Junior-jul fra NRK

Melodi Grand Prix Junior med morsom barneplate.

Julen er bar­nas høy­tid. Så hvor­for ikke en jule­pla­te der barna syn­ger julen inn?

Me­lo­di Grand Prix Junior (mgp.jr) er nav­net på en norsk mu­sikkon­kur­ran­se for barn der vin­ne­ren får delta i den nor­dis­ke kon­kur­ran­sen Me­lo­di Grand Prix Nor­dic. Norge har del­tatt siden 2003, og i 2005 kom den førs­te pla­ten fra den nors­ke fi­na­len. Pla­ten ble ut­gitt av NRK. I år har NRK slup­pet sin førs­te jule­pla­te fra mgp.jr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ame­ri­kansk og norsk

Mgp.jrs «God Jul» inne­hol­der en blan­ding av klas­sis­ke jule­san­ger med kris­tent inn­hold og ame­ri­kans­ke san­ger som «All I want for Chris­t­mas is you». Pla­ten inne­hol­der også en mer ukjent jule­sang «Jul i Vår­res by». Alle lå­te­ne er på norsk bort­sett fra «All I want for Chris­t­mas is you». Det er et stort pluss.

Når barn syn­ger

Hva får man ut av en jule­pla­te der barn syn­ger frem­for en der voks­ne syn­ger? For det førs­te ska­per barne­stem­mer helt spe­si­el­le as­so­sia­sjo­ner for de fles­te av oss. Det ster­kes­te jule­min­ne­ne er de vi har fra barn­dom­men. Det er der­for en god idé, selv om den ikke er ny, å gi ut jule­pla­te med barn. Men det for­ut­set­ter at stem­me­ne bru­kes på en rik­tig måte.

Litt vok­sen?

På pla­ten «God Jul» fra mgp.jr lyk­kes man del­vis. Når mange barn syn­ger sam­men som på låten «Slede­tu­ren», «En stjer­ne skin­ner i natt» og «Jule­nis­sen kom­mer i kveld» blir det le­kent og mor­somt, og det ska­per en dei­lig stem­ning av jul.

Men på låten «Glade jul» og «Dei­lig er jor­den» har Alex­and­ra en litt for vok­sen stem­me til å delta på en junior-pla­te for barn, etter min me­ning. Stem­men hen­nes er god, men den er litt for moden for denne pla­ten.

Den samme ef­fek­ten får man når Malin syn­ger på låten «Jeg så mamma kysse nis­sen». Når man først skal velge et barn til å synge denne san­gen bør bar­net være liten nok til og i hvert fall nes­ten tro på nis­sen.

Dia­lekt-do­mi­nans

Til sist vil jeg sette et stort spørs­mål ved dia­lek­te­ne på denne pla­ten. Alle barna syn­ger på øst­landsk. Flere dia­lek­ter blant ar­tis­te­ne kunne skapt en enda mer ekte­følt norsk jule­stem­ning. Her har pro­du­sen­ten Aiko Music en jobb å gjøre til neste gang. Alt i alt er dette en mor­som jule­pla­te for barn. Noen av lå­te­ne er vir­ke­lig gode, men de fles­te når ikke helt opp.

Anmeldelse - CD

Tittel: «God Jul» av NRKs mgp.jr

Artist: Diverse artister

Utgis av: Warner Music

Les også
Ikke Rom på Oslo SJulemusikk
Les også
Årets mest spesielle juleplateAnmeldelse - CD
Les også
Jul for countryelskere ogsåAnmeldelse - CD
Les også
Plate fra et ekteskapAnmeldelse - CD
Les også
Blå toner på det jevneAnmeldelse - CD
Les også
Sjangerlek i kjent landskapAnmeldelse - CD