NEPAL: Sivilsamfunnsorganisasjoner er ofte de beste til å nå ut til de mest sårbare og utsatte menneskene, gjennom sin kunnskap om og gode nettverk i de om områdene de jobber i. Dessuten bidrar de gjerne med betydelige egne innsamlede midler. Det er med på å øke ­effekten av hver bistandskrone, skriver Dag-Inge Ulstein. På bildet ser vi Odd og Ingeborg Marie (Tullis) Hoftun. Bildet er fra tiårsjubileet for kraftvverket i Khimti.

Starten på et 60 år langt samarbeid om vannkraft

Ekteparet Hoftun var starten på et samarbeid mellom Norge og Nepal som vokste seg stort. I dag er fornybar energi en av tre hovedsektorer for Norges statlige bistand til Nepal.

I 1958 reiste misjonærene Odd Hoftun og kona Ingeborg Marie Hoftun til Tansen i Nepal. Odd Hoftun var sivilingeniør og vannkraft-pioner, og ville bruke kunnskapene sine for å lede arbeidet med å bygge et sykehus.

Få år senere var sykehuset med sine 70 senger ferdige. Familien Hoftun så imidlertid også andre store behov og muligheter i området. For å skape arbeidsplasser, energitilgang og økonomiske muligheter, opprettet de Butwal Technical Institute (BTI), som koplet sammen skole og industri. Hjemme i Norge ble mange engasjert, og sendte av gårde store mengder med maskinutstyr og verktøy til Nepal. Snart ble det produsert forskjellig utstyr ved BTI, både til eksport og artikler som nepaleserne hadde nytte av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BTI ble startskuddet på en voksende industri, flere bedrifter, og dermed også større behov for strøm. Med hjelp av Norad-finansiering ble kraftverket Tinaus bygd, og dette ble starten på et kraftselskap som førte til flere nye energiprosjekter i landet.

Det som begynte med at et ektepar reiste fra Norge til distriktshovedstaden Tansen i Nepal, ble starten på et stort arbeid som gjør at en stor del av nepaleserne i dag har tilgang på ren energi som er kommet på plass med norsk støtte.

62 år etter at ekteparet Hoftun reiste den lange turen til Nepal har Norge fortsatt et viktig utviklingssamarbeid med landet, både når det gjelder ren energi, utdanning og lokaldemokrati.

Nepal har et stort vannkraftspotensial. Derfor har Norge og NTNU i Trondheim samarbeidet med Nepal om kunnskapsoverføring innen vannkraft. Det har resultert i faglig oppbygging og styrking av Universitetet i Kathmandu, etableringen av et stort laboratorium for vannkraftteknologi og godt utdannende ingeniører som bidrar i eget land.

Norsk statlig bistand gir også støtte til bygging av infrastruktur for strømtilførsel som høyspentlinjer, distribusjonsnett og strømtransformatorer. Utbyggingen har ført til økt og stabil tilgang på fornybar energi for mange mennesker, og bidratt til å redusere langvarige strømbrudd i store deler av landet.

Statkraft i samarbeid med BKK AS og Butwal Power Company bygde et større kraftverk, Khimti, som sto ferdig i 2000. Kraftverket er en viktig leverandør av strøm i Nepal, og har også bidratt til omfattende opplæring av de lokale medarbeiderne.

Jeg er glad for at det også i dag er norske sivilsamfunnsorganisasjoner som arbeider i Nepal, slik som Himalpartner, Strømmestiftelsen, Redd Barna og flere andre. De er med på å skape et utviklings- og bistandsmiljø som på mange måter har kommet i kjølvannet av det viktige engasjementet til ekteparet Hoftun. Sivilsamfunnsorganisasjoner er ofte de beste til å nå ut til de mest sårbare og utsatte menneskene, gjennom sin kunnskap om og gode nettverk i de om områdene de jobber i. Dessuten bidrar de gjerne med betydelige egne innsamlede midler. Det er med på å øke effekten av hver bistandskrone.

Ekteparet Hoftun var starten på et samarbeid mellom Norge og Nepal som vokste seg stort. I dag er fornybar energi en av tre hovedsektorer for Norges statlige bistand til Nepal. Årlig støtte til energisektoren ligger på om lag 80 millioner kroner, og bistanden bidrar til at enda flere nepalesere kan jobbe seg ut av fattigdom og få tilgang på ren energi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Norge etterlyser vaksinesolidaritet
Les også
Anne Katrine (34) lærer rohingya-flyktninger om korona
Les også
Vinden har snudd i vindkraftsakenVindkraft i Norge