KRISTIANSAND: I helgen ledet Kim Walker-Smith hundrevis av kvinner i lovsang under Nordisk Kvinnekonferanse i Kristiansand. FOTO: Mari Strømsbo Gjørv

Maler Guds kjærlighet med stemmen

Etter å ha blitt seksuelt misbrukt ville Kim Walker-Smith ta sitt eget liv. I dag er hun en av USAs mest kjente lovsangsartister.

– Det stemmer at du var sjenert som liten? Du virker i alle fall ikke slik nå.

– Nei, det er jeg ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kim Walker-Smith ler. Det tykke, korte håret med en anelse krøller dingler ved ørene hennes. Bak de store, trendy brillene vises deretter et par alvorlige øyne.

– Jeg var ikke meg selv på den tiden. Jeg var en redd liten jente.

I helgen var Kim Walker-Smith i Norge for å tale under Kvinnekonferansen i Kristiansand. Vi får treffe henne i foajeen til en menighet i byen, etter at hun nettopp har stått på scenen under et jentemøte. Både da og under formiddagsmøtet på søndag har hun delt historier fra livet sitt, og hun formidlet lovsang fra scenen. Det er så vidt vi får intervjue henne. For selv om Kim Walker-Smith sprudler, viser den struttende magen hvorfor hun bør ta det med ro.

– Babyens termin er på julaften. Og ja, jeg er trøtt. Det er litt hardt, sier hun med et tappert smil. Jetlaget fra turen til California har heller ikke sluppet taket, og natten i forveien ga henne lite søvn.

– Sønnen min på ett år fant ut at han ville leke frem til klokken fem. Han var lys våken. Det var jo dag for ham da, ler hun. Den unge kvinnen, som er en anerkjent lovsangsleder og som har ledet 15.000 mennesker i lovsang på stadion i USA, var i sitt ess da hun holdt konsert under Kvinnekonferansen den første kvelden hun ankom Kristiansand.

LES OGSÅ: 15 seksuelle krenkelser og overgrep i Kirken

Guds kraft

For henne er ikke lovsang en rutine. Hun har uttalt at den største lengselen hun har er å se Guds rike og kraft manifestere seg, slik at mennesker blir satt fri, helbredet og radikalt forandret mens de tilber Gud i lovsang. Det er andre gang at Walker-Smith er i Norge og hun kommer gjerne tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg elsker Norge. Menneskene her er flotte, og det er et fint land. Min bønn er at Norge blir satt enda mer i frihet, og det strømmer stadig mer sang og musikk ut fra landet, sier hun blidt.

Når Kim Walker-Smith snakker om frihet og helbredelse, er det av erfaring. Barndommen hennes var preget av traumer. Hun ble født i staten Oregon og vokste opp på landet. Foreldrene hennes skilte seg da hun var fire år gammel, og moren flyttet fra sted til sted. Det at Kim alltid var den nye jenta, førte til at hun ble sjenert og tilbaketrukken.

Å opptre på en scene ble hun likevel vant til fra tidlig alder. Moren, som kom fra en svært musikalsk familie, ville ha henne med i musikaler. Tre år gammel stod hun på scenen for første gang.

Misbrukt

Ulike menn kom inn i morens liv, og det var det som skulle bli Kims mareritt. Hun forteller åpent om at hun ble seksuelt misbrukt. Dette preget henne så sterkt at hun i ungdomstiden ville gjøre ende på livet sitt. Hun orket ikke bære på all den innvendige smerten. Under jentemøtet forteller hun rolig, men med intensitet om at hun forsøkte å ta selvmord.

– Da det ikke virket, var min første tanke: Det må finnes en Gud, og Han er nødt til å elske meg, sier hun. Bønnen fra hjertet var inderlig: Jeg vil følge deg og gi deg hele livet mitt hvis du fjerner smerten min.

Kim ble en søkende, og da hun skulle studere, flyttet hun til Redding i California for å gå på en kristen høyskole der. Hun slet imidlertid med skoleprestasjonen og var ikke lykkelig. En dag mens hun kjørte rundt i byen, ropte hun ut til Gud, og litt senere kom hun forbi et bønnehus som var åpent døgnet rundt. Det var nettopp åpnet av Bethel Church. Hun ble helt fascinert da hun kom inn, og ble med på gudstjenesten neste søndag.

LES OGSÅ: - Én av ti jenter har opplevd sexovergrep

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følte seg uverdig

Kim Walker ble frelst, men den vonde bagasjen ble hun ikke kvitt på en dag. Det har hatt mange prosesser og år. I en periode var hun plaget av skamfølelse, og en dag hun hadde hatt en skikkelig dårlig helg, stakk hun innom menigheten akkurat mens det var lovsang.

– Plutselig, midt under lovsangen, lukket jeg øynene og så Jesus foran meg. Han strakte armene mot meg, men jeg klarte ikke å gå bort til ham. Jeg hadde båret på så mye skam og frykt. Jeg var ikke verdig, Jeg fortjente ikke å komme nær Jesus, sier hun beveget.

Hun hadde også selv valgt å holde litt avstand til Jesus, etter at hun innså hvor mektig Gud er. Hvorfor hadde han ikke grepet inn da hun ble misbrukt? Hvor hadde han vært? Spørsmålene skrek, men hun fikk ikke svar. Resultatet ble at hun ble fornærmet på Guds sønn, samtidig som hun lengtet desperat etter Ham. Nå som hun fikk dette synet under lovsangen, klarte hun ikke å motstå ham lenger. Hun gikk bort og falt i armene hans, uten å klare å se på ham.

