INN I VARMEN:: Ekmeleddin Ihsanoglu leder organisasjonen Islamic Cooperation. Her taler han i FN for palestinsk medlemsskap i UNESCO. Foto: BENOIT TESSIER, Reuters

UNESCO gir palestinerne medlemsskap

FNs kulturorganisasjon UNESCO har vedtatt å gi den palestinske selvstyremyndigheten fullt medlemskap.

Et flertall av medlemslandene stemte for å gi palestinerne medlemskap i organisasjonen på generalkonferansen i Paris mandag.
UNESCO er den første av FNs organisasjoner som har gitt palestinerne fullt medlemskap på linje med andre stater, etter at palestinernes president Mahmoud Abbas i september i år leverte søknaden om å bli fullverdig medlem av FN.

- Denne avstemningen bidrar til å viske ut litt av den urettferdigheten som er begått mot det palestinske folk, sier den palestinske utenriksministeren Riyad al-Malki.
Brasil, Russland, Kina, India, Sør-Afrika og Frankrike var blant de 107 landene som stemte for å la palestinerne bli medlem av UNESCO.
USA, Canada, Tyskland og elleve andre land stemte mot, mens 40 land, deriblant Storbritannia, avsto fra å stemme.

Dyrt for UNESCO?

Både USA og Israel har tidligere advart UNESCO på det sterkeste mot å la palestinerne bli medlem. USA har attpåtil truet med å holde tilbake støtte til organisasjonen dersom palestinerne kommer med. Denne støtten utgjør nesten 70 millioner dollar årlig, over 20 prosent av organisasjonens budsjett, skriver BBC.
Mens USA kan stanse palestinernes søknad om fullt FN-medlemskap med veto i Sikkerhetsrådet, har landet ikke samme makt i UNESCO.
- Vi mener dette virker mot sin hensikt. Den eneste farbare vei for palestinerne er gjennom direkte forhandlinger, sa USAs representant, statssekretær Martha Kanter, til UNESCO-konferansen.

Statsbygging

Ved siden av arbeidet med å bli anerkjent som stat av FNs sikkerhetsråd og hovedforsamling forsøker palestinske ledere å få medlemskap i flere av FNs organisasjoner. I tillegg har de blitt anerkjent som stat av en rekke land.
Dette arbeidet har pågått parallelt med at den palestinske selvstyremyndigheten har bygget opp statsinstitusjoner, med internasjonal bistand, for å gjøre staten til en realitet.
USA og Israel mener Palestina bare kan bli en stat på verdenskartet etter at det er forhandlet fram en fredsavtale. Den siste forhandlingsrunden havarerte i fjor høst, etter manges mening fordi Israel fortsetter byggingen av bosetninger på palestinsk jord.
NTB