MDG: Groven var tidligere medlem av Miljøpartiet De Grønne men meldte seg ut da partiet stemte for å endre navn på fylket Hordaland til Vestland. – Det er så historieløst. For meg hadde det vært det samme som om Bergen skulle skifte navn til lille-Oslo, fastslår Groven.

Apple-modellen uten smarttelefon

Han er TV-stjerne, internasjonal toppmodell, klimaaktivist og abortmotstander. Nå har Enok Groven tatt opp kampen mot bruk-og-kast- mentalitet.

– Store kjeder selger bare produkter uten sjel. Jeg kan ikke selge noe uten sjel i butikken min. Produktene må ha en historie, sier Enok Groven, som nylig startet bruktbutikken «Slit’an».

Historien bak alt

Halvannen time inn i åpningstiden er vintagebutikken stengt og butikkeier Groven ikke å finne. Folk kommer og går, drar i butikkens eldgamle dør, titter gjennom de mørke vinduene og vandrer videre. Etter en stund kommer Groven tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er jo viktig å holde åpent selvfølgelig, men jeg er en sånn som sier ja til ting og har mange baller i luften, sier Groven ikledd en fargefull vest han kjøpte fra seg selv forleden dag.

I butikken i Bergen på åtte kvadrat henger brukte klær fra kosteskaft i taket, speil på slitte hyller og et mylder av vesker fra veggene som ellers er dekket av portrettbilder fra Grovens dager som modell.

Hyllene er laget av gamle gulvbord fra 1910, skapet er fra bestefars dropsfabrikk, og de utstilte pennalhusene har faren snekret i kjelleren.

VALKYRIEN: Groven drømmer om en dag å åpne opp sin oldefars (t.h.) sukkertøy- og saft-fabrikk som lå et par kvartal unna Grovens egen foretning. – Fabrikken Valkyrien startet i 1896. De var veldig opptatt av at produktene skulle være uten tilsetninger, sier Groven.

Bruk-og-kast og abort

– I dagens samfunn ødelegger man ting før man tenker på om noen kanskje kan ha bruk for dem, sier butikkeieren og peker mot en dør som er saget i to og henger på veggen.

– Hadde ikke den døren vært saget i to ville jeg laget et bord av den.

Han er oppgitt over det han mener er en bruk-og-kast-mentalitet i samfunnet.

– Den må vi endre, og bruke mer av det vi mener er boss. De som har mindre enn oss ser et potensial i det som vi kaster.

Det er ikke bare materielle ting Groven reagerer på at ikke blir tatt vare på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hiver jo barn ut midt i svangerskapet før de er født. Jeg har gått ut mot abort på Facebook. Jeg skrev bare: «I disse inkluderende tider synes jeg det er rart at barnet i mors mage ikke skal ha noe å si. Det er lett å ikke lytte til en som ikke selv kan tale». Jeg fikk hundrevis av kritiske kommentarer. Det sier mye om det kalde samfunnet i dag.

TO KLOKKER: Groven har tidvis to armbåndsur rundt håndleddet. – Skulle ønske at jeg hadde en bedre historie om hvorfor, men sannheten er at disse klokkene er gamle og upålitelige. Da må jeg ha flere for å dobbeltsjekke, forklarer Groven.

Popup-salg

Å starte en bærekraftig vintagebutikk var en idé Groven fikk da han ble modell. Han reiste på oppdrag mellom storbyer i Europa og kjøpte med seg små ting som han tenkte han kunne få solgt. Det begynte med et par Christian Dior-solbriller.

– Jeg fant et par i Sveits som jeg tenkte kunne selges for 1400 kroner, og det gjorde jeg.

Groven startet i det små med en «mini-butikk» inne hos skomaker Kallekleiv, og hadde et par «pop-up» salg rundt om i Bergen.

– Når skomakeren måtte avvikle fikk jeg lagre varene mine i et gammelt skomakerbygg på Nøstet. En dag ringte eieren og sa han skulle pusse opp det lille huset. Like etter vandret jeg gjennom byen og så et lokale med skiltet «til leie» i vinduet. Jeg slo til umiddelbart uten å tenke for mye. Det tok et par måneder å komme i gang, men i august i fjor åpnet jeg «Slit ’an».

Toppmodell

Miljøengasjementet har Groven hatt helt siden han var liten. Som internasjonal toppmodell møtte han stadig vekk etiske problemstillinger.

– Jeg har måttet takke nei til flere store topp-jobber for teknologiselskaper som Vodafone, Darty og Mercedes-Benz. Jeg er jo for el-biler og mer kollektivtransport, så for meg ble det feil.

Høydepunktet i karrieren var da han fikk et oppdrag for selveste Apple.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men er ikke Apple verstingene på fronting av bruk-og-kast-mentalitet?

– Nei, men det er det mange som tror. Ifølge Greenpeace er Apple de aller fremste. De har vunnet kåringen av verdens mest bærekraftige teknologiselskap tre år på rad, og har vært banebrytende i sitt arbeid med utfasing av farlige materialer, i tillegg til å satse på fornybar energi.

Selv har Groven ikke smarttelefon, og er bare tilgjengelig på telefon noen timer for dagen.

– Selv om jeg er fascinert av den nye teknologien liker jeg bedre det som var før. Da kunne man besøke folk og snakke med dem. Jeg hadde mobilen skrudd av et helt år, og det gav meg masse og utfordret meg. Det var kanskje litt uklokt. Det var nemlig det første året jeg var modell. Da mistet jeg et stort oppdrag fordi jeg ikke svarte på telefonen.

TILBAKE: – Stilmessig så ønsker jeg meg tilbake til 1920-tallet. Det var en tid der folk visste å kle seg, sier Groven.

Oppvekst og tro

Bergenseren forteller at han har fått den beste barndommen en kan få. Foreldrenes kristne tro mener han har bidratt til dette.

– Det at mine foreldre var avholds og alltid har holdt sammen har hatt sykt mye å si. De har alltid gitt meg kjærlighet og trygghet. Uten den trygge havnen hadde jeg ikke hatt sjanse til å oppnå det jeg har gjort.

- Jeg vil finne en mening med tilværelsen, og det er jo et åndelig behov. Det er mange som har psykiske vansker fordi vi lever i et så materialistisk og overfladisk samfunn. Man vil kjøpe nye ting, perfekte kropper, større hus og bedre bil. Når man prøver å tilfredsstille et spirituelt behov med materielle ting så går det ikke. Dessuten er dagens samfunn utrolig individfokusert og mangler fellesskap, men her skjer det heldigvis store endringer.

Drømmer

Vintagebutikken er bare én av mange drømmer 35-åringen har.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Målet mitt er å lage en bærekraftig fremtidsbutikk som selger varer jeg kan stå inne for. Den langsiktige planen er at denne forretningen kan bli en inngangsport til andre prosjekter. Min drøm om å bli modell ble virkelighet. Min neste drøm er å bli skuespiller og komponist, og kanskje kan jeg hjelpe andre på veien, sier Groven.

Les også
En politiker uten smarttelefonSmarttelefon
Les også
«Gud ber oss hvile - teknologien ber oss jobbe»