Mens hun lå der, poppet det to spørsmål opp i hodet, som hun aldri hadde våget å stille Gud:

– Hva tenkte du på da du skapte meg? Og hvor høyt elsker du meg?

Feiltrinn

Kim Walker-Smith trodde nemlig at hun var et feiltrinn. Da hun var liten, hadde faren hennes sagt at han skulle ønske hun var en gutt. Hun hadde vrangforestillingen om at Gud sikkert var like skuffet fordi hun var en jente. Og hvordan kan man elske et feiltrinn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kim hadde bestemt seg for å aldri stille de spørsmålene. Da hørte hun plutselig i mikrofonen at lovsangslederen sa:

– Du trenger å stille Gud to spørsmål: Hva tenkte du på da du skapte meg? Og hvor høyt elsker du meg?

Endelig samlet Kim mot til seg, og hun turte å stille spørsmålet om Guds kjærlighet. Straks opplevde hun at Jesus strakk hendene sine uendelig langt ut og lo. Jeg elsker deg så høyt! Kim ble så glad at hun bestemte seg for at hun ikke trengte å stille det andre spørsmålet. Gud elsket henne selv om hun var et feiltrinn.

En måned senere satt hun imidlertid i bønn og merket Guds nærvær, nærmest som om Jesus stod bak henne og prikket henne på skulderen. Hun skjønte umiddelbart at han ventet på det andre spørsmålet. Da hun endelig klarte å stille det, mens hun lå hulkende på gulvet, opplevde hun et syn hvor Gud og Jesus stod foran henne. - Gud grep seg til hjertet og rev ut en bit, og formet den på jorden som om det var leire. Jeg innså at han formet meg. Så la han meg oppi en boks, et slikt smykkeskrin som det spretter en ballerina opp fra når man åpner det. Jeg opplevde at Gud åpnet boksen og jublet når han så meg synge og danse oppi der.

Overveldet

Kim gestikulerer og smiler bredt. Stemmen er rolig, men følelsesladd.

– Jeg ble overveldet da jeg skjønte hvor begeistret Gud ble når jeg tilba ham.

Deretter opplevde hun at Gud tok henne ut av boksen, plasserte henne i hånden sin og trakk henne mot hjertet sitt. Han la henne inn i hjertet, fra det hullet hun var formet. Det passet som en puslespillbrikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så opplevde jeg at Han sa til meg: Kim, du var aldri en feil. Jeg visste nøyaktig hva jeg gjorde da jeg skapte deg. Jeg elsker når du tilber meg. Jeg synes du er morsom, du får meg til å le, og jeg elsker når du øser ut hjertet mitt for deg. Jeg gråt og gråt, og kjente ordene vaske over meg. Årevis med løgner ble brutt i ett øyeblikk, forteller Kim beveget.

Hun bestemte seg også for at hun ville ha Jesus, mer enn hun ville ha svarene på de vanskelige spørsmålene.

– Det var ikke en lett avgjørelse, men den beste i livet mitt, forteller Kim.

Siden har hun vokst på ulike utfordringer og har opplevd helbredelse underveis ved å leve i et tett forhold til Herren. Hun ble lovsangsleder i Bethel church, og med i et ungdomsband som drømte om å samle tusenvis av ungdommer på lovsangskonserter. De satt på et loft, under ti stykker, og ba inntrengende om dette. Noen år senere gikk det i oppfyllelse.

Veiskille

Når Kim Walker-Smith ser seg tilbake, er hun glad for at hun valgte lovsang fremfor profan musikkindustri. I 2005 stod hun i et veiskille etter å ha vunnet en idol-lignende konkurranse i hjemstaten. Hun kunne sikkert kommet høyere på den verdslige karrierestigen, men sier åpent at hun ikke vet om hun ville vært kristen i dag i så fall.

– Jeg hadde fremdeles mange sår på den tiden, som Gud har helbredet i ettertid, konstaterer hun. I 2009 giftet Kim seg med Skyler Smith, og de venter nå altså sitt andre barn.

– Jeg hadde akkurat sagt ja til å tale på Kvinnekonferansen i Norge da jeg oppdaget at jeg var gravid. Jeg regnet ut at jeg ville være syv måneder på vei når jeg kom hit, og vurderte å avlyse, men bestemte meg for å komme hit likevel, sier Kim Walker-Smith smilende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se på Jesus

Hun oppfordrer alle til å ha blikket festet på Jesus, uansett omstendigheter i livet.

– Noen ganger kan det være vanskelig. For vi lever i et spenningsfelt. For eksempel vet vi at Gud helbreder syke, men vi opplever også at mennesker ikke blir helbredet, selv om vi ber. Jeg har ikke svaret. Jeg forstår bare at det å følge Jesus betyr å vandre i spenningsfeltet mellom dette. Men det er det som hjelper oss å vandre her: Kjærligheten til Jesus.

– Det føles som om jeg snakker om Guds kjærlighet hele tiden. Men når jeg ser meg rundt, ser jeg mennesker som ennå ikke vet hvor høyt Gud elsker dem. Jeg vet hvor mye det har forandret mitt liv, og ønsker å se andre mennesker i fullstendig frihet også, fulle av hans kjærlighet.

Les også
Tidligere erkebiskop satt i husarrest i Vatikanet
Les også
Far uskyldig dømt for overgrep mot sin datter
Les også
Gud griper inn
Les også
Å elske sin neste – hva betyr det?
Les også
Det viktigste er ikke å vinne, men å elske