Israels ambassade mener Palestinakomiteen misbruker Nelson Mandela-sitat
Del
Den israelske ambassaden i Oslo mener at Palestinakomiteen misbruker Nelson Mandelas minne ved å spre falske anti-israelske utsagn.

Palestinakomitten ga fredag på Facebook uttrykk for at frigjøringshelten Nelson Mandela kom med skarpe anti-israelske uttalser, skriver AftenpostenDa avisen kontaktet leder Annicken Lundgård erkjente hun at hele var en glipp. Ifølge Palestinakomiteen skulle Mandela ha kommet med følgende uttalelse:

«Apartheid er en forbrytelse mot menneskeheten. Israel har fratatt millioner av palestinere deres frihet og eiendom. Israel har fortsatt med å sette ut i livet et system med storstilet rasediskriminering og ulikhet. Israel har systematisk fengslet og torturert tusenvis av palestinere og dermed satt seg i mot internasjonal lov».

Et lure-sitat

- Nelson Mandela kom aldri med en slik uttalelse, skriver den israelske ambassaden i Oslo i en pressemelding.

Det hele viste seg å være et luresitat. Den palestinske aktivistene Arjan el-Fassad skrev i 2001 et sitat i Mandelas navn og utga det som Mandelas eget syn, skriver den israelske ambassade. 

- Sitatet av Mandela med det tilhørende bildet som er blitt distribuert av Palestinakomiteen er et av de tristeste eksempler på desinformasjon som brukes for å frata staten Israel dets legitimitet og å demonisere staten, skriver Israels Oslo-ambassade.Sitatet ble slettet fra Palestinakomiteenes Facebook-side etter at Aftenposten var i kontakt med Lundgård. 

- Mandela har kommet med mange uttalelser som har vært til fordel for det palestinske folket, men å legge ut dette var en glipp, sier hun til AftenpostenDen israelske ambassade i Oslo hevder at Mandela mente at palestinerne hadde rett til selvbestemmelse, men også at Israel hadde rett til å eksitetere innenfor sikre grenser. 

Nelson Mandela besøkte Israel i 1999.