Mister presterettighetene

Biskop Laila Riksaasen Dahl vil frata Thor Henrik With presterettighetene. Årsaken er at han har latt seg vigsle til biskop for Det evangelisk lutherske stift i Norge.

Da With i mars i fjor lot seg inn­set­te som bis­kop for de fire valg­me­nig­he­te­ne som er med i stif­tet, tok han over hyrde­sta­ven etter Børre Knud­sen. Knud­sen ble i 1997 vigs­let til bis­kop i det som den gang ble kalt Strande­barm pros­ti.

With er kon­sti­tu­ert ge­ne­ral­sek­re­tær i Nor­ges same­mi­sjon og har vært i sam­ta­ler med Ni­dar­os-bis­kop Tor Sings­aas om bispe­vigs­lin­gen mens han bodde i Trond­heim. Etter at With og kona bo­sat­te seg in­nen­for Tuns­berg-bis­kop Laila Riks­aasen Dahls bispe­døm­me, ble han så inn­kalt til sam­ta­ler med henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har ikke mot­tatt den skrift­lig ennå, men helt kor­rekt blitt med­delt be­slut­nin­gen i et møte, sier With, som be­røm­mer Riks­aasen Dahl for ryd­dig opp­tre­den.

- For­fø­ren­de lære

With opp­ly­ser at han over­for bis­ko­pen har for­klart at han mente det var rik­tig og nød­ven­dig å gå på tvers av de tje­neste­mes­si­ge struk­tu­re­ne og la seg vigs­le til bis­kop.

- Fler­tal­let av bis­ko­pe­ne har til­eg­net seg og for­kyn­ner et vrang­læ­ren­de bud­skap. Da må man om nød­ven­dig gjør ir­re­gu­læ­re ting for å berge både dem og me­nig­he­te­ne, sier With.

Han sik­ter til ho­mo­fili­spørs­må­let.

- Jeg mener at det ikke er mulig å komme bort fra at det bud­ska­pet de for­kyn­ner om at kvin­ne kan leve med kvin­ne og mann med mann uten å komme under Guds dom, er for­fø­ren­de og i strid med kir­kens lære. Teori­en de fram­fø­rer til støt­te for dette, er ikke hold­bar, sier With.

På denne bak­grun­nen mener With at han ut fra or­di­na­sjons­løf­tet sitt var for­plik­tet til å mar­ke­re et brudd med bis­ko­pe­ne.

Sig­nal­ef­fekt

Be­slut­nin­gen om å inn­dra preste­ret­tig­he­te­ne hans over­ras­ker ham ikke.

- Da jeg kom til at jeg måtte gå til min da­væ­ren­de bis­kop og si at han ikke kunne få natt­ver­den på grunn av sin vrang­lære, reg­net jeg med at det som nå skjer, kom til å bli slut­ten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De umid­del­ba­re kon­se­kven­se­ne blir iføl­ge With ikke så om­fat­ten­de, ut over at han ikke len­ger får for­ret­te guds­tje­nes­ter in­nen­for den of­fi­si­el­le kir­kens ram­mer.

Li­ke­vel synes han saken er ve­mo­dig. Han er sønn av tid­li­ge­re Bjørg­vin-bis­kop Thor With, som han kjen­ner nært teo­lo­gisk slekt­skap med. Der­med opp­fat­ter han be­slut­nin­gen som et sig­nal om at Den nors­ke kirke har be­ve­get seg langt i li­be­ral ret­ning.

- Det som skjer, er ka­ta­stro­falt for Den nors­ke kirke, sier han.

With har ingen pla­ner om å for­føl­ge saken yt­ter­li­ge­re.

- Jeg har av­lagt et vit­nes­byrd for bis­ko­pe­ne og kir­ken. Det jeg vil gjøre siden, er bare å be in­der­lig for mine bispe­kol­le­ger, sier han.

Bis­kop Laila Riks­aasen Dahl opp­ly­ser via sin sek­re­tær at hun ikke øns­ker å snak­ke om saken nå og at den er under ar­beid.

- Mis­ter bare vig­sels­rett

Kirke­his­to­ri­ker Bernt T. Ofte­stad opp­ly­ser at kirke­ret­ten er «litt sve­ven­de» i spørs­må­let om å frata noen preste­ret­tig­he­te­ne. Ek­semp­ler på år­sa­ker kan være at man mel­der over­gang til et annet kirke­sam­funn eller blir dømt for en gra­ve­ren­de for­bry­tel­se.

Tid­li­ge­re har Børre Knud­sen, Arne Thor­sen og Olav Berg Lyng­mo mis­tet preste­ret­tig­he­te­ne av lik­nen­de år­sa­ker som With. For­melt sett er det fort­satt sta­ten som be­stem­mer at en prest skal av­skil­tes, men i prak­sis er bis­ko­pens votum av­gjø­ren­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ofte­stad mener disse reg­ner det som mer dra­ma­tisk å bryte med ord­nin­ge­ne enn med læren.

- Spørs­må­let blir hvor langt de­mo­kra­ti­et skal gå i ens egen kirke og hva kir­ken skal gjøre for å verne egen or­ga­ni­sa­sjon, sier han.

I Withs til­fel­le mener Ofte­stad li­ke­vel at kon­se­kven­se­ne er små, siden han fort­satt kan preke, døpe og for­ret­te natt­verd.

- Det er bare vig­sels­ret­ten han mis­ter, sier Ofte­stad.

Det lutherske stift i Norge

Består av fire valgmenigheter og gudstjenestefellesskap i Tromsø, Kautokeino, Balsfjord og Trondheim.

Har vokst fram fra det tidligere Strandebarm prosti.

Thor Henrik With ble innsatt som biskop 24. mars 2012.

20. april 2013 konstituerte valgmenighetene seg som eget stift.