Gud kan forsvinne fra speiderloven

Vurderer å bytte ut «en spei­der er åpen for Gud og hans ord» med «en spei­der søker sin tro og re­spek­te­rer and­res» eller «en spei­der ar­bei­der for fred og re­spek­te­rer and­res tro».

Si din me­ning i kom­men­tar­fel­tet ne­derst på siden

Etter 100 år med spei­ding i Norge skal spei­der­nes egen «grunn­lov» - spei­der­lo­ven - bli ny.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge Spei­der­nes fel­les­or­ga­ni­sa­sjon, som be­står av Nor­ges spei­der­for­bund og KFUK-KFUM-spei­der­ne, er tro­s­pa­ra­gra­fen den en­kelt­pa­ra­gra­fen som er blitt mest de­bat­tert.

Den førs­te av spei­der­lo­ve­ne sier i dag at «en spei­der er åpen for Gud og hans ord».

Fel­les­or­ga­ni­sa­sjo­nen har i hø­rings­ut­kas­tet ut­ar­bei­det tre al­ter­na­ti­ver til tro­s­pa­ra­graf. Det ene er å be­hol­de da­gens pa­ra­graf, og de to andre lyder:

«En spei­der søker sin tro og re­spek­te­rer and­res» og «En spei­der ar­bei­der for fred og re­spek­te­rer and­res tro».

Skjer­pen­de fron­ter

Komitéleder Cars­ten Pihl mener en­ga­sje­men­tet rundt pa­ra­gra­fen har vært stort, men for­ven­tet.

- Skjer­pe­de fron­ter gjør at ar­gu­men­te­ne kom­mer ty­de­lig fram, noe som er helt fint. For mange er fort­satt troen vik­tig i det dag­li­ge spei­der­ar­bei­det, mens andre ikke bryr seg så mye. Den prak­tis­ke po­li­tik­ken om hvem som kan bli spei­de­re må de for­skjel­li­ge for­bun­de­ne vur­de­re, sier Pihl, som sam­men med ko­mi­te­en skal vur­de­re ar­gu­men­te­ne denne uken.

Han mener det vik­tigs­te er å legge grunn­la­get for en platt­form som kan holde seg tjue år fram i tid.

- Vi ser tross alt på mye mer enn den førs­te pa­ra­gra­fen. Det er el­lers mye ord og ut­trykk som de unge spei­der­ne ikke for­står, og det må vi gjøre noe med, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tror på re­li­gio­nen

Spei­der­sjef Knut Slette­bak i Norsk spei­der­for­bund mener en om­for­mu­le­ring av lov­pa­ra­gra­fen i en mer tros­nøy­tral ret­ning ikke er en di­rek­te om­for­mu­le­ring av spei­der­nes vi­sjon.

- Det kan kan­skje på­vir­ke hold­nin­ger, men i ut­gangs­punk­tet er ikke spei­der­lo­ven alene det størs­te «hin­de­ret» for ate­is­tisk del­ta­kel­se. Da må i så fall andre ledd i for­måls­pa­ra­gra­fen vår også end­res, sier Slette­bak, som un­der­stre­ker at ate­is­tis­ke del­ta­ke­re ikke blir nek­tet spei­der­del­ta­kel­se - men at ate­is­tis­ke spei­der­grup­per ikke er i tråd med spei­der­nes grunn­reg­ler.

Det nye for­sla­get er ute på hø­ring til 30. mars, før en opp­sum­me­ring og an­be­fa­ling fra Spei­der­nes fel­les­or­ga­ni­sa­sjon pre­sen­te­res i april. Der­et­ter skal det leg­ges fram et fer­dig lov­for­slag i sep­tem­ber som etter pla­nen kan bli ved­tatt i 2015.

Slette­bak tror at en re­li­giøs over­tone fort­satt vil bli vekt­lagt.

- Jeg tror at alle par­ter lever godt med både den nå­væ­ren­de pa­ra­gra­fen og al­ter­na­tiv B. Mitt inn­trykk er at det fort­satt øns­kes en form for re­li­giøs til­knyt­ning.

(©NTB)

Les også
Speiderne vurderer å kutte kristentroenStavanger 2013