Bispe-nei til Israel-boikott

Norges KFUK-KFUM får pes fra offisielt kirkehold etter at organisasjonen torsdag lanserte sin Israel-boikott.

Uten­lands­sjef Fred­rik Glad-Gjer­nes i KFUK-KFUM Glo­bald sier at tiden er moden for nye virke­mid­ler i Mi­døs­t­en­kon­flik­ten.

- Mange andre har vært prøvd, uten at ok­ku­pa­sjo­nen av Pa­le­sti­na har blitt av­slut­tet. Der­for tar vi i bruk øko­no­misk boi­kott, som er et sterkt ikke-vol­de­lig virke­mid­del. Dette har gitt re­sul­ta­ter i andre kon­flik­ter, sier Glad-Gjer­nes til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Soda Stre­am

Kam­pan­jen som nå inn­le­des heter Free Pa­le­sti­ne. Just Peace for Is­rael and Pa­le­sti­ne: Stop Oc­cu­pa­tion. Her går or­ga­ni­sa­sjo­nen leng­re enn Den nors­ke kirke, som kun opp­ford­rer til boi­kott av varer pro­du­sert i om­rå­der de ser på som ok­ku­per­te av Is­rael.

KFUK-KFUM har valgt ut noen pro­duk­ter de ber med­lem­mer boi­kot­te, blant andre Soda Stre­am og Hew­lett Pack­ard.

- Det er fint hvis folk har ka­pa­si­tet til å boi­kot­te alt som er pro­du­sert i Is­rael, sier Glad-Gjer­nes.

Le­gi­tim stat

Borg-bis­kop Atle Som­mer­feldt, som er tid­li­ge­re leder i Kir­kens Nød­hjelp, st­tøt­ter ikke ge­ne­rell øko­no­misk boi­kott av Is­rael.

- En ge­ne­rell boi­kott kom­mu­ni­se­rer meget lett at sta­ten Is­rael ikke er en le­gi­tim stat, noe som er feil. Der­for mener jeg denne typen boi­kott ikke er et le­gi­timt virke­mid­del, sier han til avisa.

Kam­pan­jen fra or­ga­ni­sa­sjo­nen, som i prak­sis er Den nors­ke kir­kes barne - og ung­doms­ar­beid i mange me­nig­he­ter, får hel­ler ikke støt­te fra Mel­lom­kir­ke­lig Råd, po­pu­lært kalt kir­kens «kir­kens uten­riks­de­par­te­ment».

- Vi støt­ter ikke en ge­ne­rell boi­kott av Is­rael, men er imot øko­no­misk sam­kvem som bi­drar til å opp­rett­hol­de ok­ku­pa­sjo­nen i pa­le­stinsk om­rå­de, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Berit Hagen Agøy.

Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Rekordimport av varer fra IsraelNorsk import fra Israel