VARMESTUE FOR TRENGENDE: Thov Nordbø (t.v), Inger Brenden og Leif Asbjørn Brenne er noen av dem som sørger for at trengende i Oslo får mat og varme ombord i suppebussen. Foto:Frelsesarmeen/Kjell Håkon Larsen

Suppebussen redder liv

Frelsesarmeen sin suppebuss i Oslo har reddet mange liv denne vinteren. For bostedsløse i hovedstaden kan bussen utgjøre forskjellen på liv eller død.

I nesten 20 år har Leif Asbjørn Brenne, også kalt suppebussens far, tatt i mot samfunnets utslåtte som trenger en matbit og et sted å søke ly i den strenge vinterkulden. De to siste vintrene har vært ekstremt kalde, og Brenne er ikke i tvil om at suppebussen har reddet mange liv.

- I de verste kuldeperiodene i vinter sto vi og banket liv i frosne kropper hver kveld. Noen måtte kjøres til legevakta, men de fleste klarte vi å få liv i på egen hånd. Jeg er helt sikker på at suppebussen har reddet mange mennesker som ellers ville ha omkommet i kulden, sier Brenne til frelsesarmeen.no

Tømmer bussen

Bussen har på den måten faktisk talt en livreddende funksjon for mange bostedsløse i hovedstaden på vinteren. Vanligvis er suppebussen ute to ganger i uka med varm suppe til trengende. Men når gradestokken viser fem minusgrader eller mer, blir suppebussen gjort om til varmestua med litt enklere matservering.

- Det verste med jobben er når vi må tømme bussen på morgenkvisten. Da er det fortsatt en time igjen til de åpner på Oslo S, og mange må derfor gå gatelangs til neste «varmestue» åpner, sier den brennende ildsjelen.

Han forteller at de fleste nettene er rolige. For etter at folk har fått i seg mat og drikke sovner de fort i setene.

- Da råder stillheten på bussen, bare avbrutt av dempet småprating og snorkelyder. Av og til kan det oppstå bråk på bussen, men dette er ikke ondsinnet bråk. Årsaken er ofte at folk har tatt dop av dårlig kvalitet eller at noen sliter med psykiske problemer.

Spesialinnredet

Praksien med å dele ut suppe til trengende i hovedstaden fra et kjøretøy, startet på 1980-tallet, men det var den gang en enkel varebil som ble brukt. Senere ble varebilen erstattet med en 26 år gammel buss. I desember 2000 kunne Frelsesarmeen ta i bruk en splitter ny og spesialinnredet suppebuss. Siden den gang har det blitt servert nærmere 400.000 porsjoner med næringsrik suppe fra det mobile herberget.
DM