Jan Otto Myrseth

- Kanskje bør kirken frasi seg vigselsretten?

Hvorfor vil du bli biskop i Tunsberg?

Jeg har valgt å stil­le meg til dis­po­si­sjon, og så over­la­ter jeg til Gud og kir­ken å av­gjø­re om jeg er den rette. Om jeg skul­le bli valgt, vel­ger jeg å tro at dette er Guds kall, og da går jeg med fri­mo­dig­het inn i tje­nes­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På hvilke områder er det behov for at kirken er en profetisk stemme i vår tid?

Kir­ken må aldri gå trett av å hevde hvert enes­te men­neske­livs uen­de­li­ge verdi, fra unn­fan­gel­sen og til den na­tur­li­ge død. De høye abort­tal­le­ne er et svært for­uro­li­gen­de sig­nal om at kam­pen for men­neske­ver­det er like vik­tig nå som før. Vi­de­re må kir­ken like ty­de­lig som Jesus velge de fat­ti­ges og sva­kes­tes parti, og ikke gra­de­re men­nes­kets verdi i for­hold til hva vi eier, pres­te­rer eller pro­du­se­rer.

Hvilket forhold har du til misjon?

Jeg er glad for den ty­de­li­ge be­to­ning i nyere mi­sjons­teo­lo­gi av at mi­sjon ikke først og fremst er noe kir­ken gjør, men hva den i sitt vesen er. Når kir­ken er tro mot sitt kall og opp­drag, trek­kes nye men­nes­ker inn i kraft­fel­tet av Guds kjær­lig­het.

Du vil velsigne homofile samliv. Hva har overbevist deg om at dette er rett?

Jeg er kri­tisk til den nye ek­te­skaps­lo­vens om­de­fi­ne­ring av ek­te­ska­pet og kob­lin­gen til rett til adop­sjon, egg-/sæd­do­na­sjon og sur­ro­ga­ti. Men jeg an­er­kjen­ner ho­mo­fi­les rett til tryg­ge og for­plik­ten­de ram­mer for sam­li­vet. Kan­skje bør kir­ken frasi seg vig­sels­ret­ten. Det vil ikke eli­mi­ne­re spen­nin­ge­ne på dette fel­tet, men kan gjøre det let­te­re å finne en vei vi­de­re i spørs­må­let om li­tur­gisk prak­sis. Vi må ta på alvor at uenig­he­ten vil ved­vare i kir­ken, og der­for tror jeg det er nød­ven­dig at vi har en for­bønns­ord­ning som kan bru­kes av de som vil at kir­ken skal be for like­kjøn­ne­de par.

Mener du de som ikke vil gjøre dette, bryter med Guds vilje?

I re­spekt for kom­plek­si­te­ten i dette spørs­må­let må ingen tvin­ges til å hand­le på tvers av sin over­be­vis­ning. Vi må våge å sam­ta­le svært lav­mælt og unngå bom­bas­tis­ke kon­klu­sjo­ner, og legge til rette for en re­spekt­full be­hand­ling av både ho­mo­fi­le og mot­stan­de­re av kir­ke­lig for­bønn for disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva vil du si til aktive troende som kjenner seg fremmede i kirken fordi de mener den er blitt for liberal?

Jeg vil inn­sten­dig be dem om ikke å for­la­te kir­ken, men våge å tenke at Gud sta­dig har kraft til å for­nye sitt folk, når vi søker ham i bønn og tro.

Spørsmål fra Dagen til kandidatene:

1. Hvorfor vil du bli biskop i Tunsberg?

2. På hvilke områder er det behov for at kirken er en profetisk stemme i vår tid?

3. Hvilket forhold har du til misjon?

4. Du vil velsigne homofile samliv. Hva har overbevist deg om at dette er rett?

5. Mener du de som ikke vil gjøre dette, bryter med Guds vilje?

6. Hva vil du si til aktive troende som kjenner seg fremmede i kirken fordi de mener den er blitt for liberal?

Les også
Slik vil bispekandidatene tale profetisk
Les også
Per Arne DahlSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Torstein LalimSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Margunn SandalSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Paul Erik WirgenesSpørsmål fra Dagen til kandidatene:
Les også
Alternativ bispekandidat ønsker ikke homoliturgiBispenominasjon i Tunsberg