Hva bør NRKs morgenandakt være?

Spørsmålet blir igjen aktualisert når mormoneren Ole Podhorny denne uken skal forkynne for det norske folk gjennom Morgenandakten.

LES:Reagerer på mormon-andakt i NRK

For hva er egentlig en andakt? Hva forventer lytterne når et program presenteres under denne merkelappen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom 85 år har den tradisjonsrike posten på NRK P1 etablert seg som et program med kristen forkynnelse. De har etablert en uskreven kontrakt med lytterne, for å bruke viserektor ved NLA,Lars Dahles formulering.

Andakten som sendeflate har vært et tydelig uttrykk for den kristne kulturarven og en synliggjøring av denne. Da er det ikke likegyldig hvilket teologisk innhold – eller mangel på den slags, andakten fylles med.

Det er ikke første gang denne programposten skaper debatt. Det vakte blant annet oppsikt da Petter Myhr, tidligere sjef for livssynsavdelingen iNRK, i fjor holdt «andakter» der Gud var totalt fraværende. Han formidlet varme tanker med lytterne som medmenneske, men det var ingen kristen andakt.

Det finnes et mylder av programposter på NRK der generelle allmennmenneskelige betraktninger kan få utfolde seg. Derfor stilte vi oss den gang svært undrende til at det var nødvendig å bruke morgenandakten til dette.

Ole Podhornys ord under andakten mandag morgen, kunne derimot godt passert som en kristen andakt. Han snakket om den velkjente historien om Marta og Maria og leste velsignelsen til slutt. Når vi likevel mener det er feil av NRK å invitere Podhorny som andaktsholder, er det fordi trossamfunnet han representerer, Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, ikke er et kristent trossamfunn. Blant det store flertall av kirkesamfunn regnes de som en sekt i kristenhetens randsone.

Det er særlig i avvisningen av treenighetslæren at de skiller seg fra tradisjonell kristen lære. Mormonerne tror, og gjør et stort poeng av, at Jesus er Guds sønn. Men de tror ikke at Jesus er Gud. Dermed blir mormonernes retorikk farlig tilslørende. De har også en tilleggsåpenbaring, Mormons bok, som ikke er anerkjent av andre kristne trossamfunn.

Fra NRK-hold har det flere ganger kommet signaler om at morgenandakten kan bli åpen for andre trosretninger. Om det er et resultat av dette at mormonerkirken inviteres med, er uvisst. Vi tror ikke at det er en glipp, og merker oss at livsynssjef i NRK, Njord Røv, i mandagens avis sier at han ikke ser på det som problematisk at noen fra dette trossamfunnet slipper til.

Vi har ingen innvendinger mot at representanter for mormonerkirken slipper til i NRK. Som allmennkringkaster bør NRK formidle stoff om hele det norske livssynslandskapet. Vi er overbevist om at lyttere og seere vil synes at dette er svært interessant stoff, forutsatt at det formidles med innsikt og kompetanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vår innvending handler om at mormonerkirken slipper til i en kristen andakt. Mangfold er vel og bra, men ingen er tjent med at man tar lett på de saklige forskjellene mellom trosretningene. NRK tar feil når de definerer mormonerkirken innenfor det kristne mangfoldet.

Det er den sentrale, kristne bekjennelsen, slik det aller klarest kommer frem i Den apostoliske trosbekjennelse, som må være prøvesteinen på om man er en kristen kirke.