Ådel (57) og Lars Dale (58) forteller om hvorfor de fortsatt er gift etter mer enn 30 år. Foto: privat og Johanna Hundvin Almelid

De har holdt sammen i 34 år

Ådel og Lars Dale deler sine erfaringer fra et lykkelig ekteskap og råd til å holde kjærligheten ved like.

– Hvordan møttes dere?

– Vi visste om hverandre, men det var på Skjærgårds vi ble bedre kjent. Jeg inviterte Ådel til en innvielsesfest i Oslo samme høst. Hun var student og jeg hadde nettopp begynt å jobbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva falt dere for ved den andre?

– Lars var jo veldig kjekk, da. Jeg tror det var humøret og sjarmen. I tillegg visste jeg at han var kristen.

– Kroppen og intelligensen. Alle likte Ådel. Jeg husker at jeg tenkte at det måtte være kjempelurt å ha en kjæreste som alle likte.

– Hvilken egenskap verdsetter du høyest hos ektefellen din?

– Det tror jeg er evnen til å tenke positivt. Lars er aldri morgengretten og har alltid en avvæpnende kommentar. Humor i hverdagen betyr utrolig mye.

– Ådel er mild og lyttende og har stor gjennomføringskraft. Ekteskapet er et samliv, og jeg opplever at Ådel er villig til å lytte til det som ligger bak i en del situasjoner, men også når det gjelder å be om tilgivelse.

Slik holder de liv i kjærligheten daglig

– Hvor ulike er dere som personer?

– Jeg tror egentlig vi er ganske like. Derfor har vi kanskje ikke hatt den type krangler som mange har på grunn av ulikheter. Vi heier fram styrken i hverandre. Sagt på en annen måte, så opplever jeg at vi spiller «på samme banehalvdel». Når vi underviser om samliv, er det likegyldig for meg om jeg tar den ene biten og Ådel den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har felles interesser og liker det samme. Det gjelder for eksempel ved innkjøp av nye møbler og nytt hus. Jeg er nok mer realist enn det Lars er.

– Hva vil dere peke på som den viktigste årsaken til at dere fortsatt holder sammen?

– At vi begge lever etter det løftet vi ga hverandre i kirken den dagen vi giftet oss. Hva dette innebar i praksis, lærte vi mye om på en ekteskapsweekend vi ble invitert med på et halvt år etter at vi giftet oss. Vi ante ikke hva vi dro på, men i løpet av den helgen forsto jeg med hjertet det jeg hadde sagt ja til i kirken: at jeg skulle være hos Ådel i gode og onde dager og hva det innebar i praksis.

– Vi fikk noen nøkler på det kurset som var bra. Blant annet lærte vi at ordet «skilsmisse» ikke skulle være et ord vi tok fram i krangler. Etter kurset ble vi ivrige etter å lære mer om det å leve sammen. Det er en kunst på mange måter, sier Ådel.

– Vi fikk også grunnleggende kunnskap om kommunikasjon og om forskjellen mellom menn og kvinner. Det er nyttige tips å ta med seg i hverdagen, sier Lars.

Fact box

– Hva har vært den største påkjenningen for ekteskapet så langt?

– Vi har egentlig hatt et enkelt og godt samliv, men den største utfordringen var da Lars gikk på en «lettvegg». Han var ekstremt aktiv i ungdomsarbeid og holdt på med det mange kvelder i uken og på dagtid. Han forsto det vel ikke selv at han «møtte veggen». Han kjente bare at han ble sliten og ikke orket å ta tak i så mye lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så fikk Lars kreft. Faktisk var det enklere å håndtere den situasjonen.

– Da jeg møtte «lettveggen» gikk jeg ikke dypt i kjelleren, men jeg var så sliten at jeg ikke ordet å gjennomføre de daglige rutinene med barna som vi hadde delt på inntil da. Ådel var pilaren i ekteskapet i en tiårsperiode. Hun har et trygt gudsforhold og har blitt sterk åndelig. Personlig slet jeg med den delen av livet også.

– Hvordan løste dere konflikten?

– Vi fløt veldig på at vi hadde gode rutiner og visste hva vi ville. Lars hadde tatt mye ansvar hjemme. I 11 år jobbet vi halv tid hver og var hjemme 50 prosent med barna. Vi var vant til å dele på alle oppgaver. I så måte ble sykdomsperioden en større overgang for min del, forteller Ådel.

– Jeg er dårlig på å skifte hjul, men jeg vasker nok og stryker mer enn de fleste menn, skyter Lars inn.

–Vi måtte legge lista lavere. Det var min tur til å være sterk i den fasen, og jeg kjente at jeg fikk mye kraft og forbønn, legger Ådel til.

