Tenne ­noen lys?

Starten på advent er igjen markert med tenning av julegraner over hele landet.


På Universitetsplassen i Oslo stod et år en utålmodig gutt og ventet på at dette skulle skje. Gutten spør foreldrene: Hvem skal tenne juletreet? Biskop H. E. Wisløff har skrevet om denne begivenheten. Og han spør, «Hvem skal tenne julelysene hjemme hos deg? Skal du gjøre det? – Julelysene som skal tennes er noe mye mer enn et stearinlys eller en elektrisk pære. Det rette julelys kaster alltid sine stråler over barnet i krybben».

I den mørkeste årstiden, da vi igjen lengter etter lysere dager, bryter et himmelsk lys inn i tilværelsen. Det står i sangen, «… midt i nattens mørke blinker som et fyrlys Jesu navn».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da Gud tente det store julelyset rakte han ut sin hånd til frelse, fred og glede. Tiden før for Jesu fødsel var i stor grad en forventningens tid. Advent og julen bør være en god opplevelse for alle. Men det er ikke slik.

Telefoner, julekort og gaver er gode tradisjoner som vi må holde fast ved. Men kan vi gjøre noe mer? Kanskje tenne noen julelys for noen som virkelig trenger det? Et strålende lys som i dobbelt forstand kan skape ekte glede og takknemlighet.

«Godhet er noe så enkelt som alltid å være tilstede for andre, aldri søke seg selv.» Dag Hammarskjøld.