Fra møtet med en gruppe profesjonelle lavkastemusikere.

«Prots» med kulturmiks i Nepal

I påsken har dirigenten Per Oddvar Hildre (Prots) og 36 sangere vært i Nepal. Turen varer i 14 dager og blir tilrettelagt av Tibetmisjonen.

Initiativtaker for turen, Bjørn Ødegaard er lærer ved Spjelkavik ungdomsskole og har sammen med familien tilbrakt seks år i Nepal som Tibetmisjonens utsending.
- For to år siden inviterte jeg min nepalske venn Amit til Volda, slik at Prots, kjent som dirigent for Skruk, skulle få møte en ekte nepalsk lavkastemusiker som kunne spille på sarangi (fele) og maddhal (trommer), sier Ødegaard. Prots ble veldig ivrig da han hørte hvordan han stemte fela: - Vi gjør ikke slik her i Vesten, utbrøt han.

Krysse kulturgrenser

Dette er å krysse ei ny kulturgrense og musikkgrense for Prots, forteller Ødegaard. Prots er tidligere kjent for kulturmiks mot Equador, Kenya, Azerbajan, Cuba, New Orleans, men han har aldri vært i Østen.
Reisen gikk mellom Kathmandu, Pokhara, Butwal og Chitwan. Følget fikk med seg en fjelltur og fikk se diverse sykehus og kraftverk hvor Tibetmisjonen har vært en viktig aktør.
En av de første dagene møtte reisefølget ei utvalgt gruppe av profesjonelle lavkastemusikere. - Det ble et artig møte der de spilte på to forskjellige sarangier og to forskjellige trommer. Alle sang samtidig. De norske lærte selve koret i sangen, både ordene og tonene. Vi fant virkelig tonen i lag, forteller Ødegaard.

Slått av fattigdommen

- Alle de norske deltagerne har blitt slått av fattigdommen, forteller Ødegaard. Det gjør inntrykk når de ser ting på nært hold. De har fått høre om hvordan Tibetmisjonen i 50 år har jobbet med mange prosjekter innen utdanning, industri, kraftverk og helseutvikling for å få framgang i landet.