– Da vi fikk fjerdemann, begynte Ådel å ha en stille stund hver morgen. I 19 år har hun hatt sin daglige stund med Gud. Det gjør noe med hvordan man utvikler seg som menneske. Det har vært en fantastisk velsignelse for meg og guttene.

– Hva krangler dere om?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Granola til frokost smaker enda bedre med en varm hilsen. Foto: Johanna Hundvin Almelid

– Lars er optimistisk og mindre opptatt av risiko. Jeg tenker nok mer sikkerhet, noe som er en kilde til uenighet, også når det gjelder økonomi.

– Hva har dere gjort for å møte hverandre på det området?

– Vi prøver å unngå nytteløse krangler, og begge er på vakt når temaet bringes på banen. Det hjelper oss. Etter hvert har vi blitt så pass bevisste at vi tenker «skal vi gå inn i det, eller skal vi la være.» Økonomi vil nok være en vedvarende konflikt hele livet.

– Hvordan krangler dere?

– Vi er vant til å bruke ord. Begge er arbeidsgivere og driver med undervisning, så kranglene er nok forholdsvis verbale, sier Lars.

– Vi er ikke alltid like flinke til å lytte til det den andre sier. Ofte er vi mer opptatt av å tenke på neste argument, sier Ådel.

– Hvor åpne er dere med hverandre?

– Etter at vi deltok på en ekteparweekend i starten av ekteskapet, har vi valgt å være veldig åpne med hverandre. Det er ikke mange ting som Ådel ikke vet om meg. Hun kan spørre meg om hva som helst og få svar. Om vi sårer hverandre, vet vi hvilken kraft det ligger i å dele vanskelige episoder, be hverandre om tilgivelse og starte på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ifølge Gary Chapman har vi fem kjærlighetsspråk: Har dere vært bevisst hvilke kjærlighetsspråk dere har?

– Det var en undervisning vi fikk tidlig i ekteskapet og som har hatt stor betydning. Jeg har gjort mange tjenester for Ådel, for jeg vet at det betyr mye for henne. Så er det viktig for meg at Ådel skryter av meg og gir meg anerkjennelse. Jeg elsker anerkjennende ord.

Med små håndskrevne lapper viser ekteparet hva de setter pris på hos hverandre. Foto: Johanna Hundvin Almelid

– Det har påvirket forholdet på daglig basis gjennom mange år. Samtidig må vi ikke glemme at kjærlighetsspråkene kan forandre seg med årene, sier Ådel.

– Hvilken plass har troen i forholdet?

– Jeg tror at ikke-kristne par kan ha det suverent flott sammen. Likevel tror jeg det er en himmelvid forskjell å ha en Gud, som vi begge står til ansvar for, som påvirker hverdagslivet. Den gir oss også et felles mål som vi jobber for. Å ha de samme drømmene og visjonene er en fantastisk styrke, enten det handler om Rotary eller menighet, sier Lars.

– Troen er kjempeviktig. Den kommer først og er fundamentet for livet mitt. Alle andre forhold speiler seg i den, supplerer Ådel.

– Har dere barn?

– Fire.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan dere peke på to gleder og to utfordringer ved å være foreldre?

– Det er en virkelig glede å ha fire flotte gutter som er så ulike. Tre av dem har et sterkt konkurranseinstinkt. Det har de fra Lars. Det kan bli slitsomt noen ganger. Det mest krevende for min del har vært å følge dem gjennom pubertet og russefeiring.

– Der er mange kristne barn som vokser opp uten kristne bestevenner. Den utfordringen har vi også kjent på. Derfor har vi i alle år vært bevisst på hvor mye hjemmet betyr. Vi har oppsøkt familier med samme verdier og tilbrakt tid med dem, forteller Lars.

Funfacts

– Åpent eller lukket vindu om natta?

– Åpent.

– Hvem betaler regninger?

– Jeg, men litt for sent, så Ådel pusher på.

– Hvem vasker klær?

– Begge to, men han mest.

– Hvem lager festmiddagen?

– Det er Lars.

– Ådel er en klok dame. Jeg kunne ikke mye om matlaging da vi giftet oss, så hun lærte meg opp. Men det er nok Trines mat som har revolusjonert matlagingen min.

– Når har dere det best sammen - hverdager eller ferie?

– Hver dag er en fest. Det lever vi etter.

– Hvor mange felles måltider spisere dere i løpet av en uke?

– Alle, bortsett fra frokost. Men middagene tøyser vi ikke med. Å spise sammen er essensielt for samholdet i familen.

– Hvem skifter dekk på bilen?

– Ådel sier fra og jeg bestiller time.



Ådel og Lars Dahle

58 og 57 år gamle.

Bosatt i Fredrikstad

Har fire barn

Gift i 34 år.

Les også
Vi heiar på ekteskapet
Les også
Ukentlige parkvelder holder liv i kjærligheten
Les også
Oppskriften på et lykkelig ekteskapGottmanns sju prinsipper