Historisk korsfunn i Sogn

Trolig var det kristne i Norge allerede rundt 800-tallet.

På ons­dag denne uken ble det fun­net en støpe­form for kors i en kvinne­grav fra vi­king­ti­den i Vik i Sogn. Ar­keo­lo­ge­ne mener fun­net kan være fra før år 900, og da­te­rer det til mel­lom 850 og 900 etter Kris­tus.

- Dette en­kelt­fun­net er helt klart noe som kom­mer til å bli brukt i dis­ku­sjo­nen frem­over om krist­nin­gen av Norge, sier Leif Inge Ås­tveit til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åstveit er pro­sjekt­le­der for ut­gra­vin­ge­ne som er i gang, og er opp­glødd over at det har fore­gått pro­duk­sjon av krist­ne sym­bol i Norge på et så tid­lig tids­punkt.

- Kan­skje kan en da se for seg at kris­ten­dom­men var mer etab­lert på den tiden, og det er vel­dig in­ter­es­sant, sier Ås­tveit.

Vidar Haanes, kirke­his­to­ri­ker og rek­tor ved Me­nig­hets­fa­kul­te­tet i Oslo, er enig i det:

- Det er spen­nen­de med kon­kre­te funn som stam­mer fra tiden før 900.

- Det ble an­ty­det at dette fun­net kunne for­and­re krist­nings­his­to­ri­en i Norge. Er det grunn­lag for å si det?

- Ikke i det hele tatt, egent­lig. For meg som fore­le­ser om krist­nin­gen av Norge er dette et in­ter­es­sant funn, men jeg kan legge det inn i mitt fore­drag uten å for­and­re noe. Fun­net viser at det har vært en del krist­ne i Norge al­le­re­de rundt 800-tal­let, og at de ikke bare har hen­tet kors med seg fra Euro­pa.

Haa­nes på­pe­ker at det i un­der­vis­nin­gen og blant fors­ke­re lenge har vært klart at det var krist­ne im­pul­ser i Norge på 800-tal­let, og for­tel­ler at det er fun­net så­kal­te kom­bi­na­sjons­a­mu­let­ter i Dan­mark som inne­hol­der både Tors ham­mer og kors.

- De stam­mer fra en over­gangs­pe­rio­de hvor troen gikk litt fram og til­ba­ke. Mange vi­kin­ger fulg­te åsa­tro i Norge, men opp­tråd­te som krist­ne da de var på han­dels­rei­ser uten­lands.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN