- Ja, vi har en pastorkrise

Menigheter står uten pastor, pastorer står uten menighet. Og unge pastorer orker ikke fordi de får dårlig oppfølging.

Pinsekirken Tabernaklet i Bergen har ikke klart å finne en ung pastor til å ta over menigheten etter at Torsten Mentzoni (40) meldte sin avgang i vinter. Nå har de bedt pensjonist og tidligere forstander for menigheten Osvald Instebø (73) om å komme tilbake til jobben på midlertidig basis.

Skremmende stort

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- At små menigheter i utkantstrøk sliter med å finne pastor er kanskje ikke så overraskende, men når det gjelder pinsekirken i Bergen er det mindre forventet, sier førstelektor i praktisk teologi ved Ansgar teologiske høgskole Bjørn Øyvind Fjeld.

Han kjenner ikke menigheten på nært hold, men tror likevel at en av årsakene kan være at menigheten rett og slett er så stor at den kan virke skremmende på unge pastorer.

- En stor og såkalt attraktiv menighet er ofte en krevende menighet. Det er ikke alltid enkelt å si ja, for alle vet at det er krevende, og sjansen for at menigheten stagnerer er kanskje like stor som at den ekspanderer, sier lektoren som de siste 16 årene har jobbet med studenter som ønsker å bli pastorer.

Hopper av

Av de 300 studentene på Ansgar-høgskolen er det anslagsvis 20 som hvert år opplever et konkret kall til å bli pastor eller prest, ifølge lektoren. Av disse er det noen som ikke finner en menighet som gir dem løpebaner eller en mentor som kan hjelpe dem inn i tjenesten.

- Men det som virkelig bekymrer meg er at vi nå ser unge mennesker som har gaven til å bli pastor, men som etter kort tid hopper av. Vi må bli flinkere til å heie på dem og stelle godt med dem så de får blomstre, råder Fjeld.

Han tror noe av problemet er at mange menigheter ikke er villig til å endre på gammel kultur.

- De unge har ofte andre tanker om menighet enn de eldre. De vil ikke uten videre følge de spor som den eldre generasjonen har tråkket opp. Jeg kjenner flere av dem personlig, de tenker annerledes enn mange klassiske frimenigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dør ut

De unge som ikke finner rom for gaven i en tradisjonell menighet hopper enten av eller så starter de sin egen menighet. Det siste er fint, men levende menigheter skal også bemannes.

- Utfordringen er å finne en riktig balanse mellom tradisjon og fornyelse. Jeg registrerer at det har blitt plantet flere nye pinsemenigheter av unge ledere. Det er bra, men det gjør det også vanskeligere for de etablerte å rekruttere unge ledere til en mer tradisjonell menighet.

Fjeld frykter at menigheter kan komme til å dø ut de kommende årene hvis de ikke fornyer seg.

- En menighet som holder for hardt i de gamle formene vil med årene bli mer og mer fremmed i den kulturen de er satt i, og etter hvert dø ut.

Les også
Pastorkrisen i frikirke-Norge
Les også
Tar over pinsekirke for tredje gang