MESSIANSK: Noen ganger kan jeg være nedtrykt når jeg kommer til Immanuelkirken, men så møter Gud meg og jeg går glad hjem i gjen, sier Sahar Sadlovsky Gold.

– Hvorfor er evangeliet blitt skjult for oss?

Sahar Sadlovsky Gold fikk nærmest sjokk da han forstod at å tro på Yeshua var det mest naturlige han som jøde kunne gjøre.

(Denne saken ble først publisert i 2015)

Det er lørdag formiddag i Tel Aviv. Sabbatsroen har senket seg over den ellers så pulserende byen ved Middelhavet. Det er langt færre praktiserende jøder her enn i hovedstaden Jerusalem, men her og der kan en se ortodokse jøder på vei til synagogene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enda færre er de som tror at Jesus er Messias. Men utenfor Immanuelkirken, Tel Avivs eneste kirke som ser ut som en kirke, har en gruppe unge mennesker samlet seg.

Sahar Sadlovsky Gold (23) forteller at han forsøker å få med seg så mange lørdagsgudstjenester som han kan.

– Det er helt spesielt å være her. Noen ganger kan jeg være nedtrykt når jeg kommer, men så møter Gud meg, og jeg går glad hjem igjen, sier 23-åringen.

Kristen venn

Han er oppvokst like sør for storbyen, og lenge var fotball noe av det viktigste i livet hans.

– Da jeg var 19 begynte jeg å spille på et lag der det var mange arabere fra Jaffa. Jeg ble etterhvert god venn med en av dem som var kristen. På den tiden ante jeg ingenting om hva kristendommen var, men jeg ble nysgjerrig på hva han trodde på, sier Sahar.

Han begynte å undersøke og leste artikler på internett om kristendom og messiansk tro.

– Jeg fikk nærmest sjokk da jeg forstod at dette er for oss jøder. Jeg spurte meg selv om hvorfor dette er blitt holdt skjult for oss. Hvorfor vet vi jøder ingenting om evangeliet? Jeg ble klar over at å tro på Yeshua er det mest jødiske en kan gjøre, sier han.

Guds nærvær

Etter denne opplevelsen følte han Guds nærvær i livet sitt, men han var fortsatt ikke med i et fellesskap. Etter en tid flyttet han for en periode til Dublin i Irland. Her ble han invitert med på gudstjeneste i en protestantisk menighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en god opplevelse, og igjen ble jeg fylt av Guds nærvær. Nå visste jeg at jeg ville følge Yeshua uansett, sier han.

Vel hjemme i Tel Aviv fant han frem til Immanuelkirken.

– Dette er nå blitt hjemmet mitt. Det er fantastisk å se hvordan Den Hellige Ånd virker gjennom mennesker her. Selv har jeg vokst i troen. Jeg er blitt en sann troende, sier han.

Motstand

For ikke så lenge siden valgte han å stå offentlig frem blant venner og slektninger som messiastroende.

– Det ble mange utfordrende og til dels opphissede debatter der jeg måtte forsvare valget mitt. Mange mener at jeg har forlatt min jødiske identitet. Det har vært en tøff periode, men jeg har fått styrke til å stå fast på det jeg tror på, sier han.

Han har også fått brev med advarsler fra en antimisjonsbevegelse.

Døpt

I vår ble han døpt i Jordanelven av Immanuelkirkens pastor, Christian Rasmussen fra Danmark.

– Det var en av de største opplevelsene jeg har hatt. Jeg var høyt oppe hele dagen og en lang tid etterpå, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Basert på opplevelsene sine i Immanuelkirken, ønsker han å vise andre hvordan jøder og kristne kan finne sammen i troen på at Yeshua er Messias.

– Jeg håper jeg kan få en tjeneste her i Israel eller andre steder. Jeg er åpen for at Gud leder meg dit han vil, sier han.

DÅP: Nylig ble Sahar Sadlovsky Gold døpt i Jordanelven av Immanuelkirkens pastor, Christian Rasmussen. Foto: Privat

Storbymenighet

Dagen blir med inn på den hebraisk-engelske lørdagsgudstjenesten i kirken som er tilknyttet Den norske Israelsmisjon. Her er omkring 60 mennesker i alle aldre samlet.

Det hele starter med orgelpreludium og en tradisjonell salme. Gudstjenesten inneholder liturgi og er mer strukturert enn hos en del andre messianske menigheter, men samtidig er det lovsang ledet av et lovsangsteam og en uformell atmosfære.

– Vi har en veldig variert forsamling. Vi har folk i alle aldre, rike og fattige, folk fra ulike land og kulturer og folk med svært forskjellige kirkebakgrunner, sier pastor Christian Rasmussen etter gudstjenesten.

De fleste hebraisk-talende deltar på lørdagsgudstjenesten, mens de som ønsker en tradisjonell høymesse anbefales å komme søndag formiddag.

Sekulær by

– Tel Aviv er en sekulær by der mange er ateister. Derfor blir det ofte et apologetisk og forklarende preg på preknene mine. En kan undervise om at Det gamle testamentet peker frem mot Jesus, men mange har ikke noe forhold til Israels Gud eller Bibelen, sier Rasmussen.

Menigheten forsøker å nå ut til ulike grupper i storbyen, fra afrikanske flyktninger til kunstelskende intellektuelle. Kirken er kjent for sine fantastiske glassmalerier, noen av dem laget av den norske kunstneren Viktor Sparre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det tyske orgelet er også enestående i Israel. Immanuelkirken arrangerer månedlige gratis orgelkonserter der flertallet av tilhørerne er vanlige israelere. Kirken er også åpen de fleste hverdager og hvert år besøkes den av opp mot 5.000 israelere som er nysgjerrige på hvordan en kristen kirke ser ut innvendig. Mange av disse får med seg et gratis nytestamente på vei ut døren.

Les også
Samler ressurserPartnere