Har du sultet deg mett?

Hva er det ved forkynnelsen som gjør at folk er de samme når de går ut av et møte som da de kom inn?

Glenn Nord-Varhaug, kretsleder iNordhordland Indremisjon, etterlyser større gjennomslagskraft i forkynnelsen og synes han ser lite at liv blir forandret gjennom det som formidles fra talerstolen.

- Det tenker jeg er den største krisen, sier han med henvisning tilJohannes Kleppas artikler om «den skjulte krisa i Kristen-Noreg», som omhandler forkynnelsens plass og innhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nord-Varhaug trenger ikke gå lenger enn til seg selv og den virksomheten han står i for å se at forkynnelsen har lite påvirkningskraft i folks liv.

- Er det forkynneren eller folket som må ta skylden for det?

- Det er vanskelig å si, men det bør gi oss noe å tenke på, sier han.

Relevans foran innhold

Øivind Augland, leder forDAWN, frykter at forkynnerens søken etter relevans og å møte mennesker der de er, kan gå på bekostning av innholdet.

- Da kan vi miste den tydelige forankrede forkynnelsen der vi ikke våger å adressere tydelige etiske områder i Guds Ord, sier han.

Augland viser til at forkynnere i dag har mindre autoritet enn før i kraft av sin posisjon.

- I dag er folk mer opptatt av om forkynneren lever det han snakker om. Gjør han ikke det, er han ikke troverdig.

Videre viser han til at premissene for forkynneren også har endret seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Før levde kanskje forkynneren 14 dager sammen med dem han forkynte for. Det gjorde at folk så forkynnerens liv og ble kjent med ham. Med det fikk han en naturlig åndelig autoritet. I dag derimot, kommer mange forkynnere inn på et møte og går igjen, med det resultat at det bare blir ord som står igjen, og ikke det livet de lever.

«Den smale sti»

Arne Borgersen leder et nettverk som har som mål å mobilisere og utruste kristne ledere til å forkynne en bibelsk forståelse av Guds rike.«Sammen for sannheten» ble etablert som en motvekt mot det han omtaler som en nådeforkynnelse på ville veier.

En forkynnelse som har gjort «den smale sti» til rene motorveien, for å bruke hans egne ord.

Han mener å se at forkynnelse til omvendelse har forstummet og at folk velger Jesus som en annen vare. Det synes han er alvorlig.

- Min frykt er at det fører til bedrag, og at troen blir en falsk trygghet, sier han.

Har du sultet deg mett?

Øyvind Samnøy iNorsk Luthersk Misjonssamband siterer en annen forkynner når han blir utfordret på forkynnelsens innhold: «Har du sultet deg mett, eller har du spist deg sulten»?

- Det er treffende sagt. Bruker du Bibelen lite, får du mindre trang til å høre og er fornøyd med lite møter. Mye og god forkynnelse derimot, skaper hunger etter Guds Ord for sin egen del.

Han viser til profeten Jeremia i Bibelen som ikke nådde fram med sitt budskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var ingenting i veien med forkynnelsen, men folk var ikke mottagelige.

Samnøy understreker betydningen av at forkynneren selv lever i vekkelse under Ordets virkning.

- Om ikke det skjer, blir det 
rutine og talekunst, sier han.

Ta vare på det beste

Svein Granerud, leder forNormisjon sitt arbeid i Norge, forteller om en oppvekst med en forkynnelse som var sterk på syndserkjennelse og omvendelse, men som var mindre sterk på helliggjørelse.

- For meg er nok idealet at vi tar vare på det beste av forkynnelsen som dominerte i den tiden jeg vokste opp, og samtidig ha et større fokus på troens liv.

Granerud viser også til at det generelle kunnskapsnivået om kristen tro er lavere enn før og at det gjør det mer utfordrende å kommunisere evangeliet.

- Derfor tror jeg at mange opplever det utfordrende å finne en form og tilnærming som når fram til dagens tilhørere, sier han.