SPRENGT: Misjonsforbundet er i ferd med å sprenge kapasiteten på Fredtun Folkehøyskole i Brunlanes. Det er et hyggelig problem synes generalsekretær Jarle Råmunddal (midten), her i pølsekø sammen med Børre og Martine Møinichen fra Kristiansand. FOTO: TOR WEIBYE

Sommerleir er identitets-bygging

For Misjonsforbundet som organisasjon er sommerleirene veldig viktig som identitets-skaper, mener generalsekretær Jarle Råmunddal.

Dagen får 12 minutter med generalen, gående mellom to av dagens mange møter. Han påpeker at det er flere menigheter som bruker «Liv & Vekst» veldig bevisst og som en menighetstur. Enkelte menigheter er her med opptil 100 deltagere.
- Det kan være veldig bra å ta med seg mennesker hit som foreløpig er litt i periferien i menigheten og å få dem inn denne Misjonsforbundets identitet. Jeg ser veldig positivt på at menighetene tenker slik omkring dette arrangementet, sier Råmunddal.

Over all forventning

Generalsekretæren er også veldig fornøyd med interessen for de årlige sommerstevnene.
- Jeg er veldig fornøyd med utviklingen. Vi var spente da vi byttet stevnested fra Grimstad og hit. Der var vi etablerte og hadde vært i 25 år, og det var et stevne som nok favnet langt utover egne rekker også. - Vi flyttet hit til Stavern som var et nytt og ubeskrevet sted for de aller fleste. Men vi har hatt mellom 10 og 20 prosent økning hvert år etterpå. Det har vært over enhver forventning, sier Råmunddal, og legger til at de nå er i ferd med å stange i taket kapasitetsmessig.
- Det er en av grunnene til at vi har etablert teltleiren for Stagedive og det er også satt opp mange ulike telt rundt omkring. Det er et hyggelig problem og det finner vi løsninger på. Til høsten skal vi evaluere både årets stevne, stedet og utviklingspotensialet.

Alle sammen

Etter at Misjonsforbundet flyttet «Liv & Vekst» til Stavern for tre år siden har også ungdommene fra 12 til 20 år vært en del av arrangementet.
- Det er en bevisst strategi å ha barn og ungdom med på samme leir som de voksne. Det byr også på utfordringer, for eksempel i forhold til kapasiteten.
- Men da vi etablerte stevnet i Stavern var fellesskap noe av det vi ville vektlegge. Stevnets visjon er å være et sted for fellesskap og styrket Jesus-tro. Fellesskapsdimensjonen var en av grunnene til at vi valgte nettopp Stavern, et sted der vi rent geografisk kunne være mer samlet og det var lettere å bygge fellesskap, påpeker generalsekretæren.
Råmunddal legger til at de ønsker fellesskap på tvers av generasjonene, selv om de vet at barn og ungdom trenger tilbud som er spesielt tilrettelagt aldersmessig.
- Ungdommene er i nærheten av oss, selv om de har sitt eget opplegg. Men vi spiser sammen. Det er helt bevisst at vi ikke kjører maten ned til dem. Da kan voksne og barn snakke litt sammen.
- I tillegg har vi møtekonseptet «Alle sammen» som skal være noe for alle, et konsept som er utviklet av Misjonsforbundet Ung og som vi er veldig fornøyd med.

Trenger flere ledere

- Hva ser du på som den største utfordringen for Misjonsforbundet de kommende årene?
- Jesus sa at vi skulle be høstens Herre om å drive arbeidere ut.
- Noe av den største utfordringen, både for vår organisasjon og mange andre, er å trene ledere og få noe som er villige til å gå inn en pastor-oppgave. Det er det jeg opplever som vår største utfordring.
- Vi har nok noe manko på pastorer, men vi er likevel ikke av de kirkesamfunnene som er verst stilt. Men jeg ser at dette er en nøkkel for vekst og utvikling, at det er noen som har kall, utrustning og gaver til å ta det leder-, forkynner- og formidleransvaret som skal til for å føre menigheten videre. Det gjelder både etablerte menigheter og nyetableringer, svarer Jarle Råmunddal.
Han peker på at leiren for de eldste ungdommene, Across, er ment å være lederutviklende. De er også heldige som har sin egen skole, Ansgarskolen, og som hjelper med dette utdanning av ledere.
- Vi ser at det er en utfording i dette likevel, og det er kanskje bønneemne nummer en at Gud må kalle mennesker til å gå inn i tjeneste for ham. Men tjenesten kan se ut på ulik måte, og det trenger ikke være snakk om en tradisjonell heltidspastor.

DAGEN


- Arrangør: Det Norske Misjonsforbund, Misjonsforbundet Ung og Ansgarskolen
- Inkuldert: Supersommer 3-12 år, Camp Stagedive 12-16 år, Across 16-20 år.
- Motto: Jesustro
- Tid: 12. - 17. juli
- Sted: Fredtun Folkehøyskole, Stavern
- Antall deltagere: 950 påmeldte, inkludert 200 barn og 200 ungdommer. Dagsbesøkende i tillegg
- Talere/ledere: Jarle Råmunddal, Stein Bjørkholt, Jens Petter Jørgensen, Torbjørg Oline Oustorp, Stig Sunde, Gry Øvergaard, Solveig og Bjørn Lande, Viggo Koch, Torleif Bruseland, Linn og Kjell Martin Myhr, Roy Elling Foss, Kjersti Gulli Petersen, Anne Margrethe Ree Sunde, Knut Moholt og Erik Andreassen.