Får kritikk for bibelbruk

Religionsprofessor Dag Øistein Endsjø hevder skilsmisse er totalforbudt i Bibelen og sender mennesker «rett i helvete». Teologiprofessorer rister på hodet.

I et in­ter­vju med Ber­gens Ti­den­de tirs­dag fikk fikk End­sjø spørs­mål om kir­kens for­hold til ek­te­skap. Da viste han til at den førs­te sit­ten­de nors­ke bis­kop ble skilt i 2009, noe Bispe­mø­tets leder kalte en pri­vat­sak.

- Det er jo gans­ke in­ter­es­sant, for skils­mis­se er to­tal­for­budt i Bi­be­len. Da ender man rett i hel­ve­te. Og i Det gamle tes­ta­men­tet kunne man­nen gjer­ne ha flere koner, så po­en­get er at ek­te­ska­pet hele tiden har vært i end­ring, sa End­sjø. Han er pro­fes­sor i re­li­gions­vi­ten­skap ved Uni­ver­si­te­tet i Ber­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For en­kelt

Teo­logi­pro­fes­sor Halv­or Mox­nes ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo sva­rer med å vise til at det er fore­skre­vet ord­nin­ger for skils­mis­se i 5. Mose­bok. Han på­pe­ker at Jesus skjer­per disse inn og bare gir en mann har rett til å skil­le seg fra kvin­nen «for hors skyld».

- Det stem­mer ikke at det er et to­tal­for­bud, sier Mox­nes til Dagen.

Han fin­ner ikke be­legg for at skils­mis­se iføl­ge Bi­be­len fører «rett i hel­ve­te».

Det gjør hel­ler ikke teo­logi­pro­fes­sor Gun­nar Hei­ene ved Me­nig­hets­fa­kul­te­tet.

- Det er alt­for en­kelt å for­mu­le­re seg slik End­sjø gjør her, sier han til Dagen.

Selv om Hei­ene un­der­stre­ker at det bi­bels­ke idea­let er livs­va­ri­ge ek­te­skap, mener han teks­te­ne av­spei­ler for­stå­el­se for at dette ikke all­tid vil rea­li­se­res i en fal­len ver­den.

Står på sitt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På le­der­plass i Dagen ble End­sjø be­skyldt for et sjel­dent mis­bruk av pro­fes­so­ral auto­ri­tet, men han fast­hol­der ut­sag­ne­ne sine.

- Ho­ved­opp­leg­get er at Jesus sier om ek­te­ska­pet at «det Gud har sam­men­føyd, skal men­nes­ker ikke skil­le». I Det gamle tes­ta­men­te har kvin­ner to­tal­for­bud mot å skil­le seg. I Det nye tes­ta­men­te blir det lagt til et to­tal­for­bud også for menn. I det se­ne­re Mat­teus-evan­ge­li­et leg­ges det dog til at Jesus åpner for skils­mis­se ved hor, så ak­ku­rat på dette punk­tet er det litt usik­ker­het, sier han til Dagen.

End­sjø mener det er dek­ning for på­stan­den om at skils­mis­se fører «rett i hel­ve­te».

- Iføl­ge evan­ge­li­et ender man i for­ta­pel­sen om man ikke ad­ly­der Jesu ord: «Den som er uly­dig mot Søn­nen, skal ikke se livet, men Guds vrede er og blir over ham», si­te­rer han fra Jo­han­n­es-evan­ge­li­et.

I til­legg på­pe­ker End­sjø at Jesus mener gjen­gif­te er ens­be­ty­den­de med utro­skap.

- Og utro­skap fører lukt til hel­ve­te, sier pro­fes­so­ren.

Han viser til Jesu ord i Berg­pre­ken: «Den som ser på en kvin­ne for å be­gjæ­re henne, har al­le­re­de be­gått ek­te­skaps­brudd med henne i sitt hjer­te. Om ditt høyre øye lok­ker deg til fall, så riv det ut og kast det fra deg! For det er bedre for deg å miste én kropps­del enn at hele krop­pen blir kas­tet i hel­ve­te».

- Man må se det litt i sam­men­heng, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men det er vel rom for til­gi­vel­se?

- Ja, men det gjel­der jo alt. Det er nok av det krist­ne de­fi­ne­rer som falne kvin­ner og menn, som har vendt seg om og fått til­gi­vel­se, sva­rer han.

Sam­men­lik­ner med ra­sis­me

På le­der­plass i Dagen blir End­sjø også kri­ti­sert for å sette lik­hets­tegn mel­lom homo­fobi og mot­stand mot ek­te­skap for ho­mo­fi­le.

- Hvis man ikke mener det er noen sam­men­heng, så be­hø­ver det ikke være sam­men­heng mel­lom ra­sis­me eller mot­stand mot ek­te­skap mel­lom men­nes­ker av for­skjel­lig hud­far­ge. Mener Dagen også det? spør End­sjø.

- Hvis man mener mot­stan­den mot like­kjøn­ne­de ek­te­skap hand­ler om mot­stand mot hold­nin­ger, og ikke mot hvem man er, kan man si ak­ku­rat det samme om mot­stan­den mot to­far­ge­de ek­te­skap. For­bu­det gjel­der jo likt for men­nes­ker av alle hud­far­ger, sier han.

- Mange krist­ne har ment at man ikke kan ha sex på tvers av hud­far­ge. 94 pro­sent av USAs be­folk­ning var for ek­sem­pel mot ek­te­skap mel­lom svar­te og hvite i 1958. Det vik­tigs­te å gjen­ta her, er li­ke­vel at iføl­ge men­neske­ret­tig­he­te­ne står et­hvert tros­sam­funn helt fritt i hvem de øns­ker å vie, sier han.

Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Konservative kristne skiller seg mest
Les også
- En seremonimester uten ryggrad
Les også
I en perfekt verden...