Knut Pedersen har vært bibellærer ved Fjellheim bibelskole i Tromsø de siste ni årene. Nå sier han opp jobben. Foto: Fjellheim

Forlater NLM i protest

Bibelskolelærer Knut Pedersen sier opp etter 30 år i Misjonssambandet.

Etter over 30 år som ansatt i Misjonssambandet har bibelskolelærer Knut Pedersen (60) sagt opp. - Jeg har ikke samvittighet til å jobbe for organisasjonen lenger, sier han.

De siste ni årene har han vært lærer ved bibelskolen Fjellheim i Tromsø. Nå har sørlendingen levert sin oppsigelse uten å vite hva han går til. Bakgrunnen er håndteringen av en personalsak. Pedersen forteller at han varslet ledelsen da han fikk kjennskap til at en ansatt med personalansvar hadde snakket usant i forbindelse med to ansettelsessaker og på den måten skapt store problemer for andre medarbeidere. Særlig gjaldt dette en som Pedersen har vært veileder for i en årrekke.


Mangler tillit

Til høsten er det to år siden Knut Pedersen sendte en bekymringsmelding om saken til ledelsen i Misjonssambandet. Nå er en omfattende saksbehandlingsprosess, blant annet med en ekstern rapport, sluttført. Pedersen oppsummerer sin kritikk av prosessen i fem punkter:
1. Det kom ikke noe tilfredsstillende oppgjør med medarbeideren som hadde snakket usant.
2. Behandlingen av bekymringsmeldingen gikk altfor sent. Både administrasjonen og senere hovedstyret viste lenge uvilje mot gå inn i saken på en måte som alvoret i den skulle tilsi.
3. Responsen til Pedersen som varsler var mangelfull. Gjentatte ganger følte han seg nødt til å presse på for å få framgang i saken.
4. Den fornærmede har ikke fått oppfølgingen han burde få.
5. Ledelsen har ikke tatt nødvendig oppgjør med tingene den selv er kritisert for. Langt på vei fortsetter ledelsen også i samme spor også etter at rapporten er lagt fram.

- Behandlingen av saken gjør at jeg ikke har tillit til verken administrasjonen eller hovedstyret, sier Pedersen til Dagen.


- Glatter over

Store deler av de siste to årene har både Pedersen og personen han er veileder for, vært sykmeldt.
- Gjennom hele saksbehandlingen har hensynet til fornærmede og meg kommet sist, mens hensynet til lederne er satt først, sier Pedersen.
Han opplyser at ledelsen har takket ham for at han har gjort oppmerksom på flere ting som må forbedres i organisasjonen. Men han synes denne takken lyder hul når han oppfatter at saken ikke får konsekvenser for dem som har gjort feil.

Knut Pedersen er far til Øystein Sunde Pedersen som i januar i fjor gikk på dagen som leder for NLM Ung. Også han begrunnet oppsigelsen med håndteringen av en personalsak.
- Jeg har ingen kommentar til Øysteins sak, da jeg aldri har lest og heller ikke kjenner dybden i den saken. Vi har hele tiden handlet uavhengig av hverandre, sier Knut Pedersen.

Generalsekretær Øyvind Åsland i Misjonssambandet stiller seg uforstående til «en del av kritikken» fra Knut Pedersen.

Dagen har vært i kontakt med hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang for å be om hans kommentar siden mye av Pedersens kritikk er rettet mot hovedstyret. Jøssang henviser imidlertid til generalsekretæren fordi det dreier seg om en personalsak.
- Jeg vil fortsatt uttrykke takknemlighet til Knut Pedersen fordi han ga oss en bekymringsmelding. Jeg setter pris på å at medarbeidere tar kontakt om vanskelige saker, og ønsker å ta de på alvor slik at vi kan utvikle organisasjonen videre. Jeg  opplever det derfor vondt at Pedersen nå trekker den konklusjonen at han må si opp sin stilling i NLM.  

- Vi stiller oss derimot uforstående til en del av kritikken. Dette har vært en sak vi har gått grundig inn i, men vi tar til etterretning at Pedersen ønsket en annen håndtering. Når det er sagt, vil jeg også påpeke at vi har beklaget at saksbehandlingen tok noe mer tid enn ønskelig. Det har vi også gitt uttrykk for overfor Pedersen, sier Øyvind Åsland.
- Hvilket alvor mener ledelsen det er i saken Pedersen har reagert på?
- Jeg tror det er rett å si at vi sjelden har brukt større ressurser på en slik sak. Men dette er en personalsak der det er viktig for oss som organisasjon å behandle informasjonen vi mottar konfidensielt.
- Ser ledelsen i ettertid at saken burde vært håndtert annerledes?
- Enkelte ting kunne sikkert vært håndtert annerledes. Vi har lært noe av denne saken, uten at det betyr at vi tar selvkritikk når det gjelder de konklusjonene vi har trukket.
DAGEN

Les saken i sin helhet i Dagens avis