UTMELDELSER: 1.395 medlemmer har meldt seg ut av menigheten Levende Ord/Credokirken siden 2004, men få har meldt seg inn i andre frikirkelige samfunn. Bildet er fra 2002.

Over tusen personer «menighetsløse» etter Levende Ord-kollaps

1.395 medlemmer, foruten barn og ungdom, har meldt seg ut av menigheten Levende Ord/Credokirken siden 2004. De aller fleste har ikke meldt seg inn i andre frikirker i Hordaland.

Dagen har undersøkt medlemstallene til en rekke sentrale menigheter i Bergen og Hordaland de siste ti årene, og mye tyder på at opp mot 1.700 personer har forlatt frikirkelig menighetsliv det siste tiåret uten å finne seg et nytt organisert frikirkelig menighetsfellesskap.

De aller fleste kommer fra Levende Ord/Credokirken.


FAKTA OM Levende ord:

  • Under ledelse av Enevald Flåten var Levende Ord en av landets mest framgangsrike og profilerte frimenigheter.
  • Utviklingen i menigheten tok en dramatisk vending etter en opprivende konflikt i 2006. Konflikten førte til Flåtens avgang.
  • Under navnet Livets Ord Bibelsenter ble menigheten grunnlagt med 200 medlemmer av Enevald Flåten, som var menighetens første pastor.
  • Senere ble navnet endret til Levende Ord Bibelsenter, og i dag bærer menigheten navnet Credokirken og har 1200 medlemmer.



2004:

Levende Ord er en av Norges mest progressive og aktive menigheter. Pastor Enevald Flåten får mye oppmerksomhet og trekker til seg en rekke personer som ønsker et møte med Gud. Det vises på tallene fra Fylkesmannen i Hordaland. i Toppåret 2004 er 2.549 voksne meldt inn i menigheten.


2012:

Levende Ord har skiftet navn til Credokirken og en opprivende konflikt har skjedd i mellomtiden. Nå er det 1.395 færre medlemmer, og de offisielle medlemstallene er 1.154.

Både Bergen Moske med sine 1.833 medlemmer og pinsemenigheten Tabernaklet som har 1.297 medlemmer er i dag flere enn kristenfolkets tidligere lokomotiv i Hordaland, som også var en av Norges største frimenigheter.


LES OGSÅ: 
Sorgen, spørsmålene og tvilen etter Levende Ord



Statistikken

Dagen har hentet inn medlemstall fra Fylkesmannen i Hordaland for Levende Ord/Credokirken, og en rekke andre frikirkelige menigheter fra år 2000 til 2012.

Disse tallene viser hvor mange medlemmer som er berettiget for statsstøtte i hver enkelt menighet. Her teller både aktive og passive medlemmer med, men ikke barn og utenlandske statsborgere uten opphold i Norge.

Tallene fra Fylkesmannen i Hordaland har sine åpenbare mangler som statistisk grunnlag. De viser blant annet ikke inn- og utmeldinger i løpet av et år, eller overgang til Den norske kirke.

Likevel forteller de likevel en historie. De forteller en historie om hvor mange som har tatt et aktivt valg i å melde seg ut av Levende Ord/Credokirken. Og de forteller at svært få har tatt aktive valg i å melde seg inn i andre frikirkelige menigheter i Hordaland.



LES LEDER: Hvor har det blitt av dem?



Flest utmeldinger i konflikttid

Fra 2004 til 2012 har 1.395 personer meldt seg ut av Levende Ord, de fleste i den perioden det var konflikt i menigheten. Det vil si at medlemsmassen er redusert med 55 prosent på åtte år.

De store endringene skjedde i 2006, 2007 og 2008, der henholdsvis 462, 409 og 179 personer forlater menigheten. Men helt frem til 2012 fortsetter nedgangen, selv om den for 2012 er nede i 29 personer. Ikke siden 2004 har medlemstallet i menigheten økt.


Samlet nedgang

I et forsøk på å finne ut om disse personene har meldt seg inn i andre menigheter, har vi kontrollert medlemsstallene i de største frikirkemenighetene i Hordaland. Inkludert her er Kristkirken, Tabernaklet Bergen, Bergenskirken Salt, Kristent Fellesskap og en håndfull andre mindre menigheter.

Også disse menighetene har samlet hatt en medlemsnedgang i samme periode. Nærmere åtte prosent av medlemmene i referansegruppen er blitt borte i samme periode, noe som vil si omlag 300 voksne personer.


En liten overflyttning

Selv fra 2006 til 2007, da 462 medlemmer forsvant fra Levende Ord, var det bare en økning på 97 medlemmer i referansegruppen, og året før var det en økning på 121.

Ettersom det er forsinkelser i personers inn- og utmeldinger er det størst sikkerhet dersom man ser det over tid. Og da er det lite som tyder på at øvrige menigheter i Bergen har blitt et nytt åndelig hjem for en vesentlig del av de personene som meldte seg ut fra Levende Ord.


Nedgang i Oslo


Nå er det også slik at enkelte kirkesamfunn søker om statsstøtte sentralt. Det vil si at en eventuell menighetsvekst i Bergen blir synlig i tallmaterialet til fylkesmannen i Oslo og Akershus. For å undersøke dette, samt for å se om det er noen nasjonale trender som er styrende, har vi også etablert en referansegruppe blant menigheter i Oslo og Akershus.

I hovedstadsregionen er det fra 2005 til 2011 en nedgang i medlemstall på to prosent, med andre ord en ganske stabil medlemsmasse i de største frikirkelige menighetene og kirkesamfunnene.


Ingen nasjonale konjunkturer

Det er vanskelig å identifisere noen overgang til sentralstyrte kirkesamfunn. Nedgangen i Hordaland kan heller ikke forklares med nasjonale konjunkturer, for da burde hovedstadsregionen også hatt tilsvarende nedgang som den på Vestlandet.

Hvor det er blitt av de 1.395 personene som har forlatt Levende Ord er dermed fortsatt uklart.


Les flere utfyllende reportasjer om Levende Ord sin historie i dagens papirutgave av Dagen, Velsignet Helg, eller i pdf-utgaven som du kan kjøpe her.









Dagen)