DØREN: «Åndelig bypass» er ikke en snarvei. Jesus er døren, og velger alltid døren. Han betalte dyrt med sitt liv for det, skriver Sverre H. Skilbreid.

Åndelig bypass redder ikke liv

Ved hjerteinfarkt er det viktig å gjenopprette blodstrømmen til hjertet. Da kan kirurger foreta en «bypassoperasjon». Det lages en ny bane forbi de tette blodårene i hjertet. Det kan redde liv.

Det finnes et uttrykk om et fenomen mellom oss kristne: «Åndelig bypass.» Har du hørt det? Bildet halter litt, for hjertet får ikke mer blod av åndelig bypass. Tvert imot. Med «gode» «åndelige» grunner går vi rundt hjertet. Det redder ikke liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det finnes mye viktig mellom mennesker. Grenser og respekt. Å lytte og stille seg inn på den andre. Å spørre om lov. Å sjekke hva behovet egentlig er. Å handle i sann kjærlighet og ydmykhet. Til tider kan kristne legge det bort. Det er krevende å være mennesker. Vi tror vi kan være «åndelige» i stedet. Da bryter vi ned det som er skapt og ordnet etter Guds bilde.

«Den som ikke går inn til saueflokken gjennom porten, men klatrer over et annet sted, han er en tyv og en røver», sier Jesus. (Joh 10) Jesus er den sanne hyrde og Messias, derfor kan han komme gjennom porten eller døren. Men det er mer, porten er den rette veien inn til sauene. Jesus bryter seg ikke over gjerdet istedenfor å komme gjennom porten.

Vær sikker: «Åndelig bypass» er ikke en snarvei. Før eller siden er det alltid en omvei, av og til så stor at mennesker mister troen. Jesus er døren, og velger alltid døren. Han betalte dyrt med sitt liv for det.