Målet er å bryte sperregrensen

Nyvalgt partileder i De Kristne, Erik Selle, mener de etablerte politiske partiene er i utakt med den norske folkesjelen. Ambisjonen er å bryte sperregrensen i september.

Start­skud­det for mo­bi­li­se­rin­gen fram mot stor­tings­val­get gikk for alvor under De Krist­nes lands­møte i Oslo i hel­gen. Nå er prin­sipp- og hand­lings­pro­gram­met klart, og Selle ble en­stem­mig valgt til leder.

Bor­ger­lig re­gje­ring, so­li­da­ri­tet med Is­rael, re­ver­se­ring av ek­te­skaps­lo­ven, styr­king av for­sva­ret, stren­ge­re kri­mi­nal­po­li­tikk, bedre vil­kår for fri­sko­ler og stør­re re­spekt for det pri­va­te og fri­vil­li­ge ini­tia­tiv er de vik­tigs­te kamp­sa­ke­ne, iføl­ge Selle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er ut­dan­net teo­log og job­ber i dag som pas­tor i pinse­me­nig­he­ten Bæ­rums­kir­ken. Tid­li­ge­re har han blant annet vært an­satt i In­ter­na­sjo­na­le Krist­ne Am­bas­sa­de Je­ru­sa­lem.

- Lands­mø­tet var en fan­tas­tisk opp­le­vel­se. Det var pre­get av har­mo­ni, op­ti­mis­me og be­geist­ring, og sam­ti­dig var det alvor for lan­det vårt. Vi tren­ger et linje­skift i norsk po­li­tikk. Vi øns­ker ikke en for­myn­der­stat, men fri­het for alle, sier han.

Tror på gras­rota

Dyst­re spå­dom­mer om par­ti­ets po­ten­si­al tar han med en klype salt.

- Den nors­ke gras­rota er ikke re­pre­sen­tert gjen­nom en elitis­tisk grup­pe po­li­tis­ke le­de­re. EU-kam­pen er et ek­sem­pel på dette. Po­li­ti­ker­ne trod­de de skul­le få Norge inn i EU, men fol­ket reis­te seg på tvers av stand, re­li­gion og så vi­de­re. Det er ikke noe nytt at de som skal ha pei­ling, mis­tol­ker hva det nors­ke folk øns­ker, sier han.

De Krist­ne treng­te 5.000 un­der­skrif­ter for å bli re­gist­rert som riks­po­li­tisk parti og fikk over 10.000. Selle mener dette er et sig­nal.

- Også pro-Is­rael-or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne og en tv-ka­nal som Vi­sjon Norge er et ek­sem­pel på hva van­li­ge folk kan få til selv om de blir sett ned på av de som går for å være noe, og ikke får en krone i of­fent­lig støt­te. Noe av det flot­tes­te ved den nors­ke folke­sje­len er ev­ne­ne til å tenke selv, sier han.

Øns­ker re­gje­rings­plass

- Er dere det KrF som Kåre Kris­ti­an­sen hadde øns­ket seg?

- Ja, han er et av mine store per­son­li­ge for­bil­der og en mo­ti­va­sjons­fak­tor. Jeg tror store, store deler av par­ti­et kjen­ner på slekt­skap til arven etter Kris­ti­an­sen, sva­rer Selle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han un­der­stre­ker at de vil sam­ar­bei­de med KrF når par­ti­et er en «na­tur­lig al­li­anse­part­ner».

- Hvil­ken opp­slut­ning vil dere være for­nøy­de med?

- Jeg er så­pass fri­mo­dig at jeg mener vi må greie å bryte sperre­gren­sen, sier han.

Ved års­skif­tet hadde par­ti­et 894 med­lem­mer, men nær­mer seg nå 2.000, iføl­ge Norge Idag. Partigründer Terje Si­mon­sen lan­ser­te en trip­pel mål­set­ting for par­ti­et: Stor­tings­re­pre­sen­ta­sjon, plass i re­gje­ring og å bli par­ti­et i Norge med flest med­lem­mer.

I alle fyl­ker

For­uten Selle be­står parti­le­del­sen av Nor­unn Hågan Wal­vick og Sten Kle­vås-Ol­sen. Par­ti­et stil­ler lis­ter i samt­li­ge 19 fyl­ker, men noen av kan­di­da­te­ne står øverst på lis­ten i flere fyl­ker.

Selle er liste­topp i både Ro­ga­land og Nord-Trøn­de­lag. Siden 2011 har par­ti­et hatt to re­pre­sen­tan­ter i kom­mune­sty­ret på Bømlo i Horda­land.

De Kristne

Stiftet 24. februar 2011 på Moster i Bømlo kommune

Eneste representasjon foreløpig er to plasser i Bømlo kommunestyre

Ifølge De Kristnes nettsider kombinerer partiet «liberalismens respekt for enkeltmennesket med tradisjonelle kristne verdier, som ansvar og omsorg for sin neste, og finner oppskriften på et samfunn som er fritt og trygt for alle - uansett hvem du er eller hvor du kommer fra»

Nettside: dekristne.no