TRO: At en prest må være troende har ikke blitt en selvfølge i Danmark. Foto: Yaymicro

- Danske prester trenger ikke være troende

Prinsipiell debatt i den danske Folkekirke.

Stilling ledig: Troende prest søkes.
En fersk stillingsutlysning har splittet den danske kirken i et prinsipielt spørsmål.

Et me­nig­hets­råd i den dans­ke Folke­kir­ken søkte nylig etter en ny prest, og opp­lys­te i stil­lings­ut­lys­nin­gen at ved­kom­men­de måtte være tro­en­de. Dette skap­te ra­bal­der i Dan­mark, og ra­bal­de­ret har denne uken vist en split­tel­se i en prin­si­pi­ell strid i den dans­ke kir­ken, mel­deravi­sen Kris­te­ligt Dag­blad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Preste­løf­tet

Når en prest i Dan­mark avgir preste­løf­te for­plik­ter ikke han eller hun seg til å tro på den krist­ne Gud.

- Pres­ter for­plik­ter seg til å vekke tro eller til å ha en in­ten­sjon om å vekke tro. Det står ingen ste­der at pres­ten må av­leg­ge et løfte om at en selv er tro­en­de. Det ville vært ab­surd, etter­som troen ikke er noe man kan for­ut­set­te å ha kon­troll over, sier teo­log Ulla Morre Bids­trup tilKris­te­ligt Dag­blad.

Hun leg­ger til at preste­løf­tet ble for­mu­lert i en kir­ke­lig og his­to­risk sam­men­heng hvor troen ble reg­net som en selv­føl­ge.

- Hand­lin­ge­ne ut­ført i en guds­tje­nes­te er fullt ut gyl­di­ge, selv om pres­ten har mis­tet troen, sier retts­teo­log og tid­li­ge­re sogne­prest Kris­ti­ne Garde til avi­sen

- Dette fordi evan­ge­li­et står over pres­tens tro. Pro­ble­met er, at han mis­ter tro­ver­dig­het som pest, og det ska­der folke­kir­ken, sier hun.

Mot­stand

Bis­kop Stift Steen Skovs­gaard er en av dem som har ytret ster­kest mot­stand mot an­non­sen.

- Jeg kunne ikke drømt om å stil­le spørs­må­let «tror du på Gud?» under et jobb­in­ter­vju, men jeg ut­ford­rer gjer­ne preste­sø­ke­re til å for­tel­le hva det sen­tra­le i den krist­ne troen er, sier han til Kris­te­ligt Dag­blad.

Dagen