Slått for sin tro

Den 24-årige Ran Bahadur Basnet var lei av flerguderi og reinkarnasjon. Da indiske misjonærer kom til Nepal med evangeliet grep han det med begge hender.

Basnet er lhotshampa, det vil si at han tilhører de mange innvandrerne av nepalsk opprinnelse som er født og oppvokst i nabolandet Bhutan. Historien hans begynner i fjellområdene sør i landet. Faren var bonde, men døde da Ran var åtte år. Dermed ble det ble slutt på skolegangen og sammen med sin blinde mor flyttet han og tre søsken til slettelandet hvor Ran etter hvert ble møbelsnekker.

– Vi bodde rett ved grensa til India. Indiske baptistmisjonærer virket i området, selv om det egentlig var forbudt i det kommunistiske Bhutan. Min mor var den første i familien som ble kristen. Hun drømte om Jesus før hun hørte om ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sønnen var også lei av å tilbe flere guder, pengene man ble tvunget til å betale til templet og ikke minst den evige usikkerheten knyttet til troen på reinkarnasjon.

– Misjonærenes fortelling om èn Gud, èn vei til frelse og vissheten om evig liv ble utslagsgivende for meg.

Ran var 24 år da han ble kristen. Fordi det var forbudt å konvertere i Bhutan gikk han og moren til en liten, men voksende baptistmenighet på indisk side av grensa. Etter hvert flyktet familien til Nepal hvor de i likhet med andre med lhotshampa-bakgrunn og manglende identitetspapir bodde i flyktningleir.

Torturert

Ran Basnet bestemte seg snart for å bli evangelist. Utdannelsen tok han i India. Etterpå vendte han tilbake til flyktningleiren Khudunabari i Øst-Nepal.

– Arbeidsledigheten der var stor så ti kristne venner og jeg bestemte oss for å bruke tida til å fortelle om Jesus. Ikke bare i leiren, men også på markedsplassen i nærmeste by. En høstdag i 1994 ble vi arrestert og satt i varetekt. Loven nedla nemlig forbud mot å forlate leiren og også mot å forkynne offentlig. Minst en gang i uka i over en måned slo de oss med trestokker, på ryggen og under fotsålene. Jeg har merker enda, forteller Basnet.

Alle elleve ble dømt til seks års fengsel, men slapp ut etter et drøyt år. Kanskje fordi fengslet var overfylt? Mat var det dårlig med og Ran Basnet og en venn sov under et bord hele året. Likevel ville han ikke unnvært oppholdet.

– Vi kristne var først lite populære blant medfangene, men da vi reiste var det mange som gråt. Fire tok imot Jesus mens vi var der.

Til Norge

Vel ute av fengsel ble Ran Basnet kalt til evangelist i Nepal Boro Baptist Church Association, grunnlagt av australiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi reiste to og to, først i Nepal, senere også i India.

I India ble Ran kjent med Rina, som kom fra en indisk hindufamilie der nesten alle hadde konvertert. Rina kommer fra storbyen Siliguri i det kjente te-distriktet Darjeeling. Legedatteren valgte å bli formingslærer og drev i flere år egen privatskole før hun fulgte ektemannen til flyktningleiren i Nepal.

Takket væreFN ble innbyggertallet i Khudunabari-leiren gradvis redusert. I 2011 ble familien Basnet tilbudt opphold i Norge.

– Min mor, bror og søster hadde flyttet til Norge og Langesund tre år tidligere, så landet var ikke ukjent for oss.

Holder husmøter

Gleden var stor da Rina og Ran med sine tre barn også fikk etablere seg i Langesund. Siden har familien forsøkt å tilpasse seg det norske samfunnet så godt de kan. Med sine 50 år har Ran oppdaget at det er vanskelig å få fast jobb i Norge. Etter flere praksisperioder som henholdsvis snekker, gårdbruker og vaktmester, jobber han nå som maler. Rina, som har stridt med kreft, er heldigvis på bedringens vei og vil gjerne bli kokk.

– I tillegg til å være trofast med i tradisjonsrike Elim Baptistmenighet i Langesund, har ekteparet ukentlige husmøter for nepal-bhutanere i Grenland. Begge er språkmektige. Ran snakker seks og Rina fem språk flytende i tillegg til brukbart engelsk og norsk. Rans norsk er ennå ikke god nok til å forkynne enda, derfor samler ekteparet storfamilie og landsmenn i hjemmet sitt hver lørdag til bibelundervisning, lovsang og bønn. Kjernen er Rans egen familie, men venner fra Skien og Porsgrunn kommer ofte også.

– Vi kan være opptil 20, inkludert enkelte hinduer. Hinduer flest er åpne for å høre om Jesus. Ikke minst i høytidene vil de gjerne lære om hva vi kristne feirer.

– Vi ber for hverandre, men også for Bamble kommune og for norske politikere generelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til sommeren har Rina og Ran Basnet planlagt stor konferanse for lhotshampa-folk fra England, Holland, Danmark og Norge. Den er lagt til Porsgrunn.

– Vi håper å bli over hundre, smiler ekteparet.