Å nåde stor

Amazing Grace, eller Å nåde stor, er en av de mest kjente og flotteste sangene vi har. Hvilken fantastisk tekst, og hvilket revolusjonerende budskap denne sangen formidler.

En ting har imidlertid forundret meg når den gjelder den norske oversettelsen. I den engelske teksten heter det: «Amazing grace, how sweet the sound. That saved a wretch like me». På norsk har dette blitt til: Å nåde stor som frelste meg.

Den britiske forfatteren av Amazing Grace, John Newton, ble født i 1725 og tjenestegjorde først i marinen før han ble skipper på et av de beryktede slaveskipene som fraktet slaver fra den afrikanske vestkysten. De som kjenner historien vet hvilket fryktinngytende scener som utspant seg på disse skipene.

For en tid siden besøkte jeg havnebyen Ouidah i Benin. Der spaserte jeg den ruten de stakkars slavene måtte gå, før de til sist ble trukket om bord i skipene som lå forankret utenfor «slavekysten». Hvilken fornedrelse! Jeg har sett «glemselens tre», jeg har sett de stedene der mange bukket under og døde før de nådde havnen, og jeg har passert «the port of no return».

Da John Newton i 1748 kom ut i en fryktelig storm på Atlanteren som gjorde at skipet nesten sank, våknet Newton midt på natten idet skipet begynte å ta inn vann. I ren desperasjon begynte han å be til Gud om hjelp.

Dette var begynnelsen til Newtons omvendelse. Han begynte straks å lese i Bibelen og før han nådde hjem til de britiske øyer, hadde han sluttet seg til det grunnleggende i den kristne tro. Først noen år senere opplevde han en sann og dypt pløyende omvendelse, og skrev den fantastiske sangen Amazing Grace.

Newton skrev ikke bare: Å nåde stor som frelste meg. Han skrev: Å nåde stor som frelste ET VRAK som meg. Det er nettopp dette som kjennetegner Guds nåde. Det var denne nåden Newton fikk oppleve; Guds grenseløse nåde som tilgir selv den verste synder.

Jesus sa: Jeg er ikke kommet for å kalle rettferdige til omvendelse, men syndere (Luk 5:32). Der synden var stor ble nåden enda større (Rom 5:20). Kom, la oss gjøre opp vår sak! sier Herren. Om deres synder er som purpur, skal de bli hvite som snø; om de er røde som skarlagen, skal de bli hvite som ull (Jes 1:18)

Fortsatt lever vi i nådens tid og har et nådens evangelium å formidle til verden. La oss arbeide mens det ennå er dag, før natten kommer da ingen kan arbeide.

Harald Mydland

Sarons Dal