn til å holde seg åndelig forfrisket, mener Gunnar Bergling.

- Vi må jo ha noe å gi til menneskene.

Arken

Startår: 1987

Trossamfunn/bevegelse: Nationella nätverket för karismatisk väckelsekristendom, www.nnvk.se

Nettside: www.arken.org