Jonas Gahr Støre (AP), statsminister Erna Solberg (H) og Siv Jensen (FrP) under NRKs partilederdebatt i 2017.

Valgkamp som folkeaksjon

Med kveldens NRK-sendte partilederdebatt fra Arendal er årets valgkamp offisielt i gang.

Med kveldens NRK-sendte partilederdebatt fra Arendal er årets valgkamp offisielt i gang. I en knapp måned kommer politikere på velgerjakt til å prege både mediebildet og bybildet mange steder. I tillegg kommer mange til å få besøk på døren, eller på andre måter komme i direkte kontakt med kandidater som stiller til valg.

Det er verdt å minne om hvor heldig stilte vi er som bor i et samfunn hvor ulike meninger får brynes mot hverandre i åpent lende, hvor politikerne snakker med hverandre og ikke bare om hverandre, og hvor de folkevalgte kan bevege seg fritt rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er også verdt å minne om at dette er goder vi ikke kan ta for gitt. De kommer neppe til å forsvinne over natten, men det finnes utviklingstrekk som peker i retning av en mer polarisert debatt. Dette må det være et allment ansvar å bidra til å motvirke.

Det er nok å vise til USA for å finne et land hvor selve demokratiet er høyst intakt, men hvor debatten i lang tid, om enn nå i tilsynelatende stadig større grad, ser ut til ligne flere parallelle bevegelser som finner sted samtidig. Ulike velgergrupper forholder seg i stor grad til ulike medier, og politikere møtes ikke uten videre til debatt.

I stedet kommer de med utspill om både egen og andres politikk, uten at disse blir ordentlig imøtegått der og da. Dermed er det lettere å slippe unna med uriktige karakteristikker både av motparten og av dennes politikk.

Årets lokalvalg her i landet vil bære preg blant annet av at det skal velges kandidater til flere nye fylkesting. Politikere skal med det få nye ansvarsområder, og partiene i disse fylkene må presentere løsningsforslag som rent geografisk skal favne bredere enn før.

I tillegg er det knyttet spenning til hvor godt Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger kommer til å gjøre det når stemmene faktisk skal telles opp. Det gjelder blant annet i Bergen, hvor partiet i mai fikk 25,4 prosents oppslutning på en meningsmåling, og med det var byens største parti. Met et valgresultat i nærheten av dette kan bystyret få en sammensetning som gjør at politikerne må mobilisere både forhandlingsvilje og kløkt for å få etablert en stabil flertallskoalisjon.

Bompengeaksjonen får også et konkret uttrykk ved at Trym Aafløy, som er partiets førstekandidat i vestlandshovedstaden, deltar i deler av debatten i kveld. Det faller naturlig fordi aksjonen har avstedkommet en folkebevegelse som knapt noen hadde forutsett, og som vil prege valgkampen i flere norske byer.

Likevel vil nok mesteparten av spenningen være knyttet til hvordan de tradisjonelle styringspartiene kommer til å gjøre det. Det er ikke til å komme fra at lokalvalg også fungerer som opptakt til stortingsvalget to år senere. Så også i år.

Arbeiderpartiet har som naturlig ambisjon å beholde makten både i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, og vil velte Høyre-hegemoniet ikke minst i Stavanger. Høyre, på sin side, vil revansjere nederlaget i blant annet Oslo og Bergen fra sist, og styrke Erna Solbergs stilling i konkurransen med Jonas Gahr Støre om å lede landet fra 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et annet viktig spørsmål i denne sammenhengen blir om Trygve Slagsvold Vedum og de mange aktive lokalpolitikerne i Senterpartiet klarer å surfe videre på medgangsbølgen og for alvor markere seg som et selvstendig tyngdepunkt - i konkurranse med et hardt prøvet Frp. De neste ukene - og den enkelte av oss - avgjør.