– Søndagsskolen skal være et åpent og trygt rom, der foreldrene kan føle trygghet og ha tillit til det som skjer, og der barn opplever at de blir sett og verdsatt, sier Henrik Syse, her sammen med noen av barna som går på søndagsskolen i Fagerborg menighet.

- Moro å være søndagsskolelærer

Henrik Syse er for mange kjent som sønn av tidligere statsminister Jan P. Syse og som en kjent forsker og filosof. Men når han blir intervjuet av media presenterer han seg bestandig som «forsker og søndagsskolelærer».

Henrik Syse er utdannet filosof og arbeider for tiden som forsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning), der han konsentrerer seg om etiske spørsmål relatert til krig og konflikt. På fritiden er han søndagsskolelærer i Fagerborg menighet i Oslo.
- Da kona og jeg flyttet til Fagerborg og begynte å gå i kirken her, ble det under kunngjøringene sagt at man trengte søndagsskolelærere. Det hadde vi aldri vært før, så vi prøvde oss - og slik ble vi begge knyttet til søndagsskolen på en måte som har vart lenge, forteller Syse til DagenMagazinet.
Det er søndag formiddag i Fagerborg kirke. Når menigheten istemmer salmesangen før prekenen går Henrik Syse fram i kirken med skiltet «Velkommen til Søndagsskolen!» og marsjerer ut i naborommet sammen med barn og foreldre som skal på søndagsskolen.
I løpet av et år er det mange som er innom søndagsskolen til Henrik Syse: De som går ofte i kirken, de som tilfeldigvis er med i et dåpsfølge, de som har barn i en lokal barnehage eller i menighetsbarnehagen, eller familiemedlemmer til noen i menigheten. Ofte er noen voksne eller storesøsken med inn slik at det blir en flott aldersblanding.

Bibelfortelling og Fader Vår

Når barna kommer inn i søndagsskolerommet står flanellografen klar. Henrik ønsker barna velkommen, forteller hva som skal skje i dag, og deretter runger «Hvem er jungelens Konge?» og andre kjente søndagsskolesanger.
Deretter stiller Henrik seg ved flanellografen og forteller entusiastisk dagens bibelfortelling. Flere av barna kommenterer og kommer med spørsmål. Etter at bibelfortellingen er over ber alle Fader Vår sammen. Så er det tid for tegneaktiviteter før søndagsskolehalvtimen avsluttes ved at alle står i ring og synger en søndagsskolesang.
- Vi pleier å avslutte søndagsskolen slik at barna kan få med seg avslutningen av gudstjenesten sammen med familien, forteller Syse. Han opplever det givende å stå i tjenesten som søndagsskoloelærer år etter år:
- Det er først og fremst en verdifull ting å gjøre i seg selv og en fin måte å formidle evangeliet på. Det er også en flott måte å holde kontakt med barnet i seg selv på - og så er det fint å ha en fritidsaktivitet der barna mine kan være med!

- Viktigere enn noen gang

Henrik Syse er for mange kjent som sønn av tidligere statsminister Jan P. Syse, og som en kjent forsker og filosof. Men når han blir intervjuet av media presenterer han seg bestandig som «forsker og søndagsskolelærer».
- Det er fordi jeg er så glad i søndagsskolen og fordi det er privilegium å være søndagsskolelærer, sier Syse, og blir engasjert:
- gi barn en trygg og meningsfylt oppvekst er noe av det viktigste vi kan gjøre. I tillegg lever vi i en tid der mange barn lærer og hører veldig lite om Jesus. Derfor er Søndagsskolen viktigere enn noen gang! Søndagsskolen skal være et åpent og trygt rom der foreldrene kan føle trygghet og ha tillit til det som skjer, og der barna opplever at de blir sett og verdsatt. Og så skal det være moro og spennende! Søndagsskolen er alt dette: mening, trygghet, tillit, moro - med budskapet om Jesus og hans kjærlighet til barna i sentrum, sier Henrik Syse.