DE RØDE DAGENE: Gunnar Innerdal forteller at familien markerer spesielt de røde dagen. Da prøver de å gjenskape noe av det som skjedde i påsken. (Foto: Øystein Dypedal)

Vil ta påsken tilbake

Etter 20 år med minimal påskefeiring har barnepastor Kåre Skuland bestemt seg for å ta påsken tilbake.

Sam­men med fa­mi­li­en har han be­gynt å forme sin egen påske­tra­di­sjon.

Sku­land voks­te opp med «pinse­lukt og sag­mugg i telt­du­ken». Påske­stev­ner var en selv­sagt del av barn­dom­men, men som ung og ra­di­kal syn­tes han at påske­fei­rin­gen lig­net på «halv­kris­ten­dom». Han var av den opp­fat­ning at tra­di­sjo­ner drep­te kris­ten­li­vet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå har han kom­met til mot­satt kon­klu­sjon. Tra­di­sjo­ner be­ri­ker kris­ten­li­vet og byg­ger tro i «hei­men».

- Jeg tror det er be­tyd­nings­fullt for barna at vi mar­ke­rer høy­ti­de­ne godt. Det gir oss en mu­lig­het til å ta fram de vir­ke­lig grunn­leg­gen­de sann­he­te­ne; Jesus som kom, frel­ses­ver­ket og me­nig­he­tens fød­sels­dag som skjed­de i pin­sen. Dette er dager der vi mar­ke­rer at det fins et over­na­tur­lig kris­ten­liv.

* Ung­dom­mer er sult­ne på Bi­be­len

Høy­tids­mi­ni­mum

Han for­tel­ler at det har vært en tendens i nyere pinse­me­nig­he­ter at fei­rin­gen av høy­ti­de­ne har lig­get på et mi­ni­mum. Ingen guds­tje­nes­te og sam­ling 2. påske­dag og 2. pinse­dag

- I 20 år var det stan­dar­den i mitt liv, for­tel­ler han.

Pri­vat har ikke fa­mi­li­en fått så mange påske­tra­di­sjo­ner ennå, men de for­mid­ler påske­his­to­ri­en og går ut i sko­gen

sam­men med barna 1. påske­dag for å lete etter påske-egg som de har gjemt på for­hånd. Når le­tin­gen er over, bren­ner de bål og for­tel­ler bi­bel­his­to­ri­en til de små.

- Vi har to på fem, en på to og en i magen, så vi er fort­satt der at påske­tra­di­sjo­nen for­mes fra år til år. Men vi har gjort det til en vane å gå i kir­ken, og i me­nig­he­ten Jesus Church har vi nå ryk­ket til­ba­ke til start og be­gynt å feire høy­ti­de­ne igjen. Det fal­ler i god jord, spe­si­elt hos våre in­ter­na­sjo­na­le med­lem­mer som ikke for­står seg på at vi drar til fjells i pås­ken og har jule­sel­skap i julen, og snaut tref­fes i kir­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pyn­ter hjem­met til påske med krist­ne sym­bo­ler

De røde da­ge­ne

Gun­nar In­ner­dal går i DELK Ber­gen me­nig­het (Det evan­ge­lisk lu­thers­ke kirke­sam­funn) og er far til tre på seks, fire og to.

I lik­het med mange små­barns­for­eld­re be­sø­ker de ofte beste­for­eld­re­ne i pås­ken, men leg­ger vekt på å mar­ke­re høy­ti­den.

- Vi mar­ke­rer sær­lig de røde da­ge­ne. På palme­søn­dag hen­ter vi «palme­gre­ner» i sko­gen eller bloms­ter­pot­ta, eller lager noe som lig­ner. Da prø­ver vi å gjen­ska­pe litt av det som skjed­de den dagen. Un­ge­ne har kan­skje ridd på hver­and­re og som regel har vi hatt frem­me et ikon eller bilde av palme­søn­dag.

- Skjær­tors­dag tar vi fram vaske­fat og vas­ker beina på hver­and­re, og vi har gjer­ne et en­kelt mål­tid som be­står av kjeks og drue­juice. Da snak­ker vi med de små om natt­ver­den. Lang­fre­dag har vi ikke gjort så mye, bort­sett fra å lese litt i barne­bi­be­len.

- Hvor­for det?

- Det har vel med at det som skjed­de lang­fre­dag ikke er noe vi gjen­tar. Jesus døde en gang for alle. Palme­søn­dag tar vi imot Jesus som vår konge, og skjær­tors­dag for­be­re­der oss på at vi skal tjene hver­and­re slik Jesus gjor­de. Natt­ver­den lever i kris­ten­li­vet som en na­tur­lig gjen­ta­gel­se.

- Hva gjør dere påske­dag?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Da fei­rer vi nokså tra­di­sjo­nelt med påske-egg og glade påske­san­ger.

Fokus på høy­ti­de­ne

In­ner­dal un­der­stre­ker at de er små­barns­for­eld­re og at det va­rie­rer hva de får gjort og ikke gjort, men at de synes det er vik­tig å ha fokus på høy­ti­de­ne.

Selv voks­te han opp med å gå i kir­ken i pås­ken og har latt seg in­spi­re­re av påske­vand­rin­ger i for­skjel­li­ge sam­men­hen­ger, der tro­s­opp­læ­rin­gen blir mer enn bare ord, og fyl­ler livet med noe kon­kret.

- Hvor­for ten­ker du det er så vik­tig for dere å gå i me­nig­he­ten i pås­ken?

- Det er fordi at det er der vi får høre påske­bud­ska­pet, og det er der vi tref­fer våre søs­ken i Kris­tus. Vi hører sam­men som krist­ne, og pås­ken er jo den aller størs­te høy­ti­den. Den er grunn­la­get for hele kris­ten­li­vet, sier han.

Hvordan er DIN påske? Del dine tradisjoner, erfaringer og gleder i kommentarfeltet nedenfor.

Dagen