SATSER I ASIA: Rune Edvardsen og Troens Bevis legger opp til en enda sterkere misjonssatsing i Asia de kommende årene. (Foto: Thormod Iversen)

Vil plante 10.000 nye menigheter i Sørøst-Asia

Troens Bevis Verdens Evangelisering med Rune Edvardsen i spissen har en visjon om at 1.000 innfødte evangelister skal være med å plante 10.000 nye menigheter i Sørøst-Asia. Tidligere Thailand-misjonær Oddvar Johansen synes tallet høres voldsomt ut, men tror det kan være mulig i et langsiktig perspektiv.

- Målet vårt er å få inn støt­te til 1.000 nye evan­ge­lis­ter i Asia. Det er støt­ten til disse evan­ge­lis­te­ne som vi job­ber for fullt med å få inn. Res­ten går helt greit, sier Ed­vard­sen og fort­set­ter:

- Jeg har jo sett opp igjen­nom årene hva de inn­fød­te evan­ge­lis­te­ne våre gjør i Afri­ka og India. For 1.000 inn­fød­te evan­ge­lis­ter er det ikke noe pro­blem å plan­te 10 000 me­nig­he­ter. Noen plan­ter kan­skje en eller to, med de aller fles­te plan­ter flere me­nig­he­ter som re­pro­du­se­rer seg selv på kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mi­sjons­sat­sing i Asia

Det er i et in­ter­vju som er lagt ut på Tro­ens Bevis sin egen nett­side at Rune Ed­vard­sen lan­se­rer den store mi­sjons­sat­sin­gen i Sør­øst-Asia. Der for­tel­ler han at tan­ken om å satse i denne ver­dens­de­len var noe som for alvor ble vek­ket til live under et fe­rie­opp­hold i Flo­ri­da i USA.

Dette re­sul­ter­te i at han se­ne­re reis­te på en så­kalt back­pack­er (rygg­sekk)-tur til Asia for å «spei­de lan­det» og knyt­te kon­tak­ter.

- Jeg sa til Her­ren at der­som dette var hans plan for oss, måtte han lede oss til kon­tak­ter som vi kunne bygge vi­de­re på, sier Ed­vard­sen.

Og det gikk slik han hadde håpet på, for under turen til Asia fikk le­de­ren av Tro­ens Bevis i Kvi­nes­dal møte krist­ne na­sjo­na­le le­de­re som står i bre­sjen for vek­kel­se i Thai­land, Nepal, Hi­ma­laya, Kam­bod­sja og Viet­nam.

Tro­ens Bevis Ver­dens Evan­ge­li­se­ring har opp igjen­nom årene hatt ar­beid og støt­tet evan­ge­lis­ter i flere asia­tis­ke land, men aldri i det om­fan­get som det nå leg­ges opp til.

- Noe av teg­net på at vi sat­ser i rett tid er jo også at dette er et om­rå­de som andre or­ga­ni­sa­sjo­ner også prio­ri­te­rer. Dette er den mest be­fol­ke­de ver­dens­de­len, men sam­ti­dig den med fær­rest krist­ne i ver­den, un­der­stre­ker Ed­vard­sen.

Lang­sik­tig

Odd­var Jo­han­sen, som er re­gion­le­der for Norsk pinse­mi­sjon i Asia, inn­røm­mer at han synes Rune Ed­vard­sen sitt tall på 10.000 me­nig­he­ter høres litt vold­somt ut, men han mener det ab­so­lutt er mulig om man ser det i et lang­sik­tig per­spek­tiv.

Han var selv mi­sjo­nær i Asia fra 1965 til 1984 med Thai­land som ho­ved­base. Med sin kjenn­skap til denne re­gio­nen, er han ikke i tvil om at dette er en ge­di­gen mi­sjons­mark.

- Hvis Rune Ed­vard­sen har et lang­sik­tig mål om å plan­te 10.000 me­nig­he­ter gjen­nom inn­fød­te evan­ge­lis­ter tror jeg det kan være mulig i et om­rå­de med så utro­lig mye men­nes­ker. Asia er en kjempe­spen­nen­de re­gion når det gjel­der mi­sjons­sat­sing. Her tren­ger man ikke drive ar­beid på den gamle og tra­di­sjo­nel­le måten, men her gjør mange av de na­sjo­na­le me­nig­he­te­ne selv den vik­tigs­te job­ben. De er ikke av­hen­gig av oss, men blir de støt­tet av andre mi­sjons­land, gle­der de seg selv­sagt over å bli vel­sig­net på en slik måte. Da vi kom til Bang­kok i 1965 var det få fri­me­nig­he­ter i byen. I dag kryr det av dem. Det viser bare hvil­ken ut­vik­ling det har vært, fast­slår Odd­var Jo­han­sen.

Eget språk

Rune Ed­vard­sen mener en av for­skjel­le­ne sam­men­lig­net med Afri­ka er at i Asia fin­ner en flere ster­ke re­li­gio­ner som har gjort det vans­ke­li­ge­re for kris­ten­dom­men å få inn­pass. I til­legg er disse re­li­gio­ne­ne knyt­tet sterkt opp mot den kul­tu­rel­le iden­ti­tets­fø­lel­sen.

Kris­ten­dom­men der­imot, blir ofte sett på som ves­tens re­li­gion og som et svik mot sin egen kul­tu­rel­le til­hø­rig­het.