Slave erstatter slaveeier på dollarseddel

Hun er slaven som kom seg fri og siden reddet hundrevis av slaver i USA. Nå havner Harriet Tubman på tjuedollarseddelen.

USA får en ny tjuedollarseddel til sommeren. Symbolikken i skiftet kunne ikke vært tydeligere. Den tidligere hvite slaveeieren og amerikanske presidenten Andrew Jackson blir erstattet med en mørkhudet, kvinnelig slave.

Så symboltungt er budskapet i den ferske seddelen at den republikanske presidentkandidatenDonald Trump anklager beslutningen for bare å handle om politisk korrekthet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han beskriver antislaveri-ikonet Harriet Tubman som en fantastisk kvinne, men er tydeligvis uenig i at hun skal erstatte den tidligere presidenten og slaveeieren Andrew Jackson, ifølge CNN.

– Jackson har betydd mye for USA, og jeg mener erstatningen er upassende, sier han.

Slavenes Moses

Historien til Harriet Tubman (1822-1913) er ganske utrolig. Født som slave måtte hun tidlig jobbe lange dager hvor hun ble slått og mishandlet. Men i tjueårene klarte Harriet å flykte til Philadelphia, hvor hun ble fri. For den tidligere slaven var det ikke tilstrekkelig å nyte sin egen frihet, hun ville hjelpe andre.

Dermed startet Tubman et nettverk kalt «Underground Railroad», som hjalp og bistod andre slaver som ønsket å flykte fra fangenskap. Flere ganger vendte hun tilbake til sin tidligere eiers plantasje for å hjelpe familiemedlemmer å flykte.

Hun tok totalt 19 reiser med rømte slaver fra sør til nord. Personlig skal hun ha ledet 300 slaver ut i frihet. Det fortelles at hun alltid bar en revolver, og hvis noen slaver ble redde og ønsket å vende tilbake til sine slaveeiere truet hun med å skyte dem.

Hengiven kristen

Det ble lagt en dusør på Tubmans hode pålydende 40.000 dollar. Dette var den høyeste summen noen innen anti-slaveri-bevegelsen hadde fått plassert på sitt hode.

Tubman var hele tiden en dedikert kristen. Etter borgerkrigen engasjerte hun seg i å hjelpe tidligere slaver. Tubman involverte seg i metodistenes kvinnebevegelse og i den afro-amerikanske metodistkirken AME Zion Church.

Etter en hodeskade hun fikk som slave var Tubman plaget av epileptiske anfall. Hun skal også ha fortalt at hun gjennom hele livet fikk drømmer og opplevde at Gud talte til henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Harriet Tubman blir gjerne kalt «Black Moses» for sin frigjøring av slavene. Hun er en av USAs mest kjente borgerrettighetsforkjempere.

Også fem- og tidollarsedlene får nye ansikter av kvinner som er kjent for sin kamp mot slaveri og for kvinners rettigheter.