IKKE AKTIVISTER:– Vi dro til Gaza som leger og ikke som journalister, og vi har ikke til hensikt å drive noen form for propaganda, men formidle de sterke opplevelsene våre videre. Vi er ikke partipolitiske aktivister, men vi var i Gaza med solid støtte fra det norske Utenriksdepartement og fra statsminister Jens Stoltenberg personlig, sa Mads Gilbert (tv) og Erik Fosse (th) under lanseringen av boka «Øyne i Gaza».

Stor presse-applaus for Gaza-legene

Et nesten samlet presskorps applauderte da legene Mads Gilbert og Erik Fosse lanserte boka «Øyne i Gaza». - Høyst uvanlig, sier Presseforbundets Per Edgar Kokkvold.

Appalusen fra et begeistret presskorps brøt løs gang på gang da de to Gaza-legene fortalte om sine forferdelige opplevelser som leger på Shifa-sykehuset under krigen i januar i år. Bare DagenMagazinets journalist stilte et kritisk spørsmål om de to legenes troverdighet. Vel vitende om de bånd de to har til partiet Rødt i Norge og partiets sterke anti-israelske engasjementet, stilte vi spørsmål om legenes evne til objektivitet og troverdighet.
Mads Gilbert takket for spørsmålet og sa det var helt på sin plass å spørre slik.

- Ingen aktivister

- Jeg er svært glad for at nettopp DagenMagazinet er til stede her i dag. Vi dro til Gaza som leger og ikke som journalister, og vi har ikke til hensikt å drive noen form for propaganda, men formidle de sterke opplevelsene våre videre. Vi har ikke behov for å lyve eller forsterke inntrykkene. Vi er ikke partipolitiske aktivister, men vi var i Gaza med solid støtte fra det norske Utenriksdepartement, som bevilget fem millioner kroner til arbeidet, og fra statsminister Jens Stoltenberg personlig. Han ringte oss og sa vi hadde hele det norske folk i ryggen, fortalte Gilbert.
I tillegg opplyste han at de hadde brukt tre «tunge» Midtøsten-eksperter som konsulenter for boka, den ene er Kåre Willoch.
- Men når ingen journalister fikk slippe inn og rapportere fra krigen, og det var det Israel som effektivt satte en stopper for, så måtte vi stå opp og fortelle verden hva som skjedde. Vi savnet de norske journalistene og vi savnet DagenMagazinet i Gaza, sa Gilbert.
Erik Fosse og Mads Gilbert gav et rystende bilde av det de opplevde i Gaza, og beskyldte Israel for forbrytelser mot menneskeheten, noe de hevdet den ferske Goldstone-kommisjonen hadde bekreftet.
Gilbert hadde lite til overs for den norske valgkampen som han delvis hadde fulgt fra Gaza.
- Ikke ett eneste utenrikspolitisk tema har preget valgkampen. Det største problemet i den norske valgkampen har vært redselen for å drukne i et smørøye av norsk selvtilfredshet, sa Mads Gilbert.

- Høyst uvanlig

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund synes det er høyst uvanlig at det blir applaudert under en pressekonferanse.
- Journalister stiller vanligvis kritiske spørsmål til sine intervjuobjekter, og vi blir ofte anklaget for bare å være opptatt av det negative - til og med publikum sier det. At journalister appaluderer på en pressekonferanse er sjeldent, det har du rett i, sier Kokkvold.
Han legger til at han ikke var til stede, men at han tror appalusen trolig kom fra representanter for organisasjoner som arbeider aktiv t for palestinernes sak. DagenMagazinets klare inntrykk er imidlertid at så å si alle som var til stede på pressekonferansen, innbefattet det store pressekorpset, appaluderte Gaza-legene gjentatte ganger.