ATHOS: Den selvstyrte klosterrepublikken på halvøya Athos, nord i Hellas, er opptalt etter det høyeste fjellet på stedet. Athosfjellet rager 2033 moh.

Hva er Athos? Ortodokst senter, kristen munkestat og Romerrikets siste utpost

På halvøyen nord i Hellas har munker i mer enn 1.000 år søkt Gud gjennom bønn og arbeid.

Athos har blitt skildret som kanskje det stedet i den bebodde verden som har endret seg minst de siste 1.000 årene. Her lever munkene som de gjorde i middelalderen, i bønn og arbeid.

Diamonithirion
For å kunne komme inn på Athos, må du først få et eget pass. Bare menn kan besøke, og bare 100 personer per dag.
Pilegrimene kommer sjøveien
Det er bare mulig å komme på besøk sjøveien. En båt som heter «Verdig og rett» tar pilegrimene til mål.
Vel framme
Etter en lang reise venter et måltid i en matsal i ett av de 20 klostrene på halvøya.

De ortodokse munkene kommer hit for å vie livet sitt helt og fullt til Gud og ønsker alt annet enn at den avsidesliggende halvøya uten veitilkomst skal bli en turistattraksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ATHOS: Den selvstyrte klosterrepublikken på halvøya Athos, nord i Hellas, er opptalt etter det høyeste fjellet på stedet. Athosfjellet rager 2033 moh.

Likevel har klosterstaten nord i Hellas hatt en forunderlig tiltrekningskraft på mennesker fra hele verden.

Men med mindre du er ortodoks, er det ikke noe selvsagt å få lov til å komme på besøk. Da det berømte nyhetsmagasinet 60 Minutes (CBS) i 2009 ønsket å lage en reportasje fra klosterhalvøya Athos, var svaret et blankt nei. To år med forespørsler og forhandlinger tok det før ett av klostrene endelig sa ja.

Det er derfor med en viss angst og beven Dagens utsendte setter sin fot i Karyes, klosterstatens administrative senter siden 1000-tallet, og går til fots i retning Iviron-klosteret.

Les videre her: