Stå sammen mot antisemittisme

Vil Oslos ordfører slutte seg til Mayors United Against Anti-Semitism?

I juli 2015 lanserte American Jewish Community kampanjen Mayors United Against Anti-Semitism, der man inviterte amerikanske borgermestre og ordførere til å oppfordre sine europeiske kollegaer til ta avstand fra og handle mot antisemittisme i sine lokalmiljøer.

Bakgrunnen er den økende og omfattende antisemittismen vi har sett i mange europeiske byer, ikke minst i forbindelse med terrorhandlinger i Paris, Brüssel og København.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Formålet med oppropet er å sikre en fredfull sameksistens og fastslå at alle former for antisemittisme er uforenlig med våre demokratiske verdier. Mer enn 300 ordførere fra 47 amerikanske delstater har skrevet under på oppropet.

I oktober 2015 ble initiativet lansert i Europa, og den første til å signere var Paris sin  sosialistiske ordfører Anne Hidalgo. Senere har blant andre Københavns sosialdemokratiske ordfører Frank Jensen og Londons konservative ordfører Boris Johnson også signert oppropet, der europeiske ledere forplikter seg til å ha nulltoleranse mot antisemittisme, sette utfordringene med antisemittisme på dagsordenen, arbeide for at antisemittiske hendelser blir grundig undersøkt og prioritere den fysiske sikkerheten til det jødiske miljøet.

Sist ute til å signere oppropet var ordfører i Madrid, Manuela Carmena, som representer det spanske kommunistpartiet. Det er altså stor politisk bredde blant ordførerne som har sluttet seg til oppropet.

Oslo er ikke skånet for antisemittisme. Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) har publisert en rapport som viser at én av fem nordmenn støtter påstanden om at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser».

Én av fire nordmenn mener det er riktig at «jøder ser på seg selv som bedre enn andre». Det Mosaiske Trossamfunn har selv utført en undersøkelse blant sine egne medlemmer i Oslo og Trondheim.

Av om lag 300 norske jøder ved synagogene i Oslo og Trondheim sier 54 prosent at de har opplevd antisemittisme. Av de spurte er det ikke en eneste person som mener at omfanget av antisemittisme er blitt redusert de siste ti årene.

Mange skoleelever forteller også at de har opplevd antisemittisme på skolen. Mens 3,5 prosent av elevene i Oslos ungdomsskoler opplever negative hendelser minst to–tre ganger månedlig på grunn av sin religiøse bakgrunn, er andelen blant jødiske barn hele 33 prosent.

Jøder i Oslo frykter terrorangrep mot jøder og jødiske bygninger (VG 24. mai 2014). Den jødiske synagogen i Oslo har tidligere vært under angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Natt til 17. september 2006 ble det avfyrt 11 skudd mot synagogen på St. Hanshaugen i Oslo. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, har kritisert norske myndigheter for ikke å gi de jødiske miljøene nødvendig støtte til sikkerhetstiltak.

På denne bakgrunn vil det være naturlig at også Oslos ordfører slutter seg til oppropet Mayors United Against Anti-Semitism.

En slik tilslutning vil markere en tydelig nulltoleranse fra Oslo kommunes politiske ledelse mot alle former for antisemittisme. I neste bystyremøte vil jeg spørre ordfører Marianne Borgen (SV) om hun vil slutte seg til initiativet.

Jeg håper på et positivt svar.

Les også: