SELVKRITIKK: Den kristne syndsforståelsen, med krav om bekjennelse og bot, har vært en kjerneverdi. På mange måter har nettopp evnen til selvkritikk og ønske om å forbedre seg gitt Vesten et fortrinn på mange områder, skriver Bjørn Are Davidsen. Bildet er fra London.

Takket være ytringsfriheten

På mange måter har nettopp evnen til selvkritikk og ønske om å forbedre seg gitt Vesten et fortrinn på mange områder.

Diskusjonen om ytringsfrihet avslører ulike verdisett og vinklinger, som Arne G. Skagestads artikkel «Vestens brutale historie» i Aftenposten 25. februar. Terroraksjonene i Paris og København har fått vestlig presse til å slå ring rundt vestlige verdier som ytringsfriheten, men hva «om vi pirker litt borti dette med Vestens forståelse av seg selv? Det kan være nødvendig om vi vil prøver å forstå de sterke reaksjonene i muslimske miljøer».

Det er ikke enkelt å forstå tenkesettet i artikkelen. Muligens kan grunnen være at det ikke tenkes. Det er ikke spesielt logisk å hevde at vi må slutte å snakke om ytringsfrihet fordi vestlige land har gjort mye galt. Logikken blir ikke bedre selv om vi skulle se bort fra forferdeligheter gjort i mange slags nasjoners, religioners og gode hensikters navn. Men i stedet for å diskutere ytringsfrihet, egen logikk eller andre verdensdeler, siteres en av Jens Bjørneboes mange feilslutninger: «Inntil man har lært å tenke u-europeisk, står man i det ondes tjeneste». Hvor ond har så Europa vært? Veldig ond.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi får høre at europeere som spanjolene brukte hundre år på å utrydde en stor del av den amerikanske befolkningen på 70–75 millioner «direkte eller ved påførte sykdommer». Det nevnes ikke at antallet i Amerika før Columbus er omstridt. Eller at de fleste sykdommer ikke var påført bevisst. Hadde tyrkere eller thailendere kommet i stedet for spaniere, ville resultatet vært stort sett det samme. På samme måte som motstanden mot menneskeofrende stammer som aztekerne ikke hadde vært mindre om sosialdemokrater hadde steget i land i 1493.

Artikkelen blir ikke bedre når den omtaler en «ny voldsbølge» etter at «europeerne hadde utryddet de fleste indianerne». Så mange som 40 millioner slaver ble hentet fra Afrika, og muligens omkom nesten halvparten i slaveskipene. Mens den unnlater å si noe om over tusen års muslimsk slavehandel i og utenfor Afrika, eller pirattokter så langt nord som til Island. Det er dessverre vanskeligere å finne tall på dette, men det er grunner til å regne titalls millioner også her.

Når jeg nevner dette, er det ikke for å unnskylde den transatlantiske slavehandelen. Det er fordi det ikke er grunn til å unnskylde eller underslå noen slavehandel.

Og enda mindre til å bruke europeiske grusomheter å angripe gode vestlige verdier. For det er takket være ytringsfriheten at vi kan snakke negativt om Vesten. Den kristne syndsforståelsen, med krav om bekjennelse og bot, har vært en kjerneverdi. Kulturer med stort innslag av skam- og ærestenkning har andre verdier og væremåter enn kulturer med vekt på skyld og tilgivelse.

På mange måter har nettopp evnen til selvkritikk og ønske om å forbedre seg gitt Vesten et fortrinn på mange områder. Mens for lite vekt på slike verdier bidrar til at det sitter langt inne å ta nødvendige oppgjør, enten vi snakker om pakistansk rasisme, arabernes massakrer i India, kastevesen i India, tyrkernes folkemord mot armenerne eller svært mye annet.

Hele artikkelen gjør dermed den interessante vrien å forutsette det som skal motbevises. Det er nettopp vestlige verdier som ytringsfriheten som gjør at den kan skrives.

Les også
Debatt om satire og ytringsfrihhet
Les også
Lars Vilks skal delta i debatt i Göteborg
Les også
Majoritetstyranniet
Les også
Kritikk mot NRKs Krekar-intervju
Les også
Fritt Ords Pris til Robin Schaefer og Jan Erik SkogFakta om Fritt Ord-vinnerne