Underskudd i vente for Misjonsselskapet

Svikt i testamentariske gaver og leirsteder som går i minus, skaper økonomiske utfordringer for Det norske Misjonsselskap.

Det Norske Misjonsselskap (NMS) har opplevd store svingninger i økonomien de siste årene. Etter to vanskelige år med store underskudd i 2008 og 2009, snudde situasjonen for Norges eldste misjonsorganisasjon. 2010 og 2011 ga solide overskudd. I 2012 var imidlertid underskuddet på sju millioner. Organisasjonen forbereder seg også på et underskudd i 2013.

På vent

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en pressemelding fremheves nedgangen i testamentariske gaver og en svikt i inntektene på leirstedene. Sist helg var landsstyret i NMS i Bergen der mye av tiden gikk med til å forberede generalforsamlingen i KFUM-hallen i Oslo i begynnelsen av juli. Men økonomien var naturlig nok også et samtaleemne.

- Vi synes det er gledelig at det ordinære innsamlingsbeløpet ligger omtrent på det vi har budsjettert med, begynner Jeffrey Huseby, generalsekretær i NMS. Han synes det er langt mer utfordrende å forutsi størrelsen på testamentariske gaver. NMS budsjetterte med 20 millioner, men endte på 13,5.

- Vi budsjetterte med et beløp som har vært vanlig de siste årene, sier han til Dagen.

I 2010 gjennomførte NMS en omorganisering som resulterte i et kutt på 13 årsverk. Leirsteddriften ble satt på vent med tanke på en egen gjennomgang. Bruk og drift av leirstedene er under lupen nå og prosessen avsluttes i løpet av våren. De siste årene har eiendomsdriften gått med underskudd. Et foreløpig anslag for 2013 ligger på 5,8 millioner i minus.

- Vi kommer til å måtte spørre oss hvor stort belegget er og hvor mye penger vi kan legge inn i leirstedene. Det kan virke som det ikke er grunnlag for å ha alle 16 som vi har i dag, forteller generalsekretæren. Han regner med at noen kan drives bedre, men at det også blir aktuelt å avhende enkelte leirsteder.

- Ser lyspunkter

Negative resultater til tross, foreløpig er ikke nedbemanning et tema i NMS.

- Men vi er avhengige av å styre økonomien og vil se på eiendomsdriften, varsler Huseby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han opplever at organisasjonen har god kontroll med utgiftene, men at det er mer utfordrende å håndtere sviktende inntekter.

- Jeg ser noen lyspunkter på gavesiden, men totalt sett er det utfordrende at resultatet varierer så pass mye fra år til år.

Kari Sørheim, avtroppende landsstyreleder, opplever at den sviktende inntekten ble tatt på alvor og peker på grepene som ble gjort i 2010 da det ble innkalt til ekstraordinær generalforsamling.

- Som styre må vi bli enda flinkere til å budsjettere realistisk, sier hun, men erkjenner som Jeffrey Huseby at testamentariske gaver gir hodebry.

- Dette hullet kan tettes igjen. Det gledelige er at vi har oppnådd vårt mål med de ordinære gaveinntektene.