Torstein Lalim

- Jeg vil ikke sette meg til doms over andre mennesker og deres samvittighet.

Hvorfor vil du bli biskop i Tunsberg?

Da bispe­dømme­rå­det spur­te om jeg var vil­lig til å la meg no­mi­ne­re, svar­te jeg ja Ut­gangs­punk­tet for min tje­nes­te som prest er at jeg øns­ker å være der hvor kir­ken har bruk for meg, dit hvor kir­ken kal­ler meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg er et ja-men­nes­ke, som sna­re­re leter etter grun­ner for å si nei. Slike grun­ner fant jeg ikke denne gang. I til­legg har jeg jo også litt lyst. Lyst til å bety noe for andre, ved å for­mid­le evan­ge­li­et. Lyst til å være i en po­si­sjon hvor jeg er med og for­mer kir­kens frem­tid i Norge.

På hvilke områder er det behov for at kirken er en profetisk stemme i vår tid?

Det meste opp­lag­te er flykt­nin­ge- og asyl­po­li­tik­ken, samt klima­trus­se­len. Men også når det gjel­der å stå opp for barns ret­tig­he­ter. Flere barn enn vi er klar over, har det vondt. Også i Norge.

Hvilket forhold har du til misjon?

Jeg kom­mer fra mi­sjons­byen Stav­an­ger, og har all­tid hatt et nært for­hold til mi­sjon. Dette en­ga­sje­men­tet ble for­ny­et etter et stu­die­opp­hold i Hong Kong høs­ten 2008, hvor jeg fikk se mi­sjo­næ­re­nes ar­beid på nært hold. Og ble mek­tig im­po­nert.

Etter dette har mitt mi­sjons­en­ga­sje­ment fått utløp i Areo­pa­gos. Her er vi opp­tatt av å dele evan­ge­li­et i en mul­ti-re­li­giøs ver­den, ved hjelp av gjen­si­dig og re­spekt­full dia­log, som kan for­and­re men­nes­kers liv. Mi­sjon er å være kirke i ver­den, sta­dig å dele evan­ge­li­et med andre, sta­dig å være sendt til andre.

Du vil velsigne homofile samliv. Hva har overbevist deg om at dette er rett?

Jeg vet ikke om min vel­sig­nel­se er så mye verdt, kir­kens vel­sig­nel­se er nok mer vik­tig. Men det vik­ti­ge er Guds vel­sig­nel­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som prest kan jeg lyse Guds vel­sig­nel­se over andre men­nes­ker. Også over ho­mo­fi­le og deres sam­liv. Jeg håper og tror at Gud gir sin vel­sig­nel­se, men jeg rår ikke over den. Det er Gud som vel­sig­ner, ut av sin su­ve­re­ne frie vilje.

Jeg er vil­lig til å være et Guds red­skap, og tror det er Guds vilje at to som els­ker hver­and­re, og som vil leve i et for­plik­ten­de kjær­lig­hets­for­hold pre­get av tro­skap, for­plik­tel­se og til­gi­vel­se, skal kunne gjøre det. Også når de to har samme kjønn.

Der­som de øns­ker at jeg skal be om Guds vel­sig­nel­se over dette sam­liv, så gjør jeg det. Men det er en bønn til Gud, ikke en be­fa­ling. Jeg kan ikke styre Gud.

Mener du de som ikke vil gjøre dette, bryter med Guds vilje?

Nei, jeg vil ikke sette meg til doms over andre men­nes­ker og deres sam­vit­tig­het. Jeg har nok med mitt eget liv og mine egne valg, om de bry­ter med Guds vilje eller ikke. Hva som er Guds dy­pes­te vilje, vet vi ikke i alle spørs­mål. Men vi kjen­ner Guds vilje i det vik­tigs­te: At alle men­nes­ker skal bli frelst. Det hol­der for meg.

Hva vil du si til aktive troende som kjenner seg fremmede i kirken fordi de mener den er blitt for liberal?

Jeg reg­ner med at du mener Den nors­ke kirke, i og med at det fin­nes andre kir­ker i Norge og ver­den som slett ikke er li­be­ra­le.

Det er selv­sagt trist og leit når kirke­med­lem­mer kjen­ner seg frem­med i sin egen kirke, uan­sett hva det måtte skyl­des.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen kjen­ner seg frem­med fordi pres­ten er for li­be­ral, andre fordi pres­ten er for kon­ser­va­tiv. Noen kjen­ner seg frem­med­gjort av den nye guds­tje­neste­re­for­men, andre når det syn­ges nye og ukjen­te sal­mer i kir­ken.

Sam­ti­dig øns­ker jeg så in­der­lig at kir­ken skal være vårt fel­les hjem, hvor det ikke er me­nin­ge­ne som skil­ler oss. Det går an å ha et godt fel­les­skap, også med de man er ueni­ge med.

Se bare på Stor­tin­get, hvor po­li­ti­ker­ne dis­ku­te­rer så fil­le­ne fyker, og er ver­dens beste ven­ner etter­på. Slik må det også være i kir­ken. Vi må tåle hver­and­res for­skjel­lig­het, fordi vi har det vik­tigs­te fel­les: Troen på den tre­eni­ge Gud.

Spørsmål fra Dagen til kandidatene:

1. Hvorfor vil du bli biskop i Tunsberg?

2. På hvilke områder er det behov for at kirken er en profetisk stemme i vår tid?

3. Hvilket forhold har du til misjon?

4. Du vil velsigne homofile samliv. Hva har overbevist deg om at dette er rett?

5. Mener du de som ikke vil gjøre dette, bryter med Guds vilje?

6. Hva vil du si til aktive troende som kjenner seg fremmede i kirken fordi de mener den er blitt for liberal?

Les også
Slik vil bispekandidatene tale profetisk
Les også
Per Arne DahlSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Jan Otto MyrsethSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Margunn SandalSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Paul Erik WirgenesSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Alternativ bispekandidat ønsker ikke homoliturgiBispenominasjon i Tunsberg