TERROR: Lenge var en bekymret over terror mot kristne i land som Nigeria og Mali. Men det siste året har det eskalert i Burkina Faso, et fattig land som er kjent for fredelig sameksistens mellom ulike religiøse grupper, skriver Ole Petter Erlandsen og Stig Magne Heitmann. Bildet er fra hovedstaden Ouagadougou.

Spredningen av militant, voldelig islamisme

Vi må be for de kristne i Burkina Faso og i hele Sahel-beltet. Om hjelp, om utholdenhet og om beskyttelse. Og vi må aldri slutte å fortelle deres historier.

Innlegget er skrevet av Ole Petter Erlandsen, falig leder i Åpne Dører Norge og Stig Magne Heitmann, seniorrådgiver Åpne Dører Norge

----------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Søndag 9. februar. En kirke i Nagnounbougou øst i Burkina Faso angripes under gudstjenesten av en væpnet gruppe. De skyter rundt seg og forsvinner på motorsykler. Minst to blir drept.

- To dager senere, i Sebba litt lengre nord. Bevæpnede menn dreper diakonen i Evangelical Sim Church og bortfører pastoren, Omar Tindano, hans to døtre, sønn og to nevøer. Døtrene settes fri etter et par dager, men Omar, sønnen og de to nevøene blir likvidert.

- Sist søndag, 16. februar i Yagha, to mil sørøst for Sebba. Nok et gudstjenesteangrep. 24 mennesker blir drept, minst 18 skadet. Pastoren blir bortført og kirken satt i brann.

Lenge var en bekymret over terror mot kristne i land som Nigeria og Mali. Men det siste året har det eskalert i Burkina Faso, et fattig land som er kjent for fredelig sameksistens mellom ulike religiøse grupper.

Mens Burkina Faso inntil i fjor ikke var med blant de 50 landene på World Watch List hvor forfølgelsen er verst, er landet nå på en 28. plass. Minst 30 kristne drept i målrettede angrep så langt i år, mot ingen i 2017.

I WWL 2020 står det: «Dusinvis av katolske prester har blitt drept. Protestantiske pastorer og deres familier blir drept eller kidnappet av voldelig islamistisk milits. Landsbybeboere som bærer kristne symboler, blir plukket ut og drept på stedet.»

Dette handler ikke bare om drap, men om nedbrenning av kristne sykehus, skoler og kirkebygg samt en generell radikalisering av befolkningen, hvor kristne ses på som inntrengere som får beskjed om å konvertere eller forlate hjemmene. Det handler om angrep på kristne - bortføring, vold og voldtekt - fordi de er kristne.

Men hvordan kan en nasjon, som har vært kjent som landet hvor muslimer og kristne har bodd side om side, bli så ille så raskt?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mye skyldes Libya, ifølge Åpne Dørers analytikere. Etter Gadaffis fall i 2011 har Libya kollapset og blitt en lovløs region kjennetegnet av blant annet narkotikatrafikk, våpentilgang og organisert kriminalitet.

Dette har gitt en bølge av ekstremisme sørover og vestover. Og når denne bølgen treffer land med svakt styresett og grobunn for ekstremisme, så blir resultatet vold og forfølgelse av minoriteter. Og den store minoriteten i disse landene er de kristne.

Men penger og våpen er ikke nok – det er også noen som utfører terror. I Afrika sør for Sahara finnes hele 27 navngitte, islamistiske grupper, hvorav minst sju er representert i Burkina Faso. Målet for dem alle synes å være å skape kaos og motsetninger mellom landets religiøse grupper. Paradokset er at jo flere flyktninger, mer fattigdom og mer kaos, desto lettere er det å rekruttere nye jihadister.

Men på sikt er målet et islamistisk regime, et sharia-styrt samfunn eller et kalifat. Dermed motarbeider de ikke bare de 25 prosent kristne i landet, men også sufi-muslimer, regjeringsapparat og alt som oppfattes som vestlig påvirkning.

Men ekstremisme oppstår ikke i et vakuum; det ligger ideologi og langsiktig påvirkning bak. Ekstreme tanker og intolerant teologi har i tiår vært formidlet gjennom moskeer, kultursentre og skoler. Særlig bekymringsfull er Saudi-Arabias langvarige sponsing av moskeer og kultursentre som har spredt wahhabi-versjon av islam, som aktivt har fremmet intoleranse og forfølgelse.

«Burkina Faso kan bli det nye Syria», advarer WPF, FNs matvareprogram. Med over 500.000 mennesker på flukt og et økende terrornivå er dette lett å se. Terroren truer ikke bare Burkina Faso, men hele regionen. Nylig ble Norge invitert til å delta i den franske militæroperasjonen som skal begrense IS innflytelse i Mali. For både Mali, Niger, Tsjad, Mauritania, Nigeria og Kamerun er land som er rammet.

Det militære fokuset kan fort gjøre at man glemmer at dette dreier seg om forfølgelse. «Vi kristne blir forfulgt, men Vesten forholder seg likegyldig», hevder biskopen i Ouahigouya, Justin Kientega. Og senioranalytiker i Åpne Dører internasjonalt, Illia Djadi, minner oss på at «Kristne i disse områdene har et akutt behov for bønn og hjelp. De er traumatisert og vet ikke hvordan de skal håndtere all denne volden».

Vi må be for de kristne i Burkina Faso og i hele Sahel-beltet. Om hjelp, om utholdenhet og om beskyttelse. Og vi må aldri slutte å fortelle deres historier.