Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Styret har ansvaret

De gjør en god jobb, men applaus blir det ikke mye av.

Det er omlag 145 kristne skoler godkjent etter friskoleloven her i landet. Disse skolene tar inn elever på grunn- og videregående nivå, og de har til sammen 16.000 elever. Dette utgjør 2 prosent av antall skoleelever i landet. Kristne friskoler er med andre ord lettvektere i forhold til den offentlige skolen som er i en monopollignende posisjon med 95 prosent av elevene. De resterende 3 prosentene går på andre friskoler.

Ser vi derimot de kristne friskolene i forhold til annen virksomhet innen Kristen-Norge, representerer skolene en vesentlig aktivitet med en omsetning på ca 2 milliarder kroner. Det er til sammenligning omlag halvparten av hva stat og kommune bevilger til Den norske kirke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er enkelt å måle opp størrelser som omsetning og elevtall. Spørsmålet som eierne må stille seg, er om skolevirksomheten er verdt den betydelige innsatsen som kreves. Selv med tilskudd fra staten, legger eiere, foreldre og ansatte ned betydelige bidrag i å få disse skolene til å fungere godt.

Eiere av kristne friskoler er en sammensatt gruppe av kristne organisasjoner, ulike kirkesamfunn, og rett og slett lokale foreninger av folk som ønsker å gi barn og unge en oppvekst basert på kristne grunnverdier og hvor kristen tro er en realitet. Det å formidle kristen tro videre til nye generasjoner er helt basalt. For mange av disse eierne er skoledrift en del av deres DNA.

Selv om de fleste eiere vil se på skoledriften som sentral og viktig, har ulike forhold ført til at de fleste skoler er ganske selvstendig og kanskje til og med litt alene. Friskoleloven krever at hver enkelt skole skal være et eget rettssubjekt med et eget styre. Myndighetene ser helt bort fra hvem som står bak skolen og forholder seg kun til styret.

Det er et stort antall styremedlemmer som på frivillig basis påtar seg styreansvar og bruker av sin fritid på denne oppgaven for å legge til rette for en best mulig skoledrift. Det er normalt ikke rom for gode styrehonorar. Til det er friskoleøkonomien for trang.

Friskolene møter en stadig tettere jungel av regler og krav. Myndighetene krever at ikke bare skoleledelsen, men skolestyrene er i stand til å holde full oversikt i denne jungelen på linje med de krav som settes til kommune- og fylkesadministrasjonene. Vår honnør går derfor til disse styrene som både skal imøtekomme offentlige krav og forventninger fra eierne, brukerne og skolens ansatte. De gjør en god jobb, men applaus blir det ikke mye av.