FORBILDE: Helseministeren mener at Andreas Håtveits uttalelser viser at han er bevisst på sin rolle som forbilde, men at han samtidig ikke forstår at han med sine holdninger skaper en svært vanskelig situasjon for barn og unge som er aktive i KRIK. Her Håtveit i aksjon under OL i Sotsji i 2014.

Trosfrihet og lederskap

Idrettsungdom har ofte sine aller nærmeste­ venner og voksne rollemodeller i laget. ­Derfor er holdningene de møter der livsviktige.

Sofie Braut spør om følgende i Dagen 06.11: «skal no borgarane sin trusfridom underordnast ministrars personlege liv? Meiner Høie heilt på alvor at det, i eit fritt samfunn, er uakseptabelt å hevda at ekteskapet er ei gudgitt ordning for ein mann og ei kvinne?»

Svaret på begge spørsmålene er nei. Jeg er en sterk tilhenger av både trosfriheten og ytringsfriheten. Men trosfrihet betyr ikke frihet fra religionskritikk og ytringsfrihet betyr ikke frihet fra motytringer. Tvert imot – begge deler er gjensidig avhengig av hverandre. Det finnes ikke religionsfrihet uten religionskritikk og det finnes ikke ytringsfrihet uten motytringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg mener at Andreas Håtveit tar grunnleggende feil i sitt syn på homofilt samliv og jeg mener hans standpunkt og holdninger kan være livsfarlige – spesielt med tanke på hans posisjon som forbilde og ungdomsleder. Det er mitt syn og truer hverken hans ­religionsfrihet eller ytringsfrihet.

Jeg ble spesielt bekymret da jeg leste i hvilken sammenheng han trakk frem sitt syn:

«Etter at jeg ble far selv, har jeg blitt mer bevisst på at ledere er forbilder. På leir er lederne ofte de tøffeste og de som man ser opp til. Da må vi ikke ha slappe kriterier for hva lederne tror på.»

Det ble ytterligere forverret med bildet han brukte:

«Det kan sammenlignes med veganere. Du kan jo ikke ha en som spiser kjøtt som instruktør på en camp for veganere heller, sier han.»

Dette viser at han er bevisst på sin rolle som forbilde og samtidig ikke forstår at han med sine holdninger skaper en svært vanskelig situasjon for barn og unge som er aktive i KRIK. Mange av disse vil nylig ha oppdaget at de er for­elsket i en av samme kjønn.

De har nå fått beskjed fra sitt forbilde og leder at det å leve ut det viktigste av alt – kjærlighet­en og troen – ikke er mulig å k­ombinere.

For unge som er i ferd med å komme ut av skapet er det veldig viktig med aksepten hos de aller nærmeste. Familien og vennene. Idrettsungdom har ofte sine aller nærmeste venner og voksne rolle­modeller i laget. Derfor er holdningene de møter der livsviktige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Braut skriver videre: «Dersom det eine av desse er livsfarleg og kopla til sjølvmordsstatistikken, burde Høie adressera dette på ein heilt annan måte. Skal ministerposten brukast til å utradera bestemte synspunkt i det samfunnet han er sett til å styra, bør han gå strukturelt til verks før han går på enkeltpersonar.»

Svaret på dette er definitivt nei. Da hadde jeg nettopp gjort meg skyldig i det hun innledningsvis påstår – angrep på ­religionsfriheten. Jeg vil møte denne type standpunkt og holdninger med motargumenter og andre holdninger.

Jeg skrev mitt innlegg etter en uke der flere negative saker hadde kommet frem. Nå kan jeg glede meg over vedtaket i KRIK sin generalforsamling! Så det har vært en gledelig uke.

Det eneste jeg er enig med Braut i, er at alle andre som er enige med Håtveit må komme ut i åpent lende. Ja! Det er først da vi får satt lys på dette og får debatt om konsekvensene. Så til alle: Kom ut og kom frem!

Les også
Takk, Andreas Håtveit
Les også
Evangeliet er gode nyheter for alle – for hetero, homo og andre