RETT: Å handle rett kan være smertefullt, skriver andaktsholderen. Illustarsjonsfoto: Steve Day/CC/Flickr

Fordi du gjorde det rette

De valg vi tar får ofte uungålige konsekvenser, skriver andaktsholderen.

Dag Martin Østevold

De valg vi tar på vegne av oss selv og andre får ofte uunngåelige konsekvenser. Vi behøver kanskje mange dyrekjøpte erfaringer før vi skjønner at det vi bedriver er selvskadende virksomhet og at dersom vi fortsetter som før, vil det som skjer i dag, gjenta seg i morgen. Ofte trenger vi hjelp for å se dette klart. Så vi med Guds hjelp kan endre oss og komme inn på en bedre vei og vokse i visdom og være til glede for Gud og mennesker. Enhver som leser nyheter ser dette hver dag. Og jeg er sikker på at du ikke trenger å tenke lenge, før du har eksempler i ditt eget liv. I stort og smått.

Men ikke all smerte i livet kommer til deg fordi du har gjort noe galt. Noen ganger kommer den fordi du har gjort noe rett. Hver dag skjer dette overalt på jorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Johannes døperen havnet i fengsel. Vanligvis - men ikke alltid - skjer slikt fordi man må ta den rettmessige konsekvensen av sine handlinger. Johannes hadde ikke gjort noe galt. Hans smerte var forårsaket av at han hadde gjort noe rett. Han ble utsatt for et komplott. Først fra en hevngjerrig konge som i eget liv ikke holdt ut med denne gudsmannen som hadde påpekt Guds sannhet for ham.

Full av hovmod tok Kong Herodes loven i egne hender og arresterte Johannes. Det gikk deretter fra galt til verre. For begge to. På en fest hvor denne egenrådige kongen hadde tatt munnen for full både av både vin og store ord, gav han i sin dårskap et dumdristig løfte til det som skulle vise seg å være et ondskapsfullt og manipulerende menneske. Selv om Herodes skjønte at han hadde tatt munnen for full, var det et løfte han mente - av hensyn til sin integritet - han ikke kunne komme fra. Johannes ble nådeløst halshugget.

Ikke all smerte i livet kommer av at du har gjort noe galt. Noen ganger i dette livet kommer den til deg fordi du har gjort noe rett.

Slik var det også med vår frelser, Jesus Kristus. Det var bestemt før verdens grunnvoll ble lagt, at Han skulle leve for å dø. For at vi som var døde, kunne få liv. Han tok vår skyld og straff på seg. Bar det opp på korset og ble slaktet som den syndebukken han var. Og med sitt rene, uskyldige blod utslettet Han skyldbrevet som var mot oss. Som en virkelig syndebukk. For å ta et kraftfullt oppgjør med det vonde. Så hans tilgivelse kun rense oss og hans oppstandelseskraft ved Den Hellige Ånd kunne skylle over oss og fylle vårt liv med nye tanker, nye krefter, nye lengsler og ny frimodighet i tro, håp og kjærlighet.

Så det Guds lov krever kunne oppfylles for oss og i oss. Så hvert menneske som vil komme til tro på ham, kan begynne å leve et helt nytt liv og i sannhet ha Gud som Far og få overført statsborgerskapet til Guds evige kongeriket. Av ren og skjær nåde.

Den smerte som rammet Jesus på Golgata kom ikke fordi Han hadde gjort noe galt. Men fordi Han gjorde noe rett. For min skyld.

Ikke all smerte i ditt liv kommer fordi du har gjort noe galt. Men det kan også skje fordi du våget å gjøre noe rett. Det kan være lettere å bære når du husker at heller ikke all velsignelse i livet kommer bare av at du har gjort noe rett. Den største velsignelsen kom ved at Jesus i kjærlighet tok det som var galt med oss. Når du erkjenner at Han er vår egentlige lykkes smed.

Slik er Han fortsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da Johannes var halshugget hadde hans disipler mistet sin åndelige veiviser. Deres smerte ble stor. Gjennom den tragiske hendelsen kom dagen etter begravelsen da de skulle få en ny åndelig veiviser. Han som skulle komme. Han som allerede var kommet. Frelseren selv. Slik Johannes hadde profetert: «Se, der Guds lam som bærer verdens synd...» «Han skal vokse, jeg skal avta.»

Hva skulle de gjøre? Det står: Så gikk de til Jesus og fortalte hva som hadde hendt.

Uansett hva som møter deg i livet og uansett hva årsaken må være - er der en vei som alltid er rett å gå. For alle mennesker. Det er å gå til Jesus. I Hans Ord og i bønnen. Han tar imot oss. Ham kan vi fritt fortelle om det som har hender oss. Godt eller vondt. Når du kommer til Ham, er du alltid kommet helt frem. Hos ham som er Sannheten er det sann veiledning å få. Og viktigst: Alltid nåde til hjelp. I rett tid. Må han en tid bære oss, vil Han også gjøre det. Og sorgen kan vendes til glede.

For en underfull, god frelser og venn vi har i Jesus Kristus!

Les også
Jeg og Jesus
Les også
Det personlige møtet
Les også
Veien tilbake
Les også
Tro i smått
Les også
En kort